Борисов – второ правителство, втора оставка
Източник Facebook

Борисов – второ правителство, втора оставка

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

Какво се случи?

13 ноември 2016 г. – Румен Радев е избран за 5-и президент на България

14 ноември 2016 г. – Министерски съвет заедно с неговия ръководител Бойко Борисов депозира оставката на правителството. Тя беше приета единодушно от Народното събрание два дни по-късно. Премиерът Борисов беше обещал, че ще напусне поста си, ако кандидатът за президент Цецка Цачева, издигнат от неговата партия ГЕРБ, загуби изборите.

Това не е първата оставка за Борисов. През февруари 2013 г. в следствие на масовите протести тогавашният кабинет също отстъпи властта предсрочно и отказа да участва в служебно правителство.

Какво предстои?

Действащият президент Росен Плевнелиев може да свика извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Паралелно той започва консултации с парламентарно представените партии. Следващата му задача е да връчи проучвателен мандат за избиране на нов министър-председател на най-силно представената партия в парламента след изборите през 2014 г., а именно – ГЕРБ.

Ако в срок от седем дни партията не излъчи свой кандидат, президентът е задължен да връчи мандата на втората по сила партия – БСП. При неуспех и тук, държавният глава има правомощието да избере трета парламентарно представена партия, на която да връчи мандат. И ако след още една седмица този мандат бъде върнат, Плевнелиев ще състави служебно правителство. Стигне ли се дотам, това ще е третото подобно правителство, съставено от него. Държавният глава не може да разпусне 43-то Народно събрание, тъй като е в последните три месеца от своето управление и по това време според Конституцията той няма право да издава укази.

Какво може да направи новият президент?

Румен Радев ще встъпи в длъжност на 22 януари 2017 г. След това той ще трябва да издаде указ и да разпусне 43-то Народно събрание, както и да насрочи дата за нови парламентарни избори. Новият президент може да реши дали да остави едно евентуално служебно правителство, съставено от Плевнелиев, или да избере друго.

Този понеделник обаче Росен Плевнелиев се обърна към Конституционния съд с въпроса дали може да насрочи дата за парламентарни избори, без да разпуска парламента. Ако получи положителен отговор, Плевнелиев би могъл да насрочи изборите по-рано, докато сега най-ранната дата се очертава да бъде в края на месец март 2017 г.

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Борисов и правителството му си подадоха оставката! Той и Цветанов се срещнаха с Плевнелиев, за да обсъдят бъдещите решения за страната. След срещата Бойко отговаряше 15 мин. на въпроси на журналисти. Най-важният от въпросите май беше за бъдещите избори и дали трябва да се провеждат по мажоритарната система, заложена в референдума. И какъв беше отговорът? „Естествено, че изборите трябва да бъдат по новите правила.“

Май премиерът не се е стреснал много. Защо ли? Дали не си мисли, че с мажоритарния вот (всичко или нищо) ще влезе отново „на бял кон“ в парламента? Мисля, че си го мисли! Тогава какво излиза? Просто едни пари за предсрочни избори и „по-удобна“ коалиция за Борисов. А на някои хора дори им домъчня… Няма страшно, ГЕРБ идват след няколко месеца. Това, което не идва обаче, е промяната. Този толкова популярен референдум очевидно няма да донесе това, което близо 3 млн. и половина души очакваха. Явно Борисов, както и всички останали големи партии, само ще спечелят от мажоритарния вот.

Големият проблем си остава бюджетът за 2017 г. Явно финансовият министър Горанов е излязъл с убедителни доводи за забавяне на еврофондове, така че бюджетът най-накрая мина на първо четене.

Ох, като цяло всичко изглежда като една голяма каша с малко Слави Трифонов за цвят. Или много. Освен това изглежда сякаш всички пасивно-агресивно се заплашват с волята на народа – Бойко и БСП, Слави и ЦИК, Радан и Бойко. Може да се окаже, че този народ наистина е страшен, а?

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Казана дума, хвърлен камък

Министър-председателят ни напусна, но пак ще се завърне на следващите парламентарни избори. С изказванията си си вкара автогол и народът го наказа с вота си за издигнатия кандидат на ПП ГЕРБ – Цецка Цачева. Не може да представиш кандидат за президент, като кажеш: Това е майка ви, майката на нацията. Абсолютно е несериозно и не прилича на един министър-председател да застава пред народа си и да му говори сякаш хората са стадо овце, а той е пъдаринът на държавата.

Бойко Борисов обвърза президентските избори с парламентарните. Когато кандидатът на ГЕРБ загуби на първия тур, бившият премиер каза, че ще подаде оставка. И той я подаде, обаче след втория тур. Всички го нападнаха и може би с право. Защото, когато казваш нещо на хората, трябва да го спазваш и да носиш отговорност за думите и действията си.

Борисов се разсърди на народа си, че не подкрепи Цецка Цачева, подви опашка и разтури кабинета. Той призна, че не е избрал подходящ кандидат за „Дондуков“ 2, и народът отсъди, че генерал Румен Радев е по-подходящият.
Това, че си загубил на президентските избори, не означава, че трябва да се откажеш от правителството и от народа си. Днес е едно, утре – друго. Изказванията на вече бившия премиер се сменят според настроенията му. Г-н Борисов, един съвет от мен – внимавайте с емоциите и бройте до 10, преди да говорите.

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Бойко Борисов сякаш направи всичко по силите си да загуби тези избори. „Задължително” гласуване, залагане на доверието в партията, поставяне на очевидно неподходящ кандидат. А сега подаде и оставка – повод, за който мнозина българи решиха да изпият по чашка. Защо? Защото колкото и магистрали да бяха построени и колкото и Борисов да твърди, че цените на тока не са вдигани от 3 месеца (о, уау!), дълговете са платени и държавният бюджет е с приходи близо 4 млрд. повече, доверието на народа не беше оправдано. Съдебната реформа продължава да е на дневен ред, икономическият растеж крайно не се усеща, а некомпетентността на министрите ни избоде очите. Изводът:

Оставката на Борисов – празник и надежда за по-добро бъдеще!

Опозиционната социалистическа партия, от друга страна, освен избран президент печели и нови привърженици, обещава и нова промяна. Но за да не премине оптимизмът ми в наивност, ще допълня, че промяната едва ли ще е толкова осезаема. Засега може би е достатъчно да знаем, че потенциалният ни нов министър-председател няма да говори като егоцентричен човек с недостатъци в образованието. А и бихме могли да се радваме на по-добри взаимоотношения с Русия. След избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ мостът между Запада и Изтока, така необходим покрай събитията в Украйна и пр., изглежда все по-възможен. Оставката на Борисов е в подкрепа на едни по-балансирани международни отношения.

Смяната на партиите в управлението е друга положителна стъпка, признак за демократичност и развитие. „Разбира се, ние наш’те изводи си ги правиме” – казва Борисов. Дано да е така, защото смяната на управляващите е именно за това – да се правят изводи и да се върви напред.

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Бойко Борисов подаде оставката и на второто си правителство, три години и половина след като стори същото с първия си кабинет. Но как се стигна дотук?

От една страна с 84 депутати ГЕРБ трябваше да крепи управлението си с твърде много патерици. С АБВ (ама само до едно време), с Патриотите и БДЦ (ама само от време на време), с Реформаторите (ама само с част от тях). С ДПС, ама само с хората на Местан. От другата страна, ГЕРБ влезе във властта само преди седем години със заявката, че ще управлява по-прозрачно и по-добре, със своеобразен ореол. И след кратка пауза в опозиция отново се върна във властта със същата заявка. Но времето в управлението си казва думата. И ореолите в крайна сметка паднаха.

Тогава дойде големият тест – президентските избори. Не че и миналата година нямаше вот, но той беше местен, а сега бе национален. И бе за личност, която да обединява нацията. А защо Бойко Борисов посочи за кандидат точно Цецка Цачева, която е строго партийна фигура, с не висок обществен рейтинг? И защо с кандидатурата й заложи съдбата на кабинета си? Може би тук имаше доза егоцентризъм. Дали ще е магаре, или ще е Цецка, все е от ГЕРБ. А нали точно на техния кандидат (който и да е) социолозите предричаха сигурна победа. Но Борисов целеше и да прецени електората си – своя, на онази част от Реформаторите, която продължава да го подкрепя, на хората на Местан.

Сега президентът ще връчва мандати за съставяне на ново правителство. ГЕРБ и БСП вече казаха, че няма да формират кабинети в този парламент. Възможно е някоя друга политическа сила да привлече депутати за ново мнозинство. Но по-вероятно е да има служебно правителство и нови избори напролет. АБВ и БДЦ може да изпаднат от следващия парламент, а на тяхно място да влезе Марешки. Дали и колко депутати ще вкара Лютви Местан, не се знае, както и дали националистите ще играят пак заедно. Ами електоратът на ДПС? Част от играчите ще са с БСП, други ще са с ГЕРБ. Коалиция навярно ще има. Но каква ще е точно – ще поживеем и ще видим.

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

И вторият кабинет „Борисов“ завърши с оставка – ето ви обобщение в едно изречение.

Неотдавна, само преди година след местните избори, България беше в синьо, като шапката ми, и на пресконференцията след победата Цветанов гордо представяше графиките с броя кметове и общински съветници, а според Бойко Борисов с ГЕРБ никой не можеше да се мери. Година по-късно на едни други избори цветът е друг. След много изборни загуби този път БСП спечелиха и с харизматичния си кандидат Румен Радев пребоядисаха политическата карта в червено.

Не ми се ще да омаловажавам успеха на ген. Радев, но немалка „заслуга“ за него има и серията от грешки на Борисов. Всеки освен премиера разбра, че да предложиш Цецка Цачева в последния възможен момент и да обвържеш резултата от изборите с оставка, е меко казано неразумно. Бойко Борисов като спортист трябва да знае, че и в политиката има победи и загуби, но тази загуба дойде след негов автогол. Ще си позволя още една футболна метафора – този мач за Борисов има и второ полувреме –

парламентарните избори на пролет,

където шансовете за трето правителство, съставено от ГЕРБ, не са за пренебрегване. Може би в широка и странна коалиция, включваща патриоти, Марешки и остатъците от реформаторите, но начело с Бойко Борисов. На това ще се казва премиерски хеттрик!

 

В ролите на шапките: Благовеста Маринова, Веселина Петрова, Елиза Младенова, Ива Ваташка, Йоанна Русева и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *