Летни олимпийски игри 2016 – Светът е Рио

Летни олимпийски игри 2016 – Светът е Рио

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

31-те летни олимпийски игри започват днес на 5 август и ще продължат до 21 в Рио де Жанейро, Бразилия. Това е първият път, в който Южна Америка е техен домакин. Церемонията по откриването е на стадион Маракана, а носителят на олимпийският факел е генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. Програмата включва 206 държави, над 11 хил. участници и 28 вида спорт, плюс два нови – ръгби 7 и голф. Последният е включен отново след 112 г. отсъствие .

Посрещането на олимпийския огън в сряда (3 август) беше белязано с протест в едно от бедните предградия на Рио де Жанейро. Откъслечни сблъсъци между протестиращи и полиция  продължават и до днес. Поводът са огромните разходи около събитието на фона на политическите и икономическите проблеми в страната. Бюджетът за откриването е 21 млн. долара, което е два пъти по-малко отколкото за Олимпиадата в Лондон преди 4 години.

Около олимпиадата се оформи и политически скандал – на 18 юли независимата комисия на Световната антидопингова агенция (УАДА) излезе с доклад относно обвинението, че Русия има държавна политика за употреба на допинг. Заради това тя препоръча на Международния олимпийски комитет всички руски спортисти да бъдат отстранени от участие, но на 24 юли стана ясно, че те ще бъдат допуснати, стига да нямат предишни провинения. Международните спортни федерации сами ще преценяват дали да ги приемат.

За първи път на олимпийските игри ще се състезава и отбор на бежанците.

България ще представят 51 спортисти. 42-ма от тях са участници в индивидуални дисциплини.

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Ето, че и Южна Америка се вреди да бъде домакин на това лятно събитие, наречено Олимпийски игри. Ех, кога ли ще дойде и нашият ред, може би през 3082 г. Колко жалко, че ще пропусна това грандиозно събитие, което ще се състои някога в София. Но не се знае, може гадателските ми способности да грешат и никога да не сме домакини на тази спортна надпревара.

Няма как да пропуснем участието ни на олимпиадата. Чакам с нетърпение да видя как Ивет Лалова развява българското знаме. Българската федерация е със знаменосец от класа. Колко ще бъде хубаво нашите спортисти да донесат някое и друго медалче, за да се зарадваме и да се гордеем като българи. Защото ние го заслужаваме, защото ние сме отличници в много спортове. И защото българската борбеност и вяра са непобедими. Нужно е само да подкрепяме българския спорт и да имаме самочувствието, че можем да бъдем победители.

Няма как и без скандал за допинг. Все пак руските спортисти не са отстранени от състезанието. Трудно е да се премахне руската сила. Няма да пропусна да коментирам и бюджета за събитието, който е 21 млн. лв. Чудя се, това прекалено много или прекалено малко е за такова мащабно спортно мероприятие. За да се насладим на хубаво шоу и спортен хъс, трябва да има стабилен бюджет. Даже ми се струва малко, можеше да се отпуснат още пари, но вярвам, че Бразилия и така ще се справи чудесно. Олимпиадата се организира на 4 години, не се случва всяка лято. Затова трябва да се инвестира повече в спорта.

Сега сядам пред телевизора и чакам да ме залеят бразилските ритми и нека олимпийските игри започнат. Много е важно да не забравяме да си вземем  биричка и мезе от магазина. Олимпиадата може да е в Рио де Жанейро, но ние ще си я гледаме по български – на маса.

Успех на българските спортисти, знам, че ще се представят достойно. Очакваме медалите.

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

На прага на Олимпиадата в Рио де Жанейро се питам дали още има наивници, вярващи, че най-важно е участието? Ако има, аз не съм сред тях. И как да бъда, когато благородството и честността в спорта биват погазени от безскрупулната борба за слава и победа на всяка цена и с всички средства. Даже и забранените.

Не, вече най-важна е победата, а още по-важно е, ако ползваш допинг, да не те хванат! Повторните тестове, извършени от МОК, констатираха, че 98 спортисти, част от тях – медалисти от последните две олимпиади, са използвали допинг. За мен това зачерква олимпийските принципи. Как да гледаме състезанията, без да се усъмним в чистотата на победата? Дали след няколко години пак няма да има тестове, които да ни покажат грозната картина зад бляскавите медали?

Грозно е и наливането на толкова пари в игрите. Хората в Бразилия – страна със сериозни проблеми с бедността, са прави да протестират. Спомнете си за древните олимпийски игри и победителите с венци от маслинови клонки. Днес венците са от зелени банкноти и увенчават жаждата за фалшив блясък.

Не мога да отмина и откровената глупост, наречена „отбор на бежанците“. Сигурно има милиони човешки трагедии и хиляди каузи, нуждаещи се от представяне, но не го правете по този начин. Какво да очакваме за следващите игри – „отбора на веганите“, а?

Олимпиадата започва, в петте й кръга се преплитат спорт, допинг, политика, популизъм и скандали… и нека най-добрият стимулант победи!

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Политиката е навсякъде. Просмукала се е в изкуството, в музиката, в спорта. Намерила си е място върху платната за рисуване, на сцената и на арената. Политиката е толкова силна, че за малко да остави цяла нация извън най-голямото спортно събитие в света – Олимпийските игри. Но това не се случи.

Политиката обаче не е всемогъща. Това доказват десетина души, които първо се спасяват от ужаса на войната, а после спасяват и спорта. Спасяват го от политическите игри, от несправедливостта и насилието. Тези хора съставят един нов отбор – онзи най-важният на тазгодишните игри – Отборът на бежанците.

Олимпиадата в Рио 2016 г. бележи връх в развитието на всички игри досега. Стъпка по стъпка през годините отпадат забраните за участие първо на чернокожи, след това на жени, за да се стигне до Олимпиадата в Лондон през 2012 г., когато всяка участваща държава за първи път в историята номинира за участие поне по една жена. Това е голям прогрес, особено за държави, където правата на жените са сведени до минимум. Другият изключително важен форум са Параолимпийските игри. Те доказват, че духът е по-силен от всичко и никакви физически травми не могат да спрат спортистите да правят това, което обичат и което е смисълът на живота им.

Спортът дисциплинира, спортът лекува агресията, спортът е отдушник, спортът е мечта, цел, вдъхновение. Спортът е обич. Той обединява и сплотява. Той е нова надежда. Надежда за мир и спортсменство, не само на терена, а и в живота.

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Олимпийски игри ли са, да ги опишеш…

От една страна, събитие от такъв род е възможност за малка държава като нашата да се докаже на международната сцена. Все пак каквото и да си говорим, имаме не малко талантливи, амбициозни и способни състезатели в различни спортни дисциплини, които притежават потенциала да вземат медал.

От друга страна обаче, подобни състезания често се превръщат в по-голяма или по-малка степен в арена на политически игри. Например съревнованието между Русия и САЩ. А имайки предвид и политическата ситуация в страната-домакин на Олимпиадата, Бразилия, ставащото там безспорно ще влезе в обективите, редом със спортните постижения.

Междувременно организирането на Олимпиадата стана причина за големи харчове, но е и допълнителна възможност за развитие на бизнеса в Бразилия.

Но да оставим политиката и икономиката настрана, провеждането на Олимпийските игри в Рио крие и здравни рискове. Именно южноамериканската страна е огнище на коварната болест зика. Концентрацията на голям брой хора, спортисти и фенове, създава предпоставки за разпространението на заразата, макар да се полагат усилия за ограничаването й. Е, струпването на голям брой хора навсякъде по света създава и потенциален риск за сигурността.

Отвъд страховете и политическите междуособици Олимпийските игри са необикновена емоция. Както за бъдещите медалисти, така и за всички участници и фенове от цял свят.

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

Бедност, допинг, политика, бежанци, амбиции, шоу, състезание, единство – светът на едно място. Мисля си, че всички глобални събития събират в себе си картината на настоящата световна реалност.

Със зараждането си Олимпийските игри са носели мир. Това е било изключително важно условие в Древна Гърция – градът, където се провеждат игрите, да не бъде нападан по време на състезанията. И днес ни се иска да постигнем същото. Уви, получава се точно обратното и сблъсъците в Рио де Жанейро го доказват. Това е така, защото в нашия глобален свят всяка обединяваща идея се приема като източник на печалба. Търгува се скъпо с единството, защото това е най-търсената стока на пазара в момента.

Въпреки всичко обаче остава онзи хубав момент, в който виждаш много различни хора, обединени от нещо – спорт, политика или просто забавление. „Заедно“ е думата в началото на всяка победа, спортистите знаят това най-добре.

 

В ролите на шапките: Благовеста Маринова, Веселина Петрова, Елиза Младенова, Ива Ваташка, Йоанна Русева и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *