Is this politics?

Is this politics?

Харесай и сподели

Ако имах таланта на Фики, така щеше да се казва следващият попфолк хит! Тази мисъл ме спохожда два дни преди изборите, защото вместо кампания, политиците ни предложиха

предизборна чалга.

Какво се запомни и разбра от последния месец на надцакване, взаимни обвинения, компромати и обещания? Слагам обещанията на последно място нарочно – те вече са демоде, поне за водещите партии. Докато някои все още се опитват да спечелят народната любов и доверие я с главозамайващ ръст на заплати и пенсии, я с евтин бензин или лекарства, фаворитите от ГЕРБ и БСП, сигурно вдъхновени от успеха на риалити форматите, залагат на шоуто. Само така мога да си обясня римейка на „Кой е по-по-най“, спретнат от Борисов и Нинова – „кой е по-по мъж“!

Предизборно от ГЕРБ и БСП решиха лично да пробват и ефективността на съдебната система, за чието реформиране отделиха немалко години. Първо Елена Йончева написа във Фейсбук профила си: „Днес заведох дело срещу Бойко Методиев Борисов за клевета и уронване на честта на журналистическата професия“ (сякаш на професията й е останала чест за уронване). Самият Борисов пък щял да съди Нинова заради думите й в ефира на Нова „Ти си крадец“.

Кампанията на БСП ще запомним освен с ездаческите умения на Корнелия Нинова и с думите й: „Демокрацията ни отне много. Отне ни здравеопазването, образованието, сигурността, но ни даде свободата да мислим, да имаме мнение и да се борим за правата си.“ Да, отне им много, съгласен съм с другарката Нинова! Най-вече им отне властта! В последните 27 години левицата е управлявала къде самостоятелно, къде в коалиция, само през половината от тях. Друго си е било преди 10 ноември, когато управлението им се е полагало, без да се борят за него.

Пишман-обединените патриоти пак видяха най-големия проблем в хилядите от Турция, идващи да упражнят правото си на глас, вместо да се замислят за милионите в България, които не желаят да го правят. И превърнаха граничните пунктове в чудесна сцена за трагикомедията, чиито аплодисменти и дивиденти ще си поделят с ДОСТ и ДПС. Защото и автобусите ще минат, макар и със закъснение, и лековерните поддръжници на патриотите ще останат доволни от тази изключително „родолюбива“ акция. Питам се, ако наистина се приеме изискване за уседналост при гласуване, с какво националистите ще плашат гаргите, оп, избирателите исках да кажа?

Едни затварят граници, други отварят бензиностанции

Веселин Марешки откри първата си бензиностанция в София и обеща още три. Щом с по-евтини лекарства и бензин се печелят 400 000 гласа на президентски избори, ако Марешки имаше винпром и месокомбинат, досега да е фаворит за абсолютно мнозинство! Още нещо, свързано с ЕП (еднолична партия) Воля. Кандидатдепутатските листи приличат на трудно проследимо родословно дърво. Гергана Стефанова, която ръководи аптеките на Марешки в Бургас, е начело в листите за града и Сливен, баща й е първи в Ямбол и Хасково, а майка й е втора във Враца. Съпругът и сестра й също са на избираеми позиции в различни региони. Сигурно Марешки се е вдъхновил от филма „Опасен чар“: „Ще ги наредим така: роднина, милиционер, роднина, милиционер“, но милиционерите са заменени от фармацевти.

Доган и „Раждането на обединителния патриотизъм“

Така започва отвореното си писмо почетният председател на ДПС. Помислих си, че е някакъв поздрав към Обединените патриоти, та нали от движението трансферираха Слави Бинев и Камен Петков. От писмото не разбрах всичко, но разбрах най-важното. Щом Доган нарушава мълчанието си, явно се притеснява за очертаващия се спад в резултата на ДПС.

На прага на 4 процента и парламента

Според социологическите проучвания пет са партиите, които се въртят около тази бариера – АБВ и Движение 21, „Да, България“, ДОСТ, „Нова република“ и Реформаторите – и всяка от тях прави каквото може, за да я прескочи. Най-интересни са напъните на Реформаторския блок, който с оттеглянето на част от партиите заприлича на блокче. На мястото на старите дойдоха бившите сподвижници на Бареков от „Земеделски Народен Съюз“, както и „Глас народен“ на Светльо Витков. Същият Витков, който през 2013 г. се обясняваше „Защо не бих влязъл в Реформаторския блок“. Чудесен политически партньор за Божидар Лукарски, познат и като „Божо трика“!

Две от тези пет партии ще са сред печелившите, очаквам те да са АБВ и движението на Татяна Дончева, и „Да, България“.

Да гласувам или не

Неделя пак мнозина ще се чудят по хамлетовски и как да е другояче след такава кампания, в която половете бяха по-важни от политиките, обещанията по-евтини от бензина, а страховете по-експлоатирани от всякога.

Вчера прочетох един виц, в него професор обяснява защо няма да гласува:

– Знаете ли, аз съм математик и изчислих, че вероятността моят глас да повлияе на нещо, е близка до нулата.

– Но, ако всички се покажат такива „умници” като вас, изборите ще пропаднат!

– Знаете ли… аз съм математик. И изчислих, че вероятността в нашата страна да се намерят толкова много умни хора също клони към нулата!

С тази смешка не ви приканвам неделя да си стоите вкъщи. Напротив, гласувайте, но го направете умно! Аз също ще гласувам, докато си пея Is this politics?

Харесай и сподели

За автора

Руми Рафет

Ако е важна възрастта – роден съм през 1985 г., ако е важно образованието – уча журналистика във ФЖМК към СУ. Останалите важни неща ще прочетете в текстовете ми, ако са важни и за вас, споделяйте и коментирайте. Приятно четене!

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *