Матурите – далавера с просветата

Матурите – далавера с просветата

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

Матурите са задължителни, без възможност за освобождаване от 2008 г. Приети са от тогавашния министър на образованието и науката Даниел Вълчев. От тогава до сега зрелостниците имат две задължителни матури. Едната е по български език и литература, а втората е по избор на ученика от следните предмети: чужд език, математика, химия, физика, биология, география, философия, история. Преди време се обсъждаше въвеждане на трета задължителна матура по математика, но на този етап не е приета.

Тази година матурата по български език и литература се проведе на 18 май, а втората на 20 май. Близо 50 000 ученици се явиха на държавен зрелостен изпит.

От министерството на образованието обявиха мерките за сигурност, които са взети, за да се спре практиката за преписване. Учениците са наблюдавани чрез камери във всяка класна стая, които записват не само картина, но и звук. Използвани са и специални средства, които могат да засекат включени мобилни устройства.

Разследване на Нова телевизия показа, че въпреки мерките за сигурност и тази година са изтекли отговорите. Екип на телевизията успя да купи верните отговори по време на изпита по БЕЛ.

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Училище-мъчилище – има ли някой, който не е чувал това словосъчетание? А матурите са подобаващата финална сцена за образованието ни, превърнато в пародия! На нея се мъчат ученици, родители, служители и за какво?

Бъдещето на България или бъдещи престъпници

Скоро ще отбележим 10 години от връщането на задължителните държавни зрелостни изпити. Какво получихме с въвеждането им, имаме ли по-знаещи и можещи ученици? Единствените видими резултати са усилващите се мерки за сигурност. Те с всяка година стават все по-крупни. Залите с видеонаблюдение, хилядите квестори, претърсването за мобилни телефони и разни джаджи, а за капак намесиха и родители на ученици от по-малките класове, които да следят за теч на информация. Вече запечатват и тоалетните в нощта преди матурите. Ама има и по-лесен начин, я директно да се забрани посещаването на WC по време на матурата. Нищо няма да им стане на малките хитреци, ако се стискат 4 часа! Пък и квестори, родители – защо възлагаме задачата на непрофесионалисти, когато имаме полиция и жандармерия? Нека задълбочим усещането за липса на доверие и догодина да напълним училищата с полицаи! Ако разполагаме с достатъчно танкове, може да паркираме по един пред всяко училище – ей така за респект и разкош!

Въпрос на желание

Да, това е проблемът, представете си! Липсата на желание у малка или голяма част от учениците. Или по-точно, когато желанието за преписване е по-силно от това за учене. Мерките за сигурност няма да помогнат, нито реформите на парче, на които не им се вижда краят. Не реформа, а революция е нужна на нашето образование. Увлекателно написани учебници, които да се четат с интерес, а не да се зубрят заради поредната оценка. И още куп промени, за да върнем желанието и доверието в класните стаи. Иначе ще продължаваме да ги пълним с повече квестори и наблюдателна техника и по-малко ученици, докато бавно задушаваме собственото си бъдеще в мрежата на недоверието. Да, страшно е!

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!

В нашите души е тъмно. Слънцето на науката или отдавна е залязло, или никога не е изгрявало. Трагедия, изтъкана от незнание, невежество или по-скоро безразличие.

Безразлично ни е за някой си Каравелов или Елин Пелин… За запетаи, главни букви, пунктуация и граматични норми. Безразлични са ни тези стихове, дето се наричали поезия. Както и дългите книги, които ни карат да четем. Безразлични са ни часовете в училище. А също и частните уроци, за които родителите ни хвърлят пари.

Безразлични са ни, защото ние сме над тези неща. Ние сме много над онзи процес наречен „мисловна дейност“. Защото има по-лесен начин. Можем да се обадим и в реално време да разберем отговорите на матурата. Дали ще дойдат от Министерството на образованието и науката, или някой буден гражданин ще ги реши – не знаем. Важното е, че срещу скромна сума ще изкараме поне 4.50. Оценка, за която отдавна сме заявили, че не е най-важното.

С която обаче можем да влезем в университет (за който също ни е все тая). За да го завършим, ще платим да ни напишат дипломната работа (защото от всичко, което се е случило в живота ни досега, тя ще ни е най-безразлична) и съвсем без да ни пука ще станем вишисти…

Кой може да откаже младежите от далаверите с просветата? Със сигурност не и образователното министерство, нито „драконовите мерки“ срещу преписване. Отговорът е съвсем прост – учителят. Будителят, който да удави безразличието. Просветителят, който да разчупи непукизма и да привлече младите на страната на науката. Човекът, който отваря широко очите на децата за света. Истинският водач на народа, който го изважда от тъмнината на незнанието и го извисява до небесните простори на просветата.

Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!

А стигнем ли дотам – вече сме спасени.

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Ученици купували отговорите за матурите, това било голям проблем на подрастващото поколение, били свикнали на лесно, системата ни била корумпирана… Дрън-дрън.

„Оставете ги горките деца, имаме много по-големи проблеми за разрешаване“ – ама така си е, вслушайте се в тези мъдри онлайн коментари, каквито има под почти всички публикации за матурите. Вижте ги тези нечестни политици, които окрадоха България, тях кой ги хвана, че тръгнаха да ловят милите зрелостници. А те искат просто да влязат в хубав университет, да завършат и… да станат политици. Е, може и да станат един ден, но кой ти мисли за тогава, сега има други наболели проблеми.

Здравеопазването, например! ДА, това е истински проблем, колко хора не успяват да получат качествена грижа, да не говорим за смъртните случаи поради лекарска небрежност и некомпетентност… Ъ, некомпетентност, която май… идва от неучене, което води често до преписване… Добре, това със здравеопазването не беше добър пример.

Аз леко забравих, че съм жълта (позитивна) шапка, но сега се връщам към розовия поглед върху проблема. Изказването на зам.-министъра на образованието и науката Диян Стаматов по повод матурите е много положително. Да, той призна слабите места и пробойните, които и тази година са се появили въпреки добрата организация. Но също така посочи, че това ще е последната година, в която матурите ще се провеждат в този формат. „Не е никакъв проблем това да стане за следващата учебна година – да издадем книга с всички въпроси„, които могат да се паднат? Колко яко, бъдещи зрелостници, вече няма да има с какво да ви изненадат. А вместо да си харчите парите за отговори, може да си купите книжката, нали? Успех!

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Ах, тези палави матури! Министър, служители, директори, учители, камери – нищо не може да ги опази. Толкова обещания, толкова усилия и накрая отговорите пак изтичат. Ти да видиш!

Явно, че така не става. И не защото отговорните за това хора и институции са неспособни да предотвратят теча на информация. А по-скоро, защото винаги се намира по някой, дали по-високо, или по-ниско в системата, който просто не желае да го предотврати – обикновено поради финансова изгода. Матурите станаха сериозен бизнес, няма какво да коментираме. Видеоматериалите от скрити камери, показващи покупко-продажба на отговори, са достатъчно красноречиви. Но изглежда и те не стигат, щом всяка година ги гледаме отново и отново по телевизиите. Е, тогава накъде? Ами много просто – към решение на проблема, вариантите са много!

Например с устройства, които блокират сигнала от мобилните телефони и интернета в училищата, за да се ограничат възможностите за преписване. И ако тази опция все пак изисква харчове, непосилни за всяко учебно заведение, то има и безплатни решения. Като да се промени форматът на изпита и вместо да решават тест, зрелостниците да пишат по тема. Най-малкото е по-трудно да се препише цялостен текст, отколкото само няколко буквички. Освен това тестовете често приучават младежите да действат механично, без да влагат мисъл, докато ако развиват собствени текстове, това може да ги провокира да разсъждават. Но дори да се запази тестовият формат, може да се добавят повече отворени въпроси или поне да се повиши прага за взимане на изпита.

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

Докато абитуриентите чакат резултатите от матурите на някой известен курорт, ние бързаме да ги обобщим. Но не онези точните, окончателните, които ще бъдат напечатани в дипломите им, а моралните, реалните и дори тъжните заключения. Тези, за които, ако имаше статистика по непукизъм, щяхме да оглавяваме класациите.

Времето, когато учениците са треперили от притеснение преди изпита, отдавна е минало. Спокойствието им не се дължи на  добра подготовка, а на хубава покупка и изпитана стратегия за преписване.

Тъжното е, че те имат възможност, с която не могат да се похвалят всички ученици по света. Имат право да се образоват, да учат и да търсят информация, но отказват да опознаят света. Избират да се вкопчат в апатията… или тя в тях.

След няколко дни ще слушаме хвалбите на младежите, които са взели матурите. Това само ще потвърди думите на Наполеон:

„Невежата има голямо предимство пред образования човек: той винаги е доволен от себе си.“

 

В ролите на шапките: Благовеста Маринова, Веселина Петрова, Ива Ваташка, Йоанна Русева, Рафие Шерифова и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *