Любовта идва с Мария Донева

Любовта идва с Мария Донева

Харесай и сподели

Деликатната и нежна поетеса Мария Донева отново ще обагри сивото ни ежедневие с нова стихосбирка – „Любовта идва”. Мария живее с поезията, затова поезията винаги я намира. Тя е драматург и култур-терапевт, който изнася концерти, не спира да пише, поддържа собствен блог, шие кукли от 6 години, а отскоро и рисува. Ето какво още ни разказа за себе си жената, която винаги свързваме с лятото, черешите и топлината:

Как и за кого пишете своите стихотворения?

Пиша стихотворения, защото чувството е прекрасно. Гледам, слушам, вървя по улиците и не мисля за стихотворения. Възприемам, живея, очаквам. Правя, каквото имам за правене. После стихотворението идва, понякога първо чувам ритъма му (може би идва на кон и така му трополят копитата). Друг път някоя хубава дума го довежда или някоя ярка мисъл. То започва и после, почти веднага, свършва. Стихотворенията са кратки. И така, пиша бързо, почти нищо не поправям. Налага ли се да поправям и променям, аз си знам, че нищо няма да излезе. Ако можех, щях да пиша стихотворения непрекъснато. Чудесно е, освобождаващо, щастливо усещане.

Пиша за тези, които ще ме разберат.

Какво превръща подредените думи в стойностна поезия?

Мисля, че когато в една поредица от думи има поезия, те заживяват свой живот. Имат някаква сила, която ги държи заедно, и стихотворението е цяло и живо, а не се разпада. Това се усеща по много начини. Човек чете и общува с текста, дава му време и внимание, а получава… Какво? Удоволствие, нови мисли, нов поглед към света. Образи, нарисувани с думите, със звука им – приятно е да се слушат стихове, прочетени на глас, дори ако те са на език, който не разбираме. Има един запис, на който Ленард Коен рецитира текста на „The sound of silence“ – страхотно е. Метафорите разширяват света, който познаваме, задълбочават погледа, добавят, допълват, правят невидимото видимо, тайното – явно, държат света цял.

Kак се вдъхновихте да напишете „Любовта идва” и защо избрахте това заглавие?

Любовта наистина идва. Кога ще пристигне и за колко време ще остане, е тайна. Но идва. Дори в момента приближава. Всички го знаем, но понякога имаме нужда да ни се напомни. Затова ще е хубаво да го има написано, например на корицата на някоя книга. Ето – на моята. В нея са събрани стихотворения, писани през последните две години. Стихотворения за пролетта и лятото, за близостта и самотата. Обичливи стихотворения, някои са тъжни, но мисля, че всички преливат от надежда.

koricaa

Кога ще видим новата книга издадена?

Ако всичко е наред, книгата ще бъде готова за Панаира на книгата в НДК.

С какви трудности се сблъсквате като поет и драматург в България?

Искам да пиша колкото може по-добре. По-чисто, по-красиво, по-ясно, за по-важни неща. Някой да има нужда от думите ми. Бих искала това, без значение дали съм в България или на което и да е друго място. Искам в думите ми да има живот.

Другото е ежедневие като на всеки.

В блога си имате рубрика „приказки на глас”, в която четете откъси от произведения. Какво е бъдещето на аудиокнигата според Вас?

Много обичам да чета на глас, да рецитирам стихотворения пред публика. Харесва ми. Имам смешен глас и го ползвам при всяка възможност. Записвах приказките, за да зарадвам един любим приятел, който загуби зрението си, но така и не измислих как да качвам записите за постоянно в блога. Слагах линкове, от които файловете могат да се изтеглят в срок от две седмици, но тези линкове отдавна вече не са валидни. Тогава се впечатлих колко много пъти ги изтегляха. Значи хората обичат да слушат как някой им чете. Може би това ги връща в детството. Затова мисля, че аудиокнигите си имат публика. Докато някой ги иска – ще живеят.

Как се вдъхновихте да преминете от писането към изработването на кукли?

Не съм преминавала. То не е избор – или това, или другото. Аз си пиша, а започнах да шия кукли преди няколко години и все още не ми е омръзнало. Напротив, става ми все по-интересно. В момента съм започнала да шия един зелен заек на бели точки. Приятно ми е да правя нещо с ръцете си, а умът ми да се носи свободно.

dsc08540Работите като култур-терапевт в Дневен център „Св. св. Козма и Дамян“ към психодиспансера в Стара Загора. Какво представлява арт терапията и дава ли резултати?

Това е Дневен център за възрастни с умствени увреждания и психични заболявания. Преди това доста години работих в психиатрията в Раднево. Поставям комедии, а пациентите се изявяват като актьори. Това им дава по два часа на ден, в които те не мислят за болестите и бедите, които са ги сполетели, а се смеят, забавляват се, тренират паметта си, работят в екип, радват се и дават радост на околните, имат поводи за гордост. Това подобрява живота им. Мисля, че е смислено и всъщност – прекрасно. Щастлива съм, че работя това.

Как успявате да запазите лятото в себе си?

В топлината на прегръдката.

Иматe ли стих, с който бихте отправили послание към читателите ни?

От новата книга ли? Ето например това:

Под кривата круша

Я не ме преценявай ти!
Уж си умен, а пък не знаеш:
работа е да се цъфти.
Работа е да се ухае.

Без усилие, с лекота.
Гледам слънцето и се смея.
Най-любимите си неща
по рождение ги умея.

Милион и едно листа –
всяка есен с различни шарки.
Аз по дланите им чета,
че обичат да бъдат ярки.

Не пътувам. Не ме боли.
Без амбиции, без тревога.
Раждам круши. Роя пчели.
Нищо повече. Но го мога.

Харесай и сподели

За автора

Елиза Младенова

Лесно може да ме намерите сред думите, иначе съм възпитаник на СУ „Св. Климент Охридски“. Запознавам се с журналистиката и изкуствата. От време на време пиша и е приятно. Философствам, размишлявам и се опитвам да търся истината, да обхвана с поглед цялата картина, доколкото ми е възможно. По какво се познавам? Лека ирония, силна надежда, щипка оптимизъм, повечко дидактизъм, снопче романтизъм, малко символизъм, глътка патетизъм, плашещ шизофренизъм и, разбира се, гледам да се шегувам повече. Светът е прекалено сериозен, за да не се усмихваме.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *