Какъвто народът – такава държавата

Какъвто народът – такава държавата

Харесай и сподели

Какво е „демокрация”? Думата идва от старогръцки и означава „народовластие”. Демокрацията е форма на управление, при която държавната власт произтича от народа. Питам се къде е народът на България? В неделя избирателната активност беше 45,11% към  17 ч. или 3 083 243 души са гласували за президент и вицепрезидент, а за референдум 39.42%, т.е 2 694 262 души.

Следизборни размисли

Първият тур мина, подготвяме се за балотаж. Опитахме се да променим статуквото, но май не успяхме, защото половината от гласоподавателите не излязоха да гласуват, макар да е задължително. Искам да кажа на негласувалите за президент и за референдум – нямате право да се оплаквате, че нищо не се променя в България. Това означава, че според вас явно всичко си ни е наред. Освен 21-те кандидати за „Дондуков” 2 имаше още една възможност за избор и тя е „Не подкрепям никого”. Тази опция се отразява и в крайните резултати.

Какви ще бъдат последствията за тези хора – очевидно никакви. Дори и когато гласуването е задължително, няма 100% активност. Честно ли е едни да спазват правилата, а други не?  Всеки, който не уважава правилата и законите на Република България, трябва да бъде наказван по някакъв начин, за да се научи, че когато живее в общество, трябва да съблюдава определени норми. Те са едни и същи за всички, населяващи дадена територия. Но как да има 100% активност, като на никого не му се чака с  часове по опашки, за да си пусне бюлетината. Има семейства с малки деца, възрастни хора, инвалиди, които нямат възможността да чакат толкова дълго време. Затова се налагат промени в начина на гласуване и в Изборния кодекс.

На тези избори трябваше да докажем, че сме граждани, които ги интересува какво се случва в държавата, в която сме родени. За да има промяна, тя трябва да бъде желана от всички и всички да сме обединени. Искаме реформи в съдебната система, в здравеопазването, в образованието, но само на думи. Не сме готови да отстояваме себе си и това, което желаем. Надявам се нашите предци да не се срамуват от нас и от това, в което сме се превърнали като народ.

За капак имаме и скандал с референдума. Отново системата се подигра с българските граждани. За пореден ден описваме протоколи, от които не става ясно дали той е валиден или невалиден. Пълна анархия в изборните секции в някои райони. Бюлетини без пликове и с пликове – не е ясно кой глас е валиден и кой не. Хвърчащи листчета с пликче – това е бюлетина за референдум в 21 век в държава от Европейския съюз. Няма дори печати върху тези пликове и бюлетини. Великата Централна избирателна комисия (ЦИК) дори премахна видеонаблюдението в секциите, т.е всеки може да извърши манипулация с вота на народа.

Референдумът –  какво гласи законът

Чл. 23 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление гласи:

„Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по- малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с „да” са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.”

Законът така е написан, че по-малко грамотните няма как да го разберат, а на грамотните им се налага да го четат няколко пъти, докато разберат какво точно означават написаните по-горе думи.

В САЩ гласуваха на 08 ноември 2016 г. и вече разбраха резултатите от вота си, дори си имат нов президент. А в България гласувахме два дни по- рано и нямаме нито нов президент нито адекватни резултати от гласуването на референдума.  Докога ще цари анархия и беззаконие? Може би си заслужаваме съдбата, ще минат много поколения, докато се промени нещо и няма да бъда тук, за да видя бъдещето на България.

Ще коментирам и начина, по който се гласува в секциите. Този начин вече е толкова архаичен, с бюлетини по половин метър, които да сгъваме по няколко пъти, за да влязат в една пластмасова кутия. Но вече има и наченки на модернизиране на гласуването, както би трябвало да се случва в днешно време. В секцията, в която гласувах, имаше машина, с която можеш да гласуваш за президент и вицепрезидент. Отиваш до машината, натискаш върху името на избрания кандидат, потвърждаваш избора си, след това излиза една малка бележка, която пускаш в урната. Без да чакаш да ти късат някакви ъгълчета и да ти слагат печати, както е на обикновената бюлетина. Това се нарича машинно гласуване. Много хора в тази секция не пожелаха да гласуват машинно, а избраха по-бавния и архаичен начин с хартиена бюлетина. Българинът няма доверие на новостите и не иска да се променя. За електронно гласуване може да си мечтаем още много дълго време.

В неделя отново ще гласуваме и ще избираме между майката на нацията Цецка Цачева и (НЕ)зависимия кандидат генерал Румен Радев. Ние ще решим кой ще бъде новият президент на България. Изборът е наш!

Харесай и сподели

За автора

Веселина Петрова

Казвам се Веселина. Студентка съм в СУ „Свети Климент Охридски”. Изучавам „Предучилищна и начална училищна педагогика”. Харесва ми да пиша, да разсъждавам по различни теми от живота. Потъвам в думите и вярвам в тяхното послание. Искам да вдъхновявам, защото вярвам, че си струва. Обичам искреността, мразя лъжата. Скромността е моят чар, веселбата е моята стихия и усмивката е моята скрита тайна.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *