Де е България в световните класации

Де е България в световните класации

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

Медиите често съобщават позициите на България в една или друга класация. Тези класации се образуват по различни методологии и критерии.

Някои от тях са по статистически данни – ниво на доходите, демографски признаци като раждаемост и смъртност и пр. Други се базират на проучвания и изследвания. Например за съставянето на ежегодната класация за свобода на словото от „Репортери без граници“ използват въпросник, съдържащ 87 въпроса, който попълват служители в сферата на медиите, юристи и социолози. Техните отговори, съчетани с нарушения спрямо журналистите, определят позицията на съответната държава. Разбира се, класацията има и своите критици, които твърдят, че от „Репортери без граници“ трябва да подобрят значително методологията си.

А кои класации и защо са привлекли вниманието на цветните шапки – четете по-долу!

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Питат ли ме де зората
ме й огряла първи път,
питат ли ме де й земята,
що най-любя на светът.

из „Де е България?“ 

Излезе ежегодната класация на американското списание „ЮЕс Нюз енд Уърлд Рипорт”, в която се състезаваха 80 държави за позицията „най-добра страна”. Де е България сред тази класация? – 63-то място.  Победител е Швейцария и то заслужено. Защо ли? Може би защото стандартът на живот там е по-добър.

Но защо е нужно да знаем къде се намираме в света? За да си сверим часовника. Да проверим как изглеждаме пред другите и какво мислят за нас. Не сме на челните позиции като Швейцария, Канада и Великобритания, но можем да сме по-напред от 63-ти. В класацията се нареждаме малко преди Тунис и Гватемала. Задминали сме Колумбия и Кения. Това ако е добър резултат, здраве му кажи.

  • 1-во място по тютюнопушене
  • 39-о място по правене на бизнес в България.
  • 63-то място за България за най-добра държава

Как ви изглеждат тези резултати?

а) положителни

б) отрицателни

63-о място може да ни се вижда задоволително като резултат. Ако се направи класация за бизнес предприемачество на младите хора в България например и се класираме на 39-о място от 200 държави. Изглежда сякаш сме много напреднали. Но ако се състезаваме с 50 държави и сме на 39-о място, вече сме сред последните.

Какъв е изводът? Някои от класациите са подвеждащи и не е нужно да им се доверяваме на 100%. Разбира се, не трябва да се задоволяваме с прилични резултати, а да се стремим да ги подобрим.

Добри сме в много неща, не бива да се подценяваме. Имаме потенциал в компютърните технологии, в спорта също сме получавали първите места. Имаме не малко успехи зад гърба си. Може да развием туризма, благодарение на красивата си природа. В толкова неща можем да вложим енергия, ентусиазъм и инвестиции.

Важно е да имаме единна политика и да взимаме разумни решения. За да не чуваме постоянно колко е лош животът в България. За да не попадаме винаги в черния списък на класациите.

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Няма да ви учудя, ако прозвуча като вечерен новинарски блок. Само ще изредя някои от нещата, които периодично чуваме за „България е най…“ по медиите.

Страната ни е на първо място по брой загинали от пътни произшествия в ЕС. На една нога с нас в тази статистика са и румънците. За пет години (от 2011 до 2016 г.) са ранени около 50 хил. души. Война, а?

Друга статистика: на трето място в ЕС сме по застаряване на населението след Германия и Италия, но на първо в СВЕТА по темп на застаряване според данни на Фонда за населението към ООН. Това се дължи не толкова на това, че не раждаме деца, а че ги раждаме в чужбина, защото сме емигрирали. Да, емиграцията е най-сериозният ни демографски проблем.

А защо емиграцията съществува така успешно? Може би защото сме с най-ниски доходи в ЕС, тук и Румъния ни изпреварва с 23 евро повече към средната мижава заплата. Данните са на Евростат от миналата година. Само за сравнение: в Швейцария взимат 5000 евро, у нас са 324 евро средно. Да не е Швейцария тогава, в Полша печелят 634 евро – почти двойно на нас, а сме все от „онзи“ блок. Ще си кажете: „Да, ама кой знае какви са им цените на стоките, то животът при тях е скъп…“, и аз ще ви дам нова статистика.

Цените на горивата у нас са? Скъпи. Нелогично скъпи е правилният отговор, след горивото е стока, регулираща се на световния пазар, държаща едни близки цени за всички страни. Да, ама не и за нас. Цените на суровините на горива преди акциз и облагане с ДДС са с около 20% по-високи у нас от средните за ЕС, като се наблюдава и явлението дизелът да е по-скъп от бензина – нещо, което в съюза е огромна рядкост. По-скоро е обратното. Та като тръгне от горивата, удря и „храната“, най-поетично казано. Няма да се разпростирам върху високите цени на хранителните стоки.

 

Няма и да коментирам лошото време, което „вдигна“ цените на черешите дотолкова, че само програмисти могат да си хапват. Цените на доматите, които също са само за програмисти – не падат под 3 лв. за килограм, а вече сме май месец. Няма статистики за някои абсурди в страната ни, но това не ни прави по-малко най! Определено сме страната на „програмистите“, защото другите излязоха на гурбет в чужбина.

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

На 30 април излезе може би най-положителната класация, в която България заема челна позиция. Според Евростат делът на българските жени в IT сектора е двойно повече от средния за ЕС – 30% на фона на 16% за съюза. Толерантността спрямо женския пол се проявява и на ниво заплащане, поне що се отнася до този бранш. Равенството между половете и религиозната свобода ни пращат в класацията на „Най-добрите държави” на бизнес училището „Уортън” към Университета „Пенсилвания”. Номер едно сме и сред специалистите, които са почти 8 милиона в Европа, така че със сигурност можем да се похвалим с един силен сектор. Не случайно хакерството ни процъфтява и се радваме на лесен достъп до култура от пиратски сайтове – свобода, която в много други държави не могат да си позволят.

Още: В доклад на Българската стопанска камара от 2017 г. „10 години България в ЕС” са представени данни за настъпилите промени в страната ни след приемането ни за член на съюза. Показателите ни са съпоставени с тези на Румъния, Словакия, Унгария, Македония и Сърбия. Оказва се, че сред тях ние сме първи по макроикономически показатели, изкачили сме се с почти 30 позиции нагоре по конкурентоспособност, инвестициите са се увеличили, а българският износ е нараснал 2 пъти. България е първа в света по производство на лавандулово масло (получават се добри доходи) и първа по износ на билки, нищо че цената на тона им в България е 3 пъти по-ниска от тази във Франция. Първи сме в Европа и по добив на златоносна руда.

Като заговорихме за стойности, България е и най-евтината страна в ЕС. Средният потребител може да се радва на най-ниските цени в категория храни и напитки, облекла, хотели и ресторанти според статистики на Евростат. Евтините цени за производители са още една от причините България да бъде смятана за една от най-добрите според класацията на американското училище. На всичкото отгоре в ЕС сме и първи по средства, давани за сектор „Сигурност”. Поставили сме си за приоритет да пазим евтината държава. И в нея добре си живеем.

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Справяме ли се в борбата с корупцията? Как се отнасяме с жените, с децата, с хората от малцинствата? На какво ниво са образованието и свободата на словото в страната ни? Всички тези и още много други въпроси са в центъра на изследвания и класации, които подреждат държавите от първо до последно място. А по какви критерии става това?

Подобни класации са дело на различни неправителствени организации. Но дори те да са големи и известни, няма как да сме 100% сигурни, че са напълно обективни – заради източниците на финансиране, начина на управление и най-вече защото се правят от обикновени хора.

Какво би станало обаче, ако не съществуваха международни класации? Резултатът едва ли би бил добър! Защото дори и да не са най-точните и най-обективните, подобни изследвания все пак са ориентир. Те са ценни, защото по начало им е заложено да бъдат именно барометър за това на какво ниво сме в развитието си. Дори нещо повече – те могат да са ефективна сигнална лампа, когато някъде в системата има проблем. А могат и да бъдат като силен фар, който да ни насочва към онези, които вече са успели, за да успеем и ние.

Международните класации имат твърде важни функции. Но за да са още по-ефективни, има отговорност цялото общество. И е добре самото то да търси и изисква повече информация относно НПО-тата и проблемите, които те следят в изследванията си. Но да не бъде просто пасивен приемател на информация, а да реагира – предпазливо, разумно и адекватно, и ако съзре някаква нередност, да я пресече чрез собствените си инициативи.

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

България се появява ту в едната крайност в класациите, ту в другата. Защо разглеждаме тази тема? Защото подобни статистики се появяват често. А някои от тях звучат толкова абсурдно, особено когато си се върнал от магазина, където си оставил солидна сума пари, а малкият хладилник все още е наполовина празен. Тогава отваряш някой сайт и четеш, че според Евростат България е най-евтината страна и потребителят се радва на най-ниските цени на храни и напитки. Ще повярвате ли на тази статистика? 

Изводът е, че трябва да разглеждаме внимателно класациите. Показателите, по които са направени са ключов момент, по който може да се ориентираме колко са обективни. И все пак са добър начин да си направим справка за това де е България сред другите страни. 

 

 

В ролите на шапките: Благовеста Маринова, Веселина Петрова, Елиза Младенова, Йоанна Русева, Рафие Шерифова и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

1 Коментар

  1. Pingback: Бронзовата къща - възможност или поза - Цветоглед

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *