Наркотиците – черната дупка на съвремието

Наркотиците – черната дупка на съвремието

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

Наркотиците са химични вещества, които променят физическите, психическите, социалните и  физическите функции на човека. Някои от тях са нелегални, а други се използват в медицината.

Световната здравна организация (СЗО) дели наркотичните вещества на няколко групи според вида зависимост, която причиняват:

Oпиати, канабис, кокаин, транквилизатори (успокоителни), амфетамини, халюциногени, инхаланти и алкохол.

Канабисът или така наречената трева е пример за наркотик, който не развива физическа зависимост. Страничният ефект идва от действието на наркотика върху астроцитите, пасивни мозъчни клетки, като с това уврежда паметта.

На много места има дебати дали да се узакони ползването на канабис. Първата страна, позволила отглеждането, дистрибуцията и ползването на билката, е Уругвай. В  няколко американски щата, както и в Мексико, Колумбия, Канада, Португалия, Ямайка, Холандия и др. тревата е частично или пълно декриминализирана.

В България също има сериозен дебат по темата, като предстои протест на 24 април, наречен „Свобода за конопа“, който ще се проведе от 15 часа пред Съдебната палата в София.

Въпреки че марихуаната не е легална у нас,  в доклад на СЗО за тази година, от 42 страни, ние сме на 5 място по най-висок процент на 15-годишните, пушили марихуана. Франция, Канада, Италия и Швейцария са страни, които заемат челните позиции.

24 милиарда евро харчат гражданите на ЕС всяка година за наркотици, това показва доклад на Европол и Европейския център за наблюдение на наркотици и наркотична зависимост (EMCDDA).

Тази тема е актуална покрай последния арест, свързан с ВИП стая в дискотека „Плаза“ в Студентски град, където са се употребявали наркотици и са предлагали секс услуги. От полицията са разследвали случая в продължение на два месеца, докато стигнат до солидни доказателства срещу управителят на заведението Игнат Ханджиев и Марио Маринов. И двамата са с мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Собственикът на дискотеката – поп-фолк певецът Константин, твърди, че това е саботаж и поръчково разследване, което цели да съсипе конкуренцията в негово лице.

наркотициии

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Вдишваш. Една глътка. Втора. Трета. Въздух или дим? Въпрос на избор.

Или предателство. Предателство срещу самия себе си.

Една чаша. Втора. Трета. Алкохол? Избор –решение.

Или предателство. Предателство срещу твоя организъм.

Завиваш. Палиш. Изпушваш. Стягаш добре. Намираш вена и вкарваш субстанцията в нея. Избор – заместване.

Или предателство. Предателство срещу съзнанието ти.

Какво ви става, бе, хора?

Защо си го причинявате? Съсипвате умовете и телата си и за какво? Краткотрайно удоволствие. Забавление. Смях. Сълзи. Страх. Нервност. Апатия. Забрава. Забвение. Физическа, умствена болка, душевна разпокъсаност, духовен разпад. И за какво – за частица забавление, за частица откъсване от света, от всичко.

Толкова ли не можете да намирате радост в това, което ви заобикаля, толкова ли не можете да се засмеете с приятел в автобуса или в парка? Толкова ли не можете да танцувате цяла вечер, без да се чудите как се казвате на другата сутрин? Толкова ли е трудно да бъдете себе си, да общувате, да се учите от живота и от трудностите, които той ви предлага, без да завивате зелени цигари и да рушите мозъка и съзнанието си малко по малко?

Толкова ли харесвате бунта, че бунтувайки се срещу законите, се бунтувате срещу самите себе си?

Толкова ли е опасна естествената радост, чистият и неподправен смях?

Толкова ли ви плаши светът?

Толкова ли ви е страх да живеете?

Отговорете ми, не се крийте зад облака дим, не бягайте от себе си. Животът не се е отказал от вас – не го правете и вие! Изберете живота, не предавайте себе си!

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Няма как темата да не опре до вредата от наркотиците. Безспорно някои вещества могат да се използват при лечение на болка, кашлица, диария и т.н., но едва ли младите, отчаяните и стресирани хора прибягват до тях от загриженост за сливиците си. Наркотиците причиняват ступор, който се усеща като успокоение и еуфория, и обикновено довеждат до зависимост – състояние, при което вече не си господар на себе си, а безволево и безпътно създание, загърбило човешкото си достойнство. Това може да увеличи и риска от инфекции и заболявания, а често и някои по-фатални рискове… като смърт например. За ефекта от затъпяването едва ли някой се е загрижил.

Но все повече млади хора посягат към тях. В топ 5 сме по младежи, пушещи марихуана, според изследване на Световната здравна организация и, между другото, на челно място по пиене. Това е въпрос на личен избор, рано или късно всички умираме, но когато говорим за тийнейджъри, при които личността още не се е формирала, някак си е редно вместо да си затваряме очите, да ограничим свободното разпространение на наркотични вещества, да говорим, а не да мълчим.

В София има десетки центрове за пазаруване на наркотици. Клуб „Плаза“ е само едно от тях. А МВР се прави, че не знае. Обяснимо – според доклада на Европол и Европейския център за наблюдение на наркотици и наркотична зависимост европейците харчат по 24 млрд. евро за наркотици всяка година. Това е огромен пазар. Пазар, който печели от невежеството, отчаянието и безизходицата на хората.

При това положение изглежда доста логично употребата на марихуана и други наркотични вещества да се легализира – поне държавата ще се облагодетелства от тях. Но легализирането означава приемане и поощряване. Легализирането означава младите хора да стават по-лесна жертва. Легализирането означава признаване, че десетките души, умиращи от свръхдоза всяка година, са нещо нормално.

Това не звучи правилно. Не звучи морално. Не звучи здравословно, нито устойчиво.

Нищо чудно да ги легализират.

ЖЪЛТА ШАПКА- ОПТИМИЗЪМ

Докато четете този текст, забравете за предразсъдъците и се опитайте да мислите рационално, като оптимистична шапка вярвам, че можете.

Забраненото е cool

В нашата страна употребата на леките наркотици е забранена със закон и можеш да бъдеш осъден за притежание на няколко грама трева, както за 2013-14 г. са осъдени близо 1 500 души. И още един пропуск – в нашето законодателство липсва разграничение между леки и тежки наркотици, т.е. цигара марихуана и доза кокаин или хероин са равни пред закона. Строги са родните закони, а има ли някакъв ефект? Колко са наивниците, които вярват, че това ограничава разпространението на леките наркотици? Наркодилърите си развиват необезпокоявани бизнеса, а тийнейджърите посягат към забранените субстанции, защото забраненото е cool. В този български сценарий печелившите са лошите, а най-големи потърпевши – децата.

Когато е очевадно, че забраните не помагат, решението се нарича декриминализиране и дори легализация на леките наркотици, както са го направили не в една и две държави, които не са от третия свят. Говоря за Холандия, Чехия, където можеш да притежаваш до 15 гр. за лична употреба, и други. В САЩ също имат опит с легализирането на марихуаната – в Колорадо и Вашингтон тя се продава законно от 2014 г.

И защо да я легализираме?

Парите, които сега потъват в бездънните джобове на наркодилърите, ще се влеят в държавния бюджет. За пример – в САЩ очакват над 600 млн. долара от данъци до 2019 г. Ние не сме с мащабите на САЩ и надали цифрите ще са такива, но все е нещо. Това ще стимулира и туристическия бранш, защото за много хора Холандия е предпочитана дестинация точно заради свободната употреба на наркотици. Може да не станахме Швейцария на балканите, но не пречи да бъдем Холандия. Полицията и съдилищата вместо да се занимават с лицето Х за притежание на 1 г. трева, ще имат време за по-полезна работа за обществото.

Цивилизованите държави знаят какво правят, остава само да зарежем напъните да бъдем оригинални и да последваме техния пример. Легализирането на леките наркотици ще премахне много проблеми, както се пее в една песен: „Да не виждам проблеми, да виждам пушеци, пушеци”!

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Вече от близо седмица се обсъжда ВИП стаята в дискотеката на певеца Константин, която се намира в Студентски град. Има много въпросителни по казуса. Защо се разследва точно тази дискотека? Едва ли само там се разпространяват наркотици и  това е единствената ВИП стая в столицата. За съжаление бъдещето на България никак не е розово. Доказателство за това е къде живее младото поколение. Между престижни университети и нощни заведения с подобни ВИП стаи.

Възможностите, пред които ни изправят наркотиците, са или да са забранени и да има съответните мерки, както с употребата им, така и с разпространяването им, или да бъдат разрешени за медицински нужди и за употреба в малки дози.

Забраненото е най-сладко

Колкото повече се забранява нещо, толкова по-сладко става. Дали и с наркотиците е така? Ако забраняваме, да забраняваме наистина. В България изглежда, че разпространението и употребата на наркотични субстанции са по-скоро позволени, отколкото забранени. Ако имаше по-строги мерки, проверки и залавяния на дилъри, нямаше да е така. Но блажени мечти май са това.

Е, позволеното също е доста сладко

Ако наркотиците бъдат позволени за медицински цели, ще започнем да се лекуваме с тях вместо с антибиотици. Трябва да бъде регламентирано кой, с какво и как ще може да ги използва. Въвеждането на специални заведения, в които да ги употребяваме за забавление в ограничени количества, е също креативна идея… Но да не прекаляваме с креативността.

Нека хубаво си помислим за последствията от наркотиците, за да разберем, че тези неща са опасни и се умира от тях. Влезеш ли в порочния кръг, е много трудно да излезеш оттам. А най-често в него влизат подрастващите и младите хора, за които употребата на наркотични вещества е нещо нормално, нещо за забавление и изграждане на имидж. Когато сами не поемаме отговорност за действията си, се нуждаем от закон, който да ни задължи да го сторим.

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

Това обобщение се пише, докато към мен лети ароматът на свита тревица от терасата на съседите. Предпочитам да съм в парка и да усещам току-що окосена трева, но не съм там, тук съм и проблемът е на терасата под моята, в дискотеката на метри от дома ми, пред двора на училището в града ми. Да, това е проблем. Когато кажа, че не съм пробвала наркотици, и ме гледат сякаш преди секунди съм паднала от Марс, е проблем.

Не е нормално да си човек, но да те наричат муле. Да пренасяш наркотици с риск за живота си, да губиш човешкия си облик.

Не е нормално да ти червенеят очите като на нощна птица, заслепена от силна светлина. Не е нормално, когато не можеш да заспиш, да си дръпнеш 2-3 пъти за успокоение. Това се случва, но не е нормално.

Наркотиците са едновременно зависимост, спасение от болката (когато се използват за медицински цели), бавна смърт и процъфтяващ бизнес.

Схемата е много проста – една част от обществото произвежда наркотици, друга разпространява, третата ги употребява и четвъртата се облагодетелства от наивността, алчността и глупостта на първите три.

Най-безумното е, че всеки ден чуваме по новините за задържани групи за разпространение на наркотици; хора, които си отглеждат марихуана, като я представят за ГМО домати пред репортерите; съобщения за хора, починали от свръхдоза; митничари, които са намерили бял прах в коли с двойни стени и какво ли още не, но всичко това минава през едното ухо и излиза през другото, на нас, на неправителствените организации, на полицията… Хвърлят се по няколко дребни риби в тигана, а водните басейни все така се радват на богат животински свят…

Няма мерки, а проблемите се множат. Проблеми, дълбоки и тъмни като черни дупки, в които светлина не влиза, но хората без много мисъл се провират.

 

 

В ролите на шапките са: Веселина Петрова, Елиза Младенова, Ива Ваташка, Йоанна Русева, Рафие Шерифова и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации