Наводнения от безхаберие
Източник МВР

Наводнения от безхаберие

Харесай и сподели

Обикновено наводненията предизвикват епидемии. Но вчера за пореден път се случи обратното – една епидемия предизвика наводнения. И не, от нея не може да се спасите нито с предпазни маски, нито с лекарства, нито с най-ефикасната ваксина дори! Защото тя не е предизвикана от придошлата към домовете на хората вода, от калта или от гнилото и тинята. Тя тръгва от злокобния вирус, наречен безхаберие.

Със своите три щама – липса на отговорност, лицемерие и апатия, вирусът убива и нанася трайни поражения. Само за 10 години той отне десетки човешки животи, а хиляди пострадаха в Цар Калоян, Бисер, варненския квартал „Аспарухово“, Мизия и още много други населени места. Сред тях вече са и селата в бургаския регион.

Всички те бяха покосени заради системната нехайност и липсата на контрол върху експлоатацията на язовири, канализационни шахти и дерета. Заради гнилата схема, по която всяка институция прехвърля горещия картоф „Вина“ към следващата. А последната, понеже няма вече на кого,  обвинява природата за бедствието.

А всъщност природата не би могла да е така безпощадна както човека. Този, който, затънал в калта и мръсотията на собствената си бездушност, не си върши работата и предизвиква „епидемията“. А после отива към критичната точка, за да ни каже оттам, че прави всичко възможно за справянето с нея. Или пък онзи, който се оправдава, че жертвите не са много, защото само трима души са се удавили във водата в съня си. Един мъж само е получил фатален инсулт, а една жена просто е в неизвестност.

И те не са жертви на нечие безхаберие, нали? Нито хората, разболели се след бедствието? Нито онези, загубили дома си?

Три или четири, или пет – толкова са жертвите на последното наводнение. Междувременно дъждът утихна, медийното внимание също. И макар че още днес или утре светлините на прожекторите вероятно ще се пренасочат към някоя нова сензация, проблемът си остава. А вирусът Безхаберие продължава и ще продължава да взима жертви. Защото у нас антидоти като търсене на отговорност и адекватно правораздаване не са налични.

Харесай и сподели

За автора

Благовеста Маринова

Аз съм Бети. Врачанка съм и уча „Журналистика” в Софийски университет. Обожавам историята, философията, политиката. Но не съм типичният „хуманитарен тип”. Може да се каже, че животът ми е силно свързан с математиката. Не се плаша от точните науки, даже ги харесвам. Най-голямата ми страст обаче си остава писането. Смятам, че за нещата в живота ни има логика и се стремя да я търся във всичко.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *