Как да четем книги безплатно

Как да четем книги безплатно

Харесай и сподели

Когато става въпрос за книги, едно от преобладаващите мнения е, че на българския пазар са скъпи. Ето няколко хитринки, чрез които може да получим безплатен достъп до стотици, хиляди, дори милиони книги:

Практика на големи библиотеки е да издават безплатни едногодишни читателски карти няколко пъти годишно. Това се случва около празници и годишнини на институцията. В София често тази инициатива предприемат Столична библиотека и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Фондът на последната е около 8 млн., от тях почти 2 млн. са само книги. Богато разнообразие има и на продължаващи издания, картографски и графични документи, ръкописи и др. Обикновената годишна карта в Столична библиотека е 8 лв., а в Националната библиотека, когато се издава за първи път, годишната е 25 лв., а при преиздаване – 20 лв.

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Жест към бъдещи читатели са правили и в Народната библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив, регионалните библиотеки „Любен Каравелов“ – Русе, „Априлов-Палаузов“ – Габрово, „Пейо Яворов”– Бургас и в други големи градове.

Ако нямате търпението да чакате деня, в който ще раздават безплатни читателски карти, то библиотеките предлагат и друго решение. Срещу стаж или доброволен труд за кратко време сред книгите, библиотеки предоставят безплатна читателска карта. По този начин Столична библиотека и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ възнаграждават своите доброволци. Проверете в най-удобното за вас книжно хранилище дали има такава възможност.

За да посетите дигиталната библиотека или електронните издания на много библиотеки в България и по света, дори не е нужно да имате читателска карта. Трябва ви само интернет достъп и компютър, телефон или друго устройство.

Десетки са сайтовете, които предлагат напълно безплатно електронни книги. Конфликтът при тях е с авторските права на изданието, които често биват пренебрегвани. Но ако нямате морални и етични пречки, може да четете без пари от подобен източник. Chitanka.info е един от най-известните, а чрез някоя търсачка бързо може да намерите поне още 10 такива.

Освен да четете, обичате и да пишете. В такъв случай участвайте в литературни конкурси. Наградите обикновено са парични, но понякога победителите получават ваучер за книги. И двата варианта са добър начин да добавите нови издания в личната си библиотека.

Инициативата „Книги за смет” е друг шанс да прибавите 1-2 хартиени или електронни книги на лавицата или четеца си. Това може да се случи, като предадете 1, 2 или повече килограма пластмаса. Кампанията се организира през април и май в по-големите градове.

Снимка: https://www.facebook.com/knigizasmet/

Да не забравяме колекциите на близки и приятели, от които можете да заемете или размените книга. Отново безплатно четиво.

Опциите са много. Търсете и четете!

 

 

Харесай и сподели

За автора

Рафие Шерифова

"Вдъхновение, мечти, живот. Възмущение, съвест, реакция. Красиви думи, тежки думи, но всичките на място. В текстовете на Рафи – слънчевото момиче с цветен, но критичен поглед към света. Надежда, усмивка, талант – това носи тя у себе си. И мъничко претенция, но ей тъй – за разкош. Това е тя, но и още безброй неща. Обича да улавя красотата на света – фотографии, разкази и свобода. Винаги открива скритите истории, онези парещите, истински, дълбоки за човешката душа. И сега как да я нарека? Пътешественик, откривател, мечтател. Малко е. Рафи е. Развеселено, ангажирано, фантастично, идилично е." Благодаря за хвалебственото слово на Ива Ваташка.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *