Пижо и Пенда на 3D

Пижо и Пенда на 3D

Харесай и сподели

Никол Николова и Иоанна Иванова – две млади момичета, вдъхнали живот на легендарните български герои Пижо и Пенда, разказват за своя проект „Червено&Бяло“, за вдъхновението си и мечтите.

Откога и защо се занимавате с 3D анимация? Опишете себе си с няколко думи.

Никол: Родена съм в град Добрич. Преди 7 години се преместих в Англия и започнах да проявявам по-голям интерес към рисуването. Учих изобразително изкуство, висша математика и архитектура в колеж и тъй като се оказа, че архитектурата не е достатъчно креативен предмет за мен, се насочих към 3D анимация и визуализация. Бях приета да следвам мечтата си в университета Борнмут. В момента работя във фирма, която се занимава с архитектурни визуализации и реклами.

Иоанна: От град София съм, където завърших френска гимназия. Изобразителното изкуство винаги е било моя страст и, вдъхновена от Дисни, реших да изучавам 3D анимация в Англия. Преместих се там преди 3 години и това лято завърших университета Борнмут. Днес работя в студио, занимаващо се с реклами и архитектурни визуализации.

Как на две млади момичета им хрумна да направят 3D анимация, свързана с българските традиции и обичаи?

Иоанна: Отдавна исках да осъществя проект на българска тематика, но ако трябва да съм честна, малко се притеснявах как това ще се възприеме тук в Англия и дали хората ще го разберат, или по-скоро дали аз ще съумея да го направя разбираемо за тях. Когато решихме да работим заедно с Ники, минахме през доста идеи за проекта, необвързани с България. Отделихме доста време върху това какъв да е той, но сякаш и двете подсъзнателно искахме да направим нещо българско, към което да имаме лично отношение и да ни бъде още по-мило.

Защо избрахте точно Пижо и Пенда?

Иоанна: Идеята точно за мартенички дойде съвсем случайно – след като бяхме прекарали доста време, четейки български народни приказки и легенди, един следобед, докато си пишех с приятел, той подхвърли нещо за мартеничките. Това беше моментът, в който всичко ми се изясни и визуализира в главата. Когато казах на Ники, тя беше не по-малко развълнувана от мен. Тогава започнахме да разработваме идеята, дизайна и концепцията. Интересното е, че след проекта процентът на приятелите ни чужденци, носещи мартенички, се увеличи двойно. (Смее се.)

Какво искахте да покажете на хората с този проект?

Никол: Анимацията е най-вече вдъхновена от нашата традиция по посрещане на пролетта и най-вече подаряването на мартенички. Направихме 2 геройчета, Пижо и Пенда, които са представени под формата на 2 български дечица, облечени в традиционни носии. Историйката се развива на площада на българско селце, в което се опитахме да запазим чара на възрожденската ни архитектура. Искахме да покажем колко е силна връзката между нашите герои и как когато те са заедно, донасят здраве, благодат, като символизират и края на зимата и началото на пролетта.

Иоанна: Нашата цел беше да представим българските традиции на чужденците, за да могат да разберат колко много интересни и различни познати култури има по света. Аз вярвам, че обменът чрез изкуство е много силен начин да разкрием нови хоризонти на света и хората около нас.

Как чужденците възприемат българските обичаи? Какви отзиви получихте от тях?

Никол: Аудиторията е главно българска, тъй като може би анимацията ни кара да се чувстваме горди с родината и традициите си. По трудно се разпространява при чужденците, но много се радваме, когато българи в чужбина споделят с нас, че са пуснали филмчето на своите приятели чужденци. Отзивите са толкова положителни и много, колкото не сме и очаквали. Радваме се, че хората, особено в България, го възприемат така топло и го харесват!

Иоанна: Интересен е фактът, че различните култури, особено по-отдалечени като английската, приемат българските традиции с неразбиране в началото, но когато им представиш информацията по един по-лесен и достъпен начин, я приемат много добре. Дори по-заинтересованите и любопитните задават въпроси и търсят повече информация, което, разбира се, радва и нас. Затова и създадохме краткотрайното филмче. Вярваме, че тъй като филмите са лесен и приятен начин да получиш информация, така най-добре бихме изпратили своето послание.

Имате ли други идеи за проекти, свързани с България?

Никол: Ние сме две момичета, пълни с идеи. Доста хора ни приканват да направим продължение на филмчето и много бихме желали това да се случи, но за съжаление в момента нямаме средствата, за да го постигнем.

Пожелайте нещо на читателите ни по случай Баба Марта.

Искаме да пожелаем на всички една незабравима пролет, изпълнена с много позитивни емоции. И нека не забравят да следват мечтите си.

Харесай и сподели

За автора

Веселина Петрова

Казвам се Веселина. Студентка съм в СУ „Свети Климент Охридски”. Изучавам „Предучилищна и начална училищна педагогика”. Харесва ми да пиша, да разсъждавам по различни теми от живота. Потъвам в думите и вярвам в тяхното послание. Искам да вдъхновявам, защото вярвам, че си струва. Обичам искреността, мразя лъжата. Скромността е моят чар, веселбата е моята стихия и усмивката е моята скрита тайна.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *