Досиетата „Хитрино“

Досиетата „Хитрино“

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

Хитрино е село в Североизточна България, област Шумен, което стана печално известно в последната седмица. На 10 декември рано сутринта на гарата в селото товарен влак на фирма „Булмаркет“, превозващ цистерни с пропилен-гликол и пропан-бутан, дерайлира. В резултат част от цистерните избухват, като от взрива загиват 7 души, а 29 са ранени. Все още продължава дейността по източването на останалите цистерни с лесно запалимо съдържание.

Голяма част от селото е изпепелена и много хора губят домовете си. При изчисления на щетите се оказва, че над 50 къщи са разрушени, пострадало е кметството, полицейският участък и близък клон на банка. Освен изброените щети, в съседните села Тимарево и Добри Войниково се наблюдава замърсяване във водата. По данни на Регионалната здравна инспекция в Шумен в с. Тимарево наличието на нитрати е 53 мг/л, а в с. Добри Войниково е 61 мг/л при максимално допустими стойности от 50 мг. За момента жителите на Хитрино не трябва да употребяват небутилирана вода.

През последната седмица разследването на инцидента не доведе до категорични резултати. Едни от възможните причини са превишена скорост, стар и занемарен релсов път в този участък или неизправност във влаковата композиция.

След широкото отразяване на взрива в Хитрино за близо седмица се събраха 1 831 417 лв. Даренията са събрани от БЧК и от трите големи партии – ГЕРБ, БСП и ДПС, а строителната камара е обещала да изгради безвъзмездно 11 къщи. Освен тези дарения, правителството е отпуснало 10 606 700 лв., а ЕС – 20 000 000 лв., по оперативна програма за развитие на селските райони. Общата сума, събрана за Хитрино, достига почти 32 млн. и половина. Унгария, Израел и Турция са предложили финансова помощ за селото, но премиерът Борисов е отказал.

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Трагедията в Аспарухово, трагедията в Горни Лом, трагедията в Хитрино… Една постоянна поредица от внезапни, разтърсващи, непосилни трагедии. Случайни или режисирани. Неизбежни? Винаги може да се случи, да. Човек никога не е застрахован. Е, някои са застраховани, но… смъртта не пита. И все пак, както е казал писателят и публицист Стефан Поптонев – „Язък за умрелите, да му мислят живите”.

Стотици хора са принудени да живеят със своите рани, да понасят мизерията и страданието от загубата на близките. Да дишат със спомена, да се плашат от всеки трясък, всеки звук, от всяка капка дъжд. Неизбежно ли е било?

Не обръщаме внимание на здравето си, вредим си, стресираме се, насилваме се, а после внезапно се разболяваме. Неизбежно ли е било?

Пренебрегваме сградите, пътищата, деретата, жп релсите, спирките, автобусите, влаковете, цистерните… Небрежни сме. На държавата не й пука. Никой не проверява, никой не се грижи. За нищо. И внезапно дъждът ни наводнява, внезапно се взривяват цистерни с газ, внезапно сме герои от трагедия – страшна, ужасяваща, реална. Неизбежно ли е било?

Неизбежно е. Рано или късно пренебрегнатото избухва.

hitrino5

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Хитрино – още една черна страница в нашата история. Страница написана с кръвта на загиналите и ранените и със сълзите на близките им. Страница, по която ще останат петната на виновните – ако някога разберем имената им. Дали са машинистите, отговорниците за техническата поддръжка или други? Дали и това разследване няма да се затлачи в бюрокрация и постепенно да потъне в прашасалите папки?

За загиналите имаше ден на траур. Ден ,в който някакви чиновници се забавляваха на банкет. Показаните в медиите кадри от веселбата мога да поставя там, където думите свършват. Може би дните на траур вече не ни правят впечатление. „Нали не сме ние” и „Животът продължава” са подходящи лозунги, с които да заглушим все по-изтъняващото гласче на съвестта ни. Ако са недостатъчни, един SMS от 1 лв. също върши работа. За дарилите средства, сред които аз не съм, ще споделя какво написа варненският адвокат Петър Николов във Фейсбук:

Във връзка с есемесите за Хитрино, от есемесите в Аспарухово още никой няма собствен дом, а парите са похарчени”.

Адвокатът разказва, че средствата от дарителската кампания били поверени на някаква фондация, която е закупила имоти за пострадалите от наводненията. „Но апартаментите бяха собственост на фондацията, т.е. никой не получи нов дом, свой собствен…И досега никой не е настанен в тези апартаменти”, допълва той. С дарените за Хитрино пари щял да се разпорежда обществен съвет начело с омбудсмана Мая Манолова. Дано не заприлича на Аспарухово, дано.

advokat-skriynshot

Хитрино – още една черна страница, на която видяхме грозното лице на лешоядстващата журналистика и на политици, лъскащи имидж на фона на човешката трагедия.

Сега си спомнете за кадрите от банкета, защото тук думите ми свършват, а аз ще помълча поне минута за жертвите. Ще мълча и ще мисля, къде ли ще е следващото Хитрино?

Поклон!

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Да погледнеш позитивно към Хитрино не е лесно. Всяка смърт е огромна трагедия. Всеки пострадал е късче от общото страдание – на близките, роднините и приятелите. И в тази мрежа от болка, недоумение и безпомощност се появява нишката на доброто – хилядите хора изразили готовност да помогнат на раненото българско селце.

Въпреки многото слухове и недоверието в събирането на средства чрез SMS-кампании, българите все пак отделят по един на пръв поглед незначителен, но много натежаващ във везната на доброто, лев. Село Новград, съпричастно с трагедията на своите сънародници, също организира дарителска кампания. Община Елена изпраща 6000 лв., а десетки хора в Русе даряват дрехи, обувки, одеяла и храни. Шуменският университет организира своя кампания „Заедно за Хитрино” и чрез коледен базар и хранителни дарения се включва в помощта. Една от близките бензиностанции до селото предлага топли напитки за всички, а местни производители на кафе осигуряват безплатни консумативи.

Трагедиите сближават хората. Те ни карат да забравим различията, основани на религиозна, етническа, възрастова и социална основа. Главното мюфтийство, православната църква, както и еврейската общност в България също събират средства за пострадалите и останали без дом жители на шуменското село.

Държавата дава близо 11 млн. лв. за възстановяване на местността, както и за средства от първа необходимост. Страната ни пренасочи към Хитрино и вече отпусна 20 млн. лева от европейски фондове, предназначени за развитие на селските региони.

И докато институциите търсят причината за трагедията, раздават резонните 325 лв. на най-пострадалите и обещават всичко да се оправи, някои хора предлагат най-скъпото в този момент за жителите на Хитрино – дом, където да се подслонят и да забравят поне за малко ужаса, който са изживели.

pomosht2

Грижата, любовта и съпричастността към ближния в такива моменти са гаранцията, че човешкият род не е изгубил своята душевност.

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Какви са възможностите пред:

Институциите

Да се намерят виновните. Това няма да върне жертвите, но ще покаже, че има държава. И може би поне малко ще даде покой на близките на загиналите. Защото това не е природно бедствие, а някъде по веригата е станала грешка и тя е по вина на някого.

Да се осигури достатъчно помощ, не само финансова. А и психологическа – хората в Хитрино трябва да говорят с някого, дори да не е психолог, а обикновен човек. Те трябва да усетят, че не са сами с болката си.

Медиите

Журналистите да се поучат. Толкова трагедии се случиха и все се намира някой, който да попита „Как се чувствате” . Информацията, която се публикува в медиите, достига до голяма част от обществото. Чрез медиите могат бързо да се мобилизират хора, които да помогнат при подобни бедствия,  но хората могат да бъдат и подвеждани, и да им се насади чувство за страх и несигурност, при използването на думи като: „ТРАГЕДИЯ”, „ШОК”, „УЖАС”, „ТЕРОР”. Разбира се, има събития, за които тези изрази са подходящи, но те често се използват и за привличане на вниманието, когато положението не е толкова драматично. Т. е. търси се сензация.

И като заговорих за нея, в материал за Хитрино се разказваше за две семейства – мюсюлмани и християни, които живеят в една къща след инцидента. Колко са задружни и как в такива моменти се сплотяват. Тук бих казала ШОК и УЖАС. С тази новина определено открихме топлата вода… или пък сензацията. Защото мюсюлмани и християни са сплотени и в делник и празник. В населените места със смесено население да поздравиш човек, който има различна религия от твоята, не е събитие, да му помогнеш – също. Това е най-нормалното нещо, което можеш да направиш и то се прави. Но все още се използва от медиите и напълно излишно се драматизира с това.

pomosht

Опечалените

Да не ги притискаме. Да помълчим заедно с тях. Да ги оставим да изживеят мъката си. Но да бъдем до тях.

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

Измина седмица откакто стана инцидентът в Хитрино. Вече няма нито извънредни емисии, нито „сензационни” новини през час. Медийният интерес, макар и да е още силен, лека-полека започва да отшумява, а обществото лека-полека започва да забравя. Светлините на прожекторите загасват, но болката на хората остава.

Остават жертвите, ранените, тези, които са изгубили близките си или дома си, или и двете. Остава немарливостта на виновните, които може и да си останат ненаказани. Остават въпросите „Кой?”, „Защо?”, „Как?”, „Докога?”. Ако не им отговорим, рискуваме и случаят в Хитрино скоро да остане в архива, като една от многото разтърсващи, но неразгадани трагедии в историята ни, защото и проблемите остават.

Но и те могат да се решат, стига да има воля – и от държавните институции, и от медиите, и от обществото, да направим всичко, което зависи от нас, така че да предотвратим повторението на подобни катастрофи в бъдеще.

 

В ролите на шапките: Благовеста Маринова, Елиза Младенова, Ива Ваташка, Йоанна Русева, Рафие Шерифова и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

1 Коментар

  1. Pingback: Професии от изчезващ вид - Цветоглед

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *