Едно ин витро народ не прави

Едно ин витро народ не прави

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

България е сред първите десет страни в риск от застаряващо население според класацията Bloomberg Sunset Index. Освен това държавата ни е с два пъти по-висока смъртност от средната за Еврозоната – 15.3 души на 100 хиляди. В комбинация с тези факти идва и огромният миграционен проблем, който позволява изтичането на млади българи и такива в трудоспособна възраст. Според експерти последният факт е и причината за демографската криза, която се наблюдава в страната. През 2015 г. 29.5 хил. души са напуснали България, а 25.2 хил. са се заселили. Отрицателната разлика се трупа, като има прогнози българите да се стопят до под 5 млн. души до 2050 г.

Държавата опитва да се бори с демографския проблем с няколко стратегии:

  • помощи за родители, отглеждащи деца до 2 г., такива, които имат непълнолетни деца, изплащане на обезщетения за майчинство и бременност;
  • финансово стимулиране на бизнеса за отваряне на нови работни места за самотни родители или такива с малки деца (за 2017 г. сумата ще е 500 хил. лева);
  • държавни субсиидии за ин витро процедури.

Едно от предизборните обещания на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов беше, че партията ще осигури безплатни ин витро процедури на всички желаещи български семейства с репродуктивни проблеми. По думите му в страната има около 145 хил. такива семейства.

Ин витро процедурите са придружени с хормонални изследвания, понякога се налага предварително лечение, предписват се медикаменти преди самата процедура. Цените за един пълен курс по неофициални данни варират между 1500 и 4000 лв.

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ 

Демографският проблем се решава бавно и трудно. Ин витро процедурата е един от начините за справяне с него. Ако всички 145 хил. семейства успеят да създадат по едно дете, проблемът няма да се реши, но ще бъде стъпка към развитието му.

Липсата на деца е болезнен момент в живота на едно семейство. Но сълзите и депресията не помагат за решаването на проблема. Затова и тази шапка ще спести емоциите и ще помисли трезво.

Да чуеш как едно малко ангелче, което едва прави самостоятелни крачки, казва „мама” и „тати”, си има цена. Особено за немалко семейства в България, които имат репродуктивни проблеми. Скъпите процедури, през които трябва да преминат бъдещите родители, не са единственият проблем. Бариера пред семействата се оказва и психиката, която спира двойките да потърсят специализирана помощ. Необходимо е да се посети професионалист възможно най-рано, защото процедурите отнемат много време, като при всяка двойка това е относително.

Оплождане „в стъкло“ – зародиш

Но да се върнем на парите. Основават се фондации (например фондация „Искам бебе” съществува от 2007 г.). Расте и броят на дарителските кампании в помощ на бъдещи родители.

Към министерство на здравеопазването е създаден фондът „Асистирана репродукция“, който финансира до три опита ин витро при двойки със стерилитет. Максималната сума, която се отпуска, е 5 000 лв. на процедура. Не се извършва одобряване на втори и трети опит на жени, навършили 43 години към датата на подаване на заявлението. В месечния график на комисията към фонда се включват не повече от 400 заявления. Годишно това са 4 800 семейства, което е минимален процент на фона на общия брой хора, нуждаещи се от финансова помощ.

Това, което казват тези факти, е, че надежда има, но все още сме много далеч от справянето с репродуктивните проблеми. Хубавото е, че все по-активно се говори на тази тема.

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Топим се! Като сняг на пролет, като свещ на вятъра, тихо и в някаква апатия населението на България намалява. Според преброяването от 1985 г. сме били почти 9 млн. – след 3 десетилетия сме намалели с близо 2 млн. души.

Лидери сме,

ама в класации, където е добре да не ни споменават, освен като опашкари. Първи сме в ЕС по отрицателен прираст с 6,2 на хиляда. Причината не е само в ниската раждаемост, а един плашещ и пренебрегван фактор – високата смъртност – почти 15 на хиляда. Според данни на ЦРУ по този признак сме втори в цял свят, изпреварва ни само Лесото, засега! Вторачени в данните за раждаемост и емигриращите от държавата, някак пропускаме, че населението е застаряващо, че качеството на живот явно не е достатъчно добро. Оплетени в числата от статистиките, си мислим, че увеличаването на раждаемостта ще ни реши проблемите, вместо да поискаме по-качествен живот. Спомням си за една кампания от миналата година за стимулиране на раждаемостта: „Направи го за България“, но „надпреварата“ ни с Лесото ми дава идея за име на друга кампания: „Умираш за България“!

Не пренебрегвам и

проблема с раждаемостта.

Там също ударихме дъното – за миналата година се родиха 60 609 бебета, по-малко и от тежките времена през 1997 г., запомнени като „Виденовата зима“. И политиците не го пренебрегват, особено преди избори. Обещанието на ГЕРБ за безплатно ин витро или целта на БСП пак да станем 8 млн. са два пресни примера. Имам чувството, че малко не им стига, за да пуснат партийни щъркели, които да разнасят бебета.

Добре е да се подпомогнат семействата, нуждаещи се от средства за ин витро, добре е да има повече деца в държавата, но първо да осигурим по-добри условия за бъдещето на тези деца. Не мислите ли?

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Демографската криза минава с пълна газ не само през България, но и през Европа и целия свят. Германия, Полша,Украйна, Русия също са потърпевши. Сега Жълтата шапка ще ви хвърли в смут със своя оптимизъм.

На планетата Земя живеят 7.3 млрд. души, което е доста. Ако се раждат по-малко, ще има повече свободно място. Масата от хора е съсредоточена в големите градове, а те стават все по-пренаселени и многолюдни. Животът в тях е напрегнат и стресиращ. Работните места и така не стигат за всички, а при голям демографски прираст ще са още по-ограничени. С развитието на технологиите голяма част от човешкия труд е заменен, вече се създават и роботи, които да вършат нашата работа и да ни помагат. За вселената също е по-добре да има по-малко човеци. Въздухът и природата ще бъдат по-чисти.

Друго положително за демографския проблем е ин витро оплождането. „Държавата ще финансира до 100% ин витро процедурите на семейства с репродуктивни проблеми” –  обеща председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред жители на Самоков. По думите му това е реално решение за близо 150 хил. семейства и работеща мярка за справяне с демографската криза.

Ин витро процедурите дават възможност на много двойки, които искат да имат деца, но нямат тази възможност. Медицината напредва бързо в тази насока. Първата процедура е направена през 1978 г. и е дала шанс на милиони двойки. Виновникът за чудото е Робърт Едуардс. В България се създават все повече ин витро клиники (37 досега) и се влагат все повече пари, за да могат повече двойки да имат наследници.

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Опитвали ли сте се някога да подредите кубче на Рубик? Шест страни, оцветени в шест различни цвята. Само няколко завъртания на частите могат да разбъркат реда за секунди и да превърнат куба в шарен хаос. А после – знаем ли как да го подредим обратно? Демографската ситуация у нас всъщност много прилича на рубик куб. Защото и тя има шест страни, две по две успоредни една на друга. И в нея също цари хаос. Но и в нея може да се възвърне редът, стига да знаем какво да предприемем​.

Необходима е сериозна и целенасочена демографска политика, така че да се насърчи прирастът на населението. Доходите на хората са ниски, разходите им са високи, има криза на пазара на труда, липсват адекватни условия за отглеждане на деца. Подобни факти трудно задържат младите хора у нас и определено не ги стимулират да създават семейства. Но осигуряването на по-добри доходи е само едната страна. И механичното им увеличение не може да „подреди“ целия пъзел.

Социалната политика е важна за борбата с демографския срив. Има риск обаче борбата с проблема да остане само на ниво „политиканстване“,  „популизъм“ и „работа на парче“. Нужна е цялостна визия. Не само подобрения в социалната система, а и по отношение на образованието и здравеопазването, защото те са взаимосвързани: проблемите в един от секторите рефлектират върху всички останали.

Самото общество също може (и трябва) да бъде по-активно и да предприема повече инициативи за борба с демографския срив. Например с внасяне на предложения, с дискусии с представители на институциите, с диалог, а ако се налага, и с протести.

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

Българите чезнат с всяка година. Не само раждаемостта е малка, но и смъртността е висока. Средно 60 човека на ден емигрират в чужбина, около 5% от семействата не могат да имат деца, а над 60% не могат да си позволят да отгледат второ. Прогнозата в дългосрочен план е „България на малцинствата”. Плашеща статистика, ужасяваща реалност. Безплатните ин витро процедури от обещанието на Борисов са решение на 5%, но останалите какво? Помощи за родители? Чудесно. Нови работни места? Ако стане. Една птичка обаче пролет не прави. Трябват цялостни подобрения в социалната система, в образованието и здравеопазването. Трябва сигурност. И по-добре да правим икономика сега, докато още има хора, с които да се развива. 

В ролите на шапките: Благовеста Маринова, Веселина Петрова, Елиза Младенова, Йоанна Русева, Рафие Шерифова и Руми Рафет

 

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *