Kashkaval tourist: България е скрито бижу

Kashkaval tourist: България е скрито бижу

Харесай и сподели

Докато Министерството на туризма е заето с хвалби за усвоените европейски средства, ние се чудим кога нашата страна ще бъде рекламирана адекватно и интересно. Това прави Тодор Божинов със своя блог kashkaval tourist.

Ето какво ни разказа той:

От къде дойде идеята за подобен блог?

По това време учех и работех в Северна Германия. Бях се прибрал за пролетната ваканция и си дадох сметка колко дълбоко съм привързан към красотите на България. Пък и колко недостатъчна и непривлекателно поднесена беше информацията за страната ни към този момент. Затова реших да дам своя принос и да разказвам на английски за най-интересното от културата и природата на България и Балканите.

С какво друго се занимаваш?

По професия съм графичен и уеб дизайнер. Напоследък все повече се занимавам с уеб интерфейси. По стечение на обстоятелствата работя във фирма в сферата на туризма – водещ немски портал за ваканционни имоти под наем. Иначе имам много разнообразни хобита, сред които са чуджите езици, историята, фотографията, планинарството, изкуството, ракията и не на последно място, футболният клуб Арсенал!

georgia-batumi
Грузия

Преподавал си английски език в Патагония, какво ти донесе това?

Това сигурно е най-щурото и най-отличителното решение до момента в живота ми. Беше страхотно преживяване, прекарах половин година в един от най-южните градове в света, Пунта Аренас. Живях в приемно семейство, научих испански, видях красотите на Патагония, за които мечтаех. И се надявам, че съм запалил много чилийски деца със страст за пътешествия и желание да знаят повече за културите и езиците на света!

Чили

Какво е да си „кашкавал турист”?

Да си кашкавал турист значи да си особено неспособен планинар, който едва се справя нагоре по баирите (заради кашкавалените си крака) и често спира за почивка, за да извади с нетърпение кашкавала от раницата.

Аз рядко нося кашкавал в планината и горе-долу се справям с ходенето, така че името на блога е по-скоро иронично. Пък и работи на английски, особено за чужденци, които се интересуват от българските видове сирене!

Аржентина

Пишеш прекрасни неща за България на английски език, каква аудитория търсиш?

Пиша основно за хората, които предпочитат да опознаят културата и природата на дадена страна, а не тези, които от летището директно отиват по плажовете и ски пистите и висят само там. Често ме четат и българи, които искат да запознаят приятелите си чужденци с красотите на родината си.

kovachevitsa
Ковачевица

Кое е първото нещо за България, което разказваш на своите чуждестранни приятели?

Обикновено бързо започвам да се хваля със страхотната ни и разнообразна природа. Иначе винаги по-скоро на мен ми е интересно какво те знаят за България и започвам оттам.

Какво знаят чужденците за България, когато ги попиташ?

Чувал съм много различни неща. В Чили рядко знаеха нещо повече от Стоичков и това, че сме държава в Европа. В Германия най-честата асоциация са плажовете на Слънчев бряг и Златни пясъци. Но нерядко срещам хора, които са пътували в България и обикновено са много впечатлени и изненадани колко е хубаво. Падаме се нещо като скрито бижу!

vitosha
Витоша

Как би описал страната ни в пет думи?

Древна и живописна страна на културен кръстопът.

Какво трябва да се промени в българския туризъм? Смяташ ли, че той е рекламиран адекватно?

Българският туризъм следва все още много масов модел. Не успяваме да представим индивидуалните достойнства на България като бутикова дестинация достатъчно добре. Навън по-скоро имаме имидж на евтино място за почивка с алкохол на корем за бедни и непретенциозни туристи, а можем да предложим много повече.

И в рекламата може да се направи повече – в онлайн пространството например имам чувството, че блогърите успяваме да информираме и запалим много повече чужди туристи да посетят България, отколкото официалните институции с техните скъпи кампании.

Балканите са специално място, защото…?

… са смесица от древни култури, множество религии, говори от всички европейски езикови групи и, разбира се, несравнима природа.

 

Снимки: Тодор Божинов

Харесай и сподели

За автора

Ива Ваташка

Предимно мечтая, понякога пиша. Завърших журналистика, след това се запознах с международните кризи, конфликти и дипломация. Темите, които ще намерите тук, са ме развълнували достатъчно, за да ги претворя в текстовете си. Надявам се да ви бъдат интересни!

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *