8 март – Международният ден на жената

8 март – Международният ден на жената

Харесай и сподели

Всяка година на 8 март празнуваме международния ден на жената. Традицията е започнала някъде в миналото само като политическо събитие на социалистите, но празникът постепенно става част от културата на много страни. В някои от тях денят се превръща в повод на мъжете да изразят своята любов, уважение и внимание към жените около тях. В други страни темата за политическите и човешките права на жените, отстоявани от ООН е силно застъпена, а на борбата за признаване правата на жените по света се гледа с надежда.

Чувствам се горда, че днес жената има право да бъде пълноценна за обществото.

Първи деня на жената отбелязват САЩ, това се случва на 22 февруари през далечната 1909 г., а инициативата е  на Американската социалистическа партия. Идеята възниква след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряването на  условията на труд. Самата дата 8 март се свързва с първата масова проява на работничките от шивашки и текстилни предприятия, състояла се през 1857 г. в Ню Йорк. Те излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

У нас Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като общо български празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944г. Отначало по предприятия, заводи и учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти. Важно е да уважаваме приноса на жените в обществото. Те са успели да надвият нелекия натиск и предразсъдъци и са извоювали свободата си, за да се превърнат от домакини с ограничени в рамките на кухнята права в  истински жени.

220px-Lynch_Albert_At_The_Bullfight

Нека благодарим на тези от тях, които са се бунтували за своето равноправие в обществото. Те са го постигнали с много пот на челото. В 21 век можем да кажем, че жените работят и успяват на равно с мъжете. Дори може да се похвалим с много жени, които са успели в професии, които са смятани за мъжка работа. Например ватманката в трамвая, лекари, адвокати и много други. Жените могат да влизат във всякакви роли. Те са гъвкави и нежни същества. Отнасяйте се с достойнство и уважение към тях, защото много често им се налага да носят по няколко дини в ръцете си.

24624692153_856320fbac

В България денят се празнува и като Ден на майката. На този ден мъжете подаряват цветя на жените в техния живот – приятелки, майки, съпруги, гаджета, колеги и т.н. В училище децата често подаряват цветя на учителите си. Осми март това е Денят на независимостта на жената. Тя- жената, която се цени от обществото.

На този празник всяка жена очаква букет цветя от своите любими мъже и деца. Едно най-обикновено цвете ще зарадва необикновените жени в живота ви. Заслужават да им подарите любов с цялото си сърце.  НО най-много почит заслужават нашите майки. Те са най-добрите жени. Тези, които са дарили живот, и ние трябва да отдадем поклон пред тяхното величие. Уважавайте и почитайте майката, защото тя е единствена и неповторима. Това е най-всеотдайният и обичащ човек завинаги. Няма по-силна любов от майчината, няма по-любяща жена от майката. Тази обич е вечна. Честит празник, скъпи жени на 21 век.

Харесай и сподели

За автора

Веселина Петрова

Казвам се Веселина. Студентка съм в СУ „Свети Климент Охридски”. Изучавам „Предучилищна и начална училищна педагогика”. Харесва ми да пиша, да разсъждавам по различни теми от живота. Потъвам в думите и вярвам в тяхното послание. Искам да вдъхновявам, защото вярвам, че си струва. Обичам искреността, мразя лъжата. Скромността е моят чар, веселбата е моята стихия и усмивката е моята скрита тайна.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *