Парадиране със сексуалността

Парадиране със сексуалността

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

На 18 юни в столицата се проведе „София прайд”. Събитието, в което тази година се включиха над 2000 души, представлява парад в подкрепа на хората с нетрадиционна сексуална ориентация. Демонстрацията се организира за девети пореден път у нас и цели премахване на дискриминацията към лесбийките, гейовете, бисексуалните и трансполовите – хората от т. нар. ЛГБТ-общност. По данни на организаторите тази година „София прайд” е бил подкрепен от редица неправителствени организации, от 17 дипломатически мисии, както и от представители на родните политически среди.

Парадът премина при засилено полицейско присъствие, тъй като по същото време и отново в София бе организирано контрашествие – в подкрепа на традиционните семейни ценности и морал. То се проведе под надслов „Да запазим децата от разврата” и събра около 250 души. Недоволните изразиха мнение, че е неправилно хората с нетрадиционна сексуална ориентация да парадират с различността си и че тяхното поведение е пагубно за обществото. Част от хората отбелязаха също и че е неуместно подобна демонстрация да се прави именно на Черешова Задушница – ден за почит към починалите.

И докато едни изразяват мирно несъгласието си със сексуално различните, други проливат кръв заради него. На 12 юни в американския град Орландо мъж откри стрелба в гей клуб, уби 49 души и рани десетки. Стрелецът Омар Матен е американски гражданин от афганистански произход, като се смята, че се е саморадикализирал от идеите на „Ислямска държава”.

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, лилаво. Лесбийки, гейове, бисексуални и трансджендър хора. Толкова цветни и толкова различни. Колоритни, крещящи, привличащи внимание хора, за които всеки има мнение.

Познавате ли такива? Или градите мнението си, без да имате познати от ЛГБТ общността?

Е, аз не познавам, не и лично. Но също имам мнение.

Има хора, които биологично са объркани. Лутат се, най-вече по време на пубертета, между високите токчета и скъсаните кецове. И някъде там надделява едната им същност – момче или момиче, въпреки половите органи те заемат страна, такава каквато я усещат. Има такива хора и ние не можем да ги отхвърляме, да ги сочим с пръст, а трябва да се опитаме да ги разберем просто защото това не е прищявка, а е нещо по-силно от самите тях.

Винаги когато видя дъга, се сещам, че като деца си мислехме, че ако минеш под дъгата, ще си смениш пола. На практика е невъзможно да минеш под дъгата, но пък медицината е напреднала и може да свърши същата работа. Това е въпрос на избор.

Не мога да пропусна и хората, които сами избират да не бъдат хетеросексуални. Те искат да са различни, желаят да привличат вниманието. Някои са имали трудно детство, други решават, че другият пол не ги разбира и се чувстват по-добре с човек от своя пол. Трети просто експериментират, защото трябва да пробват всичко на този свят.

Е, каквито и да са причините да съществува ЛГБТ общността, съм сигурна, че не пречат на никого да живее собствения си живот. Има много начини да си различен, без да стигаш до подобни крайности. Да, това е крайност, защото е твърде далеч от общоприетите норми, където едно дете има майка и татко, а свекървата има син и снаха.

Но различността не е предпоставка за насилие. Всеки човешки живот има еднаква стойност, сексуалността не променя това.

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Нека изясня нещо отначало. Убийството само по себе си е трагедия. Дали физическо или морално, то е най-големият страх на самосъхранението. Ето защо много хора определят позицията срещу узаконяването на гей браковете като хомофобия (fobos – от гръцки: страх).

Събитията в Орландо няма да променят моите виждания, защото не човек с моите виждания отне по брутален начин живота на 49 души на 12 юни. В медиите се прави паралел между защитата на човешкия живот и защитата на вижданията на жертвите. Двете са тотално различни неща. Поставени сме в ситуацията заедно с осъждането на бруталния акт да приемем идеите на ЛГБТ общността. Няма нищо по средата. Всичко е черно или в цвят на дъга.

Аз май ще съм черна.

Замисляли ли сте се кои други групи хора въпросният убиец Омар Матийн може би не е харесвал? Християни, амиши, феминисти, атеисти, мормони? Можеше ли това да се случи на някоя от тези групи? Длъжен ли си да одобряваш техните виждания, за да си дадеш сметка, че този човек е болен и това, което извършва, е кошмарно.

Всъщност реалността не е само Орландо или само САЩ, или само Европа. За 2015 г. само в Нигерия са избити 4 028 души заради християнските им убеждения. Но, както знаете, това е в забутаната Африка и никой не чува и знае. Хиляди хора умират, защото съществуват екстремисти от всякакъв род, които се правят на Бог, решавайки кой да живее и кой не. Това не значи, че поради страха от тези хора, правото на свободна воля и изразяване на мнение трябва да бъде ограничено от т.нар. толерантност. Това, което модерната толерантност налага, е със силата на идеология. Трябва да си съгласен със всичко и всеки, иначе си фанатик. А ако си фанатик, за теб толерантност няма. Ето къде се сгромолясва логиката – там, където правото ми да не съм съгласен, е настъпено от задължението да приемам всичко.

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Хомосексуалност, хетеросексуалност, мъже с жени, жени с жени, мъже с мъже. Има ли значение с каква сексуалност си? Не е ли по-важно какъв човек си, каква душа носиш. На обществото му е по-лесно да сочи с пръст и да слага етикети на хората. На различните винаги им е по-трудно, защото е нужно повече време, за да бъдат приети от другите. Може би затова хората от ЛГБТ общността си организират парад, за да покажат кои са, какви са и да бъдат приети от обществото като пълноправни граждани.

И те са като всички други, изпълнени с мечти и желания. И те искат да имат семейство и да работят и да имат равни права. Сексуалната ориентация не те прави нито добър, нито лош. Много често слагаме етикети на личности, които не познаваме.

Нали твърдим, че живеем в демократично общество? Нека тогава бъдем наистина свободни и да оставим на хората да бъдат себе си. Какво ни пречат гейовете и лесбийките? Просто сме свикнали да критикуваме другите, а себе си пропускаме. Хомосексуалната ориентация не те прави недостоен човек. С какво са виновни тези хора, че са по-различни? Защо да нямат право да бъдат с човек от техния пол? Защо да нямат право да отглеждат деца?

Да си гей, не означава, че не си нормален човек. Означава, че си такъв, какъвто си. Не можем да променим генетиката на хората. Затова съдете по делата им, а не по тяхната различна същност. Нека просто се приемем с различностите си. Тогава можем да се наречем нормални хора.

Keep calm and be yourself!

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Никой няма право да отнема човешки животи. По каквато и да била причина…

Когато си говорим за права обаче, сякаш се въртим в кръг. Как моето право да не накърни твоето? Как моите разбирания да се съгласят с твоите? Как да приема теб, без да предам себе си?

Като зелена шапка ще се опитам да представя възможните отговори на тези въпроси, касаещи шествието наречено „Прайд“.

Организаторите на прайда се борят за няколко неща. Едното от които е узаконяването на гей-браковете и всички права, произтичащи от това. Те искат промяна в Наказателния кодекс, за да може посегателствата върху ЛГБТ-обществото да бъдат криминализирани като престъпления от омраза.

За да се случи каквото и да е от тези неща, би трябвало да има публичен дебат или пък референдум. След като претендираме да сме държава с европейски ценности, защо да не решаваме въпросите, касаещи обществото, по този начин?

Освен легализирането има и друга възможност – заклеймяването. Или иначе казано – може да последваме позицията на Българската православна църква. Истината е, че не живеем в теокрация, но пък и никой не зачита правото на християните да не одобряват тази общност.

Отново опираме до това как правото ми да се съгласува с твоето право.

Трета възможност е този прайд просто да не се провежда. Довод – никой не те спира да бъдеш това, което искаш да бъдеш. В България истинска форма на хомофобия няма. Докато в ЮАР например има нещо известно като наказателно изнасилване на жени, за които се знае, че са лесбийки.

Ако все пак е нужно да има подобни шествия, тогава нека всеки, който чувства, че някое негово право е накърнено, да организира прайд. Да излезе гордо и да скандира за правата си. Това звучи логично, ако ще се стремим към максимална толерантност.

А има и вариант хората да приемат сами себе си и да не афишират правата си. Без значение от кой „лагер“ са. Просто да са себе си, каквито и да са избрали да бъдат.

Разбира се, на всички нас ни остава последната възможност – да продължим да търсим отговор на въпроса: Правата ти много по-добри ли са от правата ми?

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

Не знам доколко дискриминирани се чувстват хората от ЛГБТ общността. Но щом „прайдират“ за девета година, сигурно си имат причини. Искат равни права, искат да се оженват или омъжват, как ли е по-правилно? Може и затова да се измисли някакъв модерен и толерантен израз. Аз нямам против, стига да не натрапват различната си сексуална ориентация.

Традиционно за България си имаме и група на контрапротестиращите, които май не осъзнават, че с поведението си само популяризират още повече различността, чиито противници са.

И накрая един тест, предназначен за онези, които се чудят на чия страна да застанат:

Ще се запознаете ли радушно с новия ухажор на сина ви или годеницата на дъщеря ви? И готови ли сте да викате гръмогласно „ГОРЧИВО“ на еднополова сватба?

 

В ролите на шапките: Благовеста Маринова, Веселина Петрова, Ива Ваташка, Йоанна Русева, Рафие Шерифова и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *