Брекзит – безизходица или прогрес?

Брекзит – безизходица или прогрес?

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

На 23 юни във Великобритания се проведе референдум за бъдещето на Обединеното кралство в ЕС. С 51.89 % срещу 48.11% надделяха привържениците на напускането на Съюза (т. нар. Brexit). Гласуваха над 34 млн. британци, около 72 на сто от имащите право.

След негативния резултат британският премиер Дейвид Камерън обяви, че подава оставка. Заместникът му ще бъде избран през октомври, когато ще се състои конгресът на консерваторите.

Референдумът във Великобритания няма задължаващ характер и депутатите могат да отхвърлят взетото решение, но всички очаквания са да се съобразят с волята на избирателите.

Процедурата за напускане на ЕС е свързана с член 50 от Лисабонския договор. Там е посочен двугодишен срок, в който Великобритания първо трябва да уведоми Европейския съвет за решението си да се оттегли от юридическите споразумения, обвързващи я като членка на Съюза. Следват преговори, които трябва да бъдат финализирани в рамките на 2 години. А председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви: „Сега ние очакваме правителството на Обединеното кралство да приложи решението на британците, колкото може по-бързо.”

Междувременно на сайта на британския парламент тече петиция. Ако подкрепата „за” или „против” членството в ЕС е под 60 процента при избирателна активност под 75 на сто – да се проведе нов референдум. В нея вече има над 3 млн. подписа, а 100 000 са достатъчни, за да бъде обсъдена от парламента. С интерес се очаква и поведението на Шотландия след този резултат. Усилено се заговори за евентуален референдум за отделяне от Великобритания. Първият министър на страната Никола Стърджън каза, че Шотландия ще започне незабавни разговори със страните и институциите в Европейския съюз, за да намери начин да остане в блока.

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Голям ужас! Великобритания излязла от ЕС! Последните няколко дни светът се е побъркал по темата, щом и Тръмп и хвалбите му към резултата от референдума се цитират навсякъде.

Първият ден се говореше за крах на паунда, да, стойността на британската лира падна с близо 10%  спрямо долара, като това е най-ниската ѝ стойност от 1985 г. насам. А какво е станало 1985 г.? Отново крах на лирата, защото в Обединеното кралство се налага либерализация на финансовия пазар. Накратко: всички резки, мащабни, политически или икономически промени водят до отражение в стойността на местната валута. Не се шашкайте толкова.

Другият филм – Шотландия и Северна Ирландия ще се цепят от Кралството.

Шотландия вече намекна нещо такова. Това, което се случва, според мен е медиен крясък. Медиите пускат самореализиращи се пророчества в действие. Много малко всъщност обясняват, че има процедура за излизане от ЕС, която трае 2 години. Тези 2 години ще започнат да текат, когато Великобритания си пусне „молбата за напускане“, а Камерън каза, че това ще се случи чак към октомври. Също така медиите обясняват как на британците ще им се отрежат европейските пасища или пазари. Да, ама не се говори много често, че Швейцария и Норвегия са вън от Евросъюза, а въпреки това си имат договорка за съвместна търговия с ЕС.

Абе, стрес и половина. Никой не чака да види истинските резултати, всички спекулират. Дишайте, хора, не е дошъл краят на съю… ъм, на света, нали?

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Каквито и анализи да се правят, едно е ясно. Първата държава от кораба се хвърли. Дали той ще се окаже Титаник и ще потъне, или ще вдигне платната и ще продължи напред с един зад борда?

Обединеното кралство разклати ЕС, но и себе си, и показа, че всъщност не е толкова обединено. Говори се за нов референдум за независимост на Шотландия. Тече и подписка за втори референдум във Великобритания за оставане в ЕС. Последваха и оставки.

Според статистика от данните на търсенията в Google, направени на територията на Великобритания след референдума, британците търсят отговор на въпроса „Какво е Европейски съюз”. Колко ли са гласувалите, които дори не знаят за какво всъщност са гласували?

Зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева сподели, че на Великобритания може да й излезе по-скъпо да е извън ЕС. За пример може да се посочи Норвегия, която не е член и в момента плаща на съюза по 107 евро на глава от населението, а Великобритания плаща членски внос 77 евро на човек.

Само за една нощ икономиката на Обединеното кралство падна от пета на шеста позиция в класацията за най-силни икономики. Над 200 милиарда лири са загубите от стоковия пазар на Англия, което се равнява на вноски в ЕС за 24 години.

Брекзит измести фокуса от важни теми като миграцията, сигурността и икономическия растеж в ЕС, които сега трябва да се обсъждат, но всички политически лица и медии са се съсредоточили върху Великобритания. Сега Европа е разсеяна и уязвима за терористите. Разединението е удобен момент за тях.

Брекзит може да се окаже и вратичка за членството на Турция в ЕС. При напускане на Великобритания на съюза ще му трябва нова държава с добре развита икономика. А ако това се случи, ЕС вече няма да бъде само европейски.

Дали Дейвид Камерън не подхлъзна британците, като свика обещания от него референдум? Мигрантската криза изплаши населението на острова и те, завладени от емоциите си, устремено тръгнаха надолу.

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Референдумът във Великобритания изглежда по-скоро като заплаха за страната и предизвикателство към ЕС, но е също така и една чудесна възможност Европа да се сплоти и да преосмисли ценностите си. Той е отражение на дълго пренебрегвани проблеми, но и мотивация за тяхното отстраняване. Възможно е и да не доведе до очаквания резултат. Решението още не е гласувано, а Обединеното кралство не се радва на потенциалното си разделение. Шотландия и Северна Ирландия подкрепят оставането в съюза и ще защитават своите интереси. Събират се и подписи за нов референдум, така че всички настоящи опасения могат да останат единствено като напомняне да се върви в правилната посока и към по-добро сътрудничество между страните.

Но дори и Великобритания да се откаже от членството си, до разпад на ЕС няма да се стигне. По думите на германския канцлер Ангела Меркел, той е достатъчно силен, за да понесе подобно сътресение, а лидерите на държавите членки са решени да останат единни и да запазят взаимоотношенията си с Великобритания, като ще се стремят да смекчат максимално последствията. Мигрантският поток към страната ще се ограничи, но това няма да повлияе на вече легално установилите се. Живелите повече от 5 години там получават статут на постоянно пребиваващи – европейците просто ще трябва да се сдобият с документа, което е напълно постижимо.

Министърът на българската отбрана Николай Ненчев също е положително настроен. Според него референдумът във Великобритания ще има оздравителен ефект върху целия ЕС, ще бъде знак за неговата свобода и демократичност и ще събуди здравата мисъл срещу популизма.

Изводът: Въпреки страха, който се всява, винаги има оптимистичен път. Просто трябва да сме спокойни и да го следваме.

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

43 години стигат!”, казаха британците на ЕС. Въпросът е обаче кой и какво спечели и съответно загуби от това.

Макар и с малка преднина, спечелиха евроскептиците на Острова, онези, които не вярват в добрите намерения на Брюксел, а виждат в него тирания и заплаха. Спечелиха националистите в Европа, тъй като резултатът от британския референдум им даде солиден тласък да поискат сходни допитвания в собствените си страни. Вероятно ще спечели и Ирландия – като си върне по мирен път Северна Ирландия, която пък иска да остане в ЕС. Колкото и парадоксално да звучи, британците, които искат оставане в ЕС, също спечелиха – време, за да опитат да обърнат резултата. Подписката за прегласуване на референдума събра подкрепа от над 3 млн. души.

Междувременно ЕС загуби една от най-мощните икономики в света. Великобритания също може да загуби – Северна Ирландия и Шотландия. Колкото до нас, не е ясно печелим ли, или губим. Достъпът ни до образователната система и трудовия пазар на британците ще е по-труден, но това едва ли ще възпре онези, които желаят да учат и работят там. Ето че САЩ и Канада са много по-далеч от нас, изискват визи за българите и нелеки процедури по кандидатстване, но това не отказва сънародниците ни от реализация там.

От много страни се чува, че или Русия, или САЩ щели да спечелят от Брекзита. Но най-големите губещи си остават европейците като цяло. Защото не разбраха, че не им е нужен механичен сбор от държави, а истинско обединение, в което страните имат общи възгледи за бъдещето. А докато това не е на лице, рискът и други да кажат на ЕС „До-виж-да-не!!!” остава.

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

Какво направиха британците?

Гласуваха. Демократично. Но и изплашено. Заслепени от нечии изказвания решиха да прекратят членството си в Европейския съюз. Но не това бяха реалните резултати от референдума. Той ни показа друго: Обединеното кралство е по-разединено от всякога. Над 3 млн. от жителите му събират подписи за нов референдум, Северна Ирландия подшушва тихичко, че може да се отцепи от Кралството, младите обвиняват възрастните си съграждани, че опропастяват бъдещето им с подкрепата за Брекзит…

Какво направиха медиите?

Раздухаха проблема. Препредадоха различни политически изказвания. Показаха резултати. Всяваха страх и ужас у аудиторията. И никой от тях не обясни какво следва от този референдум. Никой не разказа, че излизане от ЕС е възможно едва през 2018 г.

Та за какво медийно послание може да си говорим, при положение че британците търсят в Гугъл какво означава ЕС?! Поне това да бяха разяснили журналистите…

Как да решиш отговорно и съвестно съдбата си, когато не знаеш от какво се отказваш, в какво вярваш и какво правиш?

 

В ролите на шапките: Благовеста Маринова, Елиза Младенова, Ива Ваташка, Йоанна Русева, Рафие Шерифова и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *