Корупцията в ДАИ: Дай парите, ето ти книжката

Корупцията в ДАИ: Дай парите, ето ти книжката

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

На 30 март шефът на агенция „Автомобилна администрация”, по-известна със старото си име (ДАИ), Цветелин Цветанов беше арестуван за корупция. Това се случи след акция на ДАНС, ГДБОБ и специализираната прокуратура. Първите проверки бяха в София, Враца и Видин. Впоследствие обаче акцията обхвана и други градове, сред които Габрово, Монтана, Плевен, Ловеч и Хасково.

Разследванията са за изнудване на превозвачески фирми, както и за взимане на подкупи за издаване на фалшиви лицензи и шофьорски книжки.

Освен Цветанов бяха арестувани общо 18 души – настоящи и бивши служители на ДАИ в няколко града. На по-късен етап на 9 от тях бяха повдигнати обвинения, а останалите бяха освободени. Накрая в ареста останаха едва трима от първоначално задържаните – Цветелин Цветанов, бившият началник на ДАИ-Габрово Венцислав Генов и Тихомир Вълчев. Самият Вълчев е председател на общинския съвет в гр. Роман и е местен лидер на ГЕРБ, а съпругата му има фирми за обучение на шофьори и за извършване на технически прегледи.

За престъпната схема бяха открити и доказателства. Стана ясно, че приходите от корупция са били описвани в специални тетрадки. В домовете на участниците в групата и техни роднини пък бяха открити общо над 800 000 лв. В жилището на самия Цветелин Цветанов бяха намерени 175 000 лв. В дома на неговия тъст в Долни Дъбник разследващите откриха тайници, в които са били скрити 401 900 лв. От прокуратурата дори нарекоха находката „Пещерата на Аладин“.

Разследването по случая с агенция „Автомобилна администрация”  продължава.

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Дай парата, ние ще разиграем играта

Покупко-продажбата на свидетелство за управление на МПС е като чудовището от Лох Нес – всички са чували за съществуването му, но малцина могат да го докажат. По информация на прокуратурата фалшиви книжки са се продавали от началото на февруари 2015 г. до 30 март 2016 г., но всъщност моделът не е вчерашен. А освен директното плащане, което ти спестява време и усилия, има и по-мъчителна схема.

Когато аз се явих на шофьорски изпит, инструкторът ми каза, че от 10 човека, които ще бъдат изпитани през този ден, само 2-3 ще преминат успешно. Той намекна, че умишлено се късат кандидат-шофьорите, за да внесат една свежа сума, която им позволява да се явят отново. Разбира се, за целта трябва да получиш допълнително обучение, което се заплаща на инструктора. Следователно той също е облагодетелстван и има полза от цялата система. Тези практики ни отвеждат в миналото при вълшебните приказки.

Неслучайно прокуратурата е нарекла тайника, в който са открили над 400 000 лв. „Пещерата на Аладин“. Всичко е толкова приказно, че дори и Али Баба не се е радвал на такова съкровище в своята вълшебна пещера. А в българската версия вместо „Сезам“ е необходимо просто да кажеш „ДАЙ“ и едната страна получава парата, а другата с шофьорска книжка излиза от играта.

Да оставим приказките на страна, въпросът е сериозен. Не само защото се вихри корупционен скандал, а защото на пътя има водачи на МПС, които не са доказали уменията си да шофират и са потенциална опасност. На чия съвест ще тежат жертвите на тези шофьори? С пари се купува книжка, но не и живот.

По думите на Бойко Борисов схемата се разследва от 4 месеца. Но защо точно сега някой каза „Сезам, отвори се“ и големият камък се премести, а съкровището ни ослепи с блясъка си? Дали някой не завидя на Цветелин Цветанов или от МВР са решили да свършат малко работа?

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Сензация! Корупция в ДАИ! Провежда се разследване, ще ударим престъпната схема в сърцето. Да, ама не. Корупцията сред служителите на ДАИ е общоизвестна тайна. Всеки е чувал за далаверите при взимане на шофьорска книжка. В интернет форумите препатили шофьори раздават безплатни съвети как да се адаптираме към ситуацията. Раздаването на лицензи за превоз на опасни товари също си има съответната цена – 3 хил. лв. и се подсигуряваш.

През 2013 г. се заформи поредният скандал – тогавашният директор на ДАИ Валентин Божков бе арестуван. И какво правим? Назначаваме г-н Цветанов – гербаджия със съмнителен мандат като шеф на регионалното поделение в Плевен, а по-късно и начело на националната автомобилна администрация. Ама, разбира се, какъв по-подходящ човек за борба с корупцията от вече корумпиран такъв? Да отговаря за собствената си проверка и тази на другите. Сигналите, които се подават до Министерството на транспорта и самия премиер, стигат, ами… до него. В крайна сметка казал си го е човекът още при встъпване в длъжност – ще се бори с корупцията, дума да няма.

Дежавю – директорът е арестуван, престъпността в ДАИ не е мръднала. Как да замажем положението този път? Да преструктурираме ли агенцията, да я раздържавим или направо да я закрием? Да вдигнем заплатите на служителите, че да си купим малко от честността им? Каквито и сюжети да разиграваме, докато не започнем да избираме квалифицирани и достойни хора, корупцията ще продължава да живее като самостоятелен организъм. Паричният поток ще се оттича в джобовете на милите ни държавници, а бесни шофьори с купени книжки ще вилнеят по улиците. Можем да се надяваме, че ще им вземат книжките. Ама напразно.

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Стара жълтошапча поговорка гласи: „По-добре разкрито, отколкото покрито престъпление.“ В този ред на мисли няма как да не оценим спецакцията на ГДБОП и ДАНС срещу организираната група от агенция „Автомобилна администрация“ като нещо положително. Може да се спекулира с тези акции, може да се квалифицират като силни пиар ходове на премиера, но все е нещо.

ДАИ има отговорната задача да следи за състоянието на автомобили, да дава свидетелства за способност за шофиране в различни категории (тук влизат и автобуси). От тази администрация се организират и провеждат шофьорските изпити и явно там наистина искат да помогнат на изпитваните. От ДАИ са били толкова отзивчиви, че чак попълвали предварително бланката с отговорите на някои хора. Това означава, че в момента в България си шофират хора, които могат да те убият на пътя от незнание. Тези потенциални катастрофи имат шанса да бъдат предотвратени след разкритията за агенцията. Данните, с които разполага прокуратурата, включват и ЕГН-та на хора, ползвали се от ВИП услугата „Купи си книжка“.

Друго, което трябва да имаме предвид, е, че това не е новина. Почти както с Документите от Панама. Много хора у нас знаят, че могат да си купят шофьорския изпит. Най-сетне обаче се направи нещо, което поне да вдигне шум около тази порочна практика. Положителното е, че тези, които са си мислили да си купят книжки, сега могат да се откажат. Ако не от друго, поне заради страх от наказание.

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Преди дни премиерът Борисов обясняваше, че сме изпреварили румънците в борбата с корупцията и че у нас няма осъдени политици, защото залагаме на превенцията. Арестът на висши служители в „Автомобилна администрация“ обаче беше чудесна възможност да се изложим за пореден път. Да, шефът на агенцията Цветелин Цветанов не е политик, но е политическо назначение на ГЕРБ от началото на 2015 г. И за него пак премиерът казва: „Няколко месеца наблюдаваме кабинета му, знаем всичките му шапки и каскети.“ От ГЕРБ е логично да знаят не само шапките и каскетите, а дори долните гащи на Цветанов, защото са стари познайници. По време на предишния им мандат (от 2009 до 2013 г.) той е шеф на ДАИ – Плевен. През 2014 г. по предложение на общинските съветници от ГЕРБ е назначен и за шеф на общинското предприятие „Инжстрой“. И изведнъж в края на 2015 г. честният служител започва да се корумпира. Сигурно се е главозамаял от кариерния си полет. Е, вярва ли ви се?

Бутафорни мерки

Да се закрие ДАИ, шофьорските изпити да се провеждат от частни фирми, да се промени този или онзи закон, да се увеличат заплатите на служителите. Всичко това изглежда бутафорно. Колко трябва да са заплатите им, че да не посегнат към 3 000 лв. подкуп? Не, липсата на морал не се компенсира с пари. А кой ще гарантира, че в частните фирми няма по един Цветанов? От 2014 г. шофьорските изпити се заснемат с камери, изпитващите се определят на случаен принцип, а търговията с книжки продължава.

Три пъти мери, веднъж назначавай

Време е политиците да избират много внимателно хората, които назначават, и да носят отговорност за погрешните назначения. Едно уволнение, съдебен процес със съмнителен изход и политическите ръце са измити – до следващия корупционен скандал.

Колкото и наивно да звучи, единствената възможност е да се търсят хора с имунитет към подкупи и корупция, ако са останали такива. Защото моралът не е овошка, че да бъде ашладисан на някого и всички мерки за вменяването му изглеждат смешни.

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

Корупцията е разкрита, „лошите“ са арестувани и справедливостта възтържествува. Звучи точно като във финал на приказка – краят е щастлив. Но дали наистина сме постигнали справедливост, хармония и щастие и дали наистина това е краят?

За злоупотребите и корупцията в автомобилната администрация се говори от години, а проблемите остават. През 2013 г. избухна голям скандал – с арест на шефа на ДАИ, а три години по-късно ситуацията се повтори. И няма гаранция, че след още три години пак няма да стане същото. Междувременно на пътя продължават да карат неправоспособни шофьори, които причиняват произшествия, раняват, убиват.

Естествено човек може да шофира отлично и без да има документ за това, макар подобно нещо да е нередно. Но е не просто нередно, а откровено опасно и престъпно да се раздават книжки само защото някой си е платил за това.

Не става въпрос само за Цветелин Цветанов, за подопечните му в ДАИ, но и за автошколите и кандидатите да вземат книжка. За всеки, който е готов да иска или да дава подкуп. Кой и дали въобще някой реално ще поеме вината в случая, още не е напълно ясно. Но е сигурно това, че за да има ред в системата, първо трябва да има морал и съвест у всички участници в нея.

 

В ролите на шапките:Благовеста Маринова, Веселина Петрова, Елиза Младенова, Йоанна Русева, Рафие Шерифова и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *