Pokemon Go – манията, която обсеби света

Pokemon Go – манията, която обсеби света

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

Pokémon Go е играта, която завладя милиони смартфони по света и техните собственици. Приложението работи с GPS и камера и така показва къде точно се намират играчите. Целта е да се уловят покемоните, които се показват на екрана на телефона и се намират на различни места във вашия град или село. Има 151 различни покемона, които чакат да бъдат хванати. Колкото повече хора играят, толкова повече покемони се появяват. Играчите могат да влязат в битка с покемони, като всеки има различна сила.

Pokémon Go първоначално се появи в САЩ, Нова Зеландия и Австралия, но бързо се разпространи в целия свят. Играта достигна рекорд в първата си седмица и се превърна в най-сваляното приложение досега.

Тя стана причина и за множество инциденти. 18-годишно момче е убито, а 17-годишният му приятел е ранен, докато ловели покемони в Гватемала, когато ги нападнали неизвестни въоръжени мъже. В САЩ шофьор се ударил в полицейски автомобил, докато играел Pokémon Go и шофирал. Младеж е пребит в София, докато търсел покемони.

Pokemon Go е разработена от студио Niantic Labs и е финансирана от компанията Nintendo. След като играта се появи на пазара, цената на Nintendo нарасна с $20 млрд. до $40 млрд. Така компанията изпревари конкуренцията си Sony.

Престъпниците също видяха в мобилното приложение начин да припечелят. Те поставят т. нар. Lure Modules, които увеличават възможността да се появи покемон на определено място, където устройват засада на играчите или се възползват от отдалечаването им от дома и влизат с взлом.

Хакери от групировката Poodlecorp се заканиха за унищожат Pokemon Gо чрез масови DDoS-атаки. От Nintendo предупреждават, че ако това се случи, хакерите ще получат ценна информация за потребителите на играта.

По инициатива на опозиционната коалиция „Революционни сили на Сирия” деца поискаха помощ от международната общност чрез покемоните. Серията от снимки призовава света да намери децата в опустошената Сирия и да дойде да ги спаси.

Сирийският графичен дизайнер Саиф Алдийн Тахан използва покемоните, за да насочи вниманието на света към разрухата в страната. Той е създал серия от снимки с логото Syria Go и показва последиците от продължаващата пет години война в Сирия. Всеки търси сега покемон, а сирийците търсят неща от първа необходимост, споделя той.

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

По стечение на обстоятелствата днешната ви Червена шапка не работи като журналист, а в областта на онлайн продажбите. Защо ви е нужна тази информация?

Не е нужно да си много опитен в този бранш, за да усетиш интуитивно какво би се харесало на хората и как е добре да се предложи. Всичко е психология. Търговията в основата си е психология, предвиждане на желанията на клиента или понякога дори внушаването на тези желания. На какво се залага в онлайн продажбите? Общо взето разучаваш пазара, коя от стоките се предпочита, защо. Можеш ли ти да предложиш по-изгодна цена?

Това виждам в новата игра Pokemon Go, виждам сериозна и успешна бизнес стратегия. Но очевидно играчите няма как да го забележат, докато са вторачени в екраните на смартфоните си. Залага се на един печеливш продукт в миналото. Играещите големи хора днес са децата, събиращи покемони на улицата преди петнайсетина години. Има една основна разлика обаче. Социалният контакт отстъпва място на хибридна кибер реалност, имитация на детските им спомени.

Истината е, че няма как да сме отново на осем, няма как отново да се „върнем в безгрижните години“. Но можем да се превърнем в зависими, виртуални същества, като тези, които гоним. Ами социалният елемент на играта? Няма такъв, да си социален не означава да си сред хора. Да си социален означава да си част от група, от общество. Това става с общуване, не с битки между измислени чудовища, които контролираш онлайн. Самата игра наистина създава впечатление на социална, но в действителност е бягство от реалността по тъча.

Нашето поколение е поколението, гладно за близост, но в пълна неспособност да я разбере и получи. Всяка имитация на близост и общуване се приема – в игри, във филми, в реклами. Ние сме зависими от близостта и ставаме зависими и от всяко нещо, което ни я предоставя. Дори и виртуално.

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Ум царува, ум робува, ум покемон ловува! Така трябва да звучи осъвременената версия на българската поговорка, натъкмена към новата виртуална реалност. Явно от стари времена хората са се дразнели на хабенето на ума за глупости. Добре, че не могат да видят докъде са стигнали част от наследниците им. Защото патиците поне дават месо, яйца и пух, а настървеното ловуване на покемони от, уж зрели, възрастни хора дава само поводи за притеснение.

Не казвам, че възрастните не трябва да играят. Напротив, хубаво е да радвате детето във вас, но не се вдетинявайте, докато го правите. Вие стискате смартфоните си в ръка, подпалили подир някакви въображаеми същества по булеварди и улички, градове и паланки – е, не е ли инфантилно?

Покеманияците ще ми кажат, че умът, телефоните и времето са техни. OK, всеки може да прави глупости, но зачестяват инцидентите по цял свят, чета и за катастрофи в България. Спрете се, има и невинни!

Ако егоизмът ви надделее над разума, а това няма да ме учуди, поне внимавайте за любимите си телефони. Компании за сигурност предупреждават, че има фалшиви версии на играта, които могат да следят местоположението ви, да подслушват разговорите ви и др. Те вече са премахнати от Google play, но докато вие ловите покемони, авторите на зловредни приложения ще се опитат да уловят вас. Когато има балъци, кукичките няма да се свършат лесно.

Но нищо, вие си гонете Пикачу и Пачирису, а тези стъпки, дето чувате, са на живота, който минава неусетно покрай вас. Айде, спирам, че заради тази шапка изпуснах два-три покемона. Бяха толкова близо…

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Pokemon Go – забавлението на 21 век. Няма как да не сте чули или използвали новата истерия на игрите. Целият свят обикаля улиците и лови покемони. Всеки чака своя Пикачу някъде из паркове, градинки, алеи, абсолютно навсякъде. Това е забавление, което може да те накара чрез смартфона си да извършваш физическа дейност. Тази игра те кара да се движиш повече, да се забавляваш, да преживяваш нови приключения, да научаваш нови неща за местата, които обикаляш. С нея можеш да завържеш нови приятелства или да забиеш ново гадже. Единствените средства, които са ти нужни, са смартфон и, разбира се, добре заредена батерия или поне Powerbank за още енергия на твоя телефон. Интернет, за да си инсталираш приложението Pokemon Go, GPS и вече може да започваш да играеш. Новото геймарско забавление е абсолютно безплатно, можеш да го използваш навсякъде по света.

Играта се използва не само от малки деца, но и от по-големите. Тя връща нас –поколението на 90-те години, в детството ни, когато гледахме любимите Пикачу и Скуиртъл. Много е забавно да излезеш с приятели, да ловите покемони и да се срещате с фаворитите си от филмчето „Покемон“, което сте гледали, когато сте били малки. Няма нищо по-хубаво от това да се върнеш в детството дори и за кратко. Да излезеш от сивотата на ежедневието си и да си представиш, че си покемон. Да се забавляваме, това е важното. Лято е.

Вече из мрежата се разпространиха и много забавни бисери от сорта на: „15-годишните търсят любовта на живота си, а 25-годишните търсят покемони.”

Забавлението с Pokemon Go дебне от всеки ъгъл.

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Гледали ли сте бг класиката от 1972 г. „Момчето си отива“? Е, дори и да не сте фенове на старото родно кино, не може да не сте чували песента от филма. В нея се пее „Хора и улици, град като град. Тръгваме някъде, после назад“. Близо половин век по-късно обаче, вече всичко е различно. И хората, и улиците, и градовете станаха част от манията по една популярна игра – тръгваме някъде… за да търсим покемони. Само че какво правим оттук нататък?

От една страна играта Pokemon Go, а и въобще подобен род мобилни приложения, са чудесна възможност. Те стимулират състезателния дух на играчите, бързината и находчивостта, както и развиват интелекта. Конкретно играта Pokemon Go би могла да е изключително полезна за хора, които водят по-заседнал начин на живот, защото изисква да са в движение. С нея човек лесно може, гонейки покемони, да свали някой и друг излишен килограм за лятото. Подходяща е също и за онези, които хич не си падат по ученето или посещението на културно-исторически обекти. Без да се мъчи с целенасочени усилия, човек може да обогати общата си култура, ей така, докато играе.

Но както с всяко друго нещо, и тук прекаляването може да доведе до обратен ефект. Вече имаше например случаи на инциденти с хора, които са пострадали, докато играят. Възможно е също и човек да се пристрасти към играта. А подобна зависимост, макар да изглежда безобидна, е не по-малко опасна от тази към, да кажем, дрогата.

Накратко – възможностите в случая са много – и положителни, и отрицателни. Въпросът е обаче как и дали ще съумеем да се възползваме от тях.

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

Както всичко Pokemon Go си има и плюсове, и минуси. Плюсовете са, че за да го играем, трябва да излезем навън. Навън, където въздухът е чист, грее слънце, разкриват се забележителности и щъкат хора. Покемоните са атрактивна занимавка за детето във всеки от нас, те са олицетворение на болести и идеи, които преборваме, за да се чувстваме по-силни от тях, да ги осмеем, докато се разхождаме в парка за здраве.

Недостатъците са, че няма да откъснем очи от телефона си, докато сме там, т.е. навън вече не е истинското навън, а по-скоро вътре – вътре в измислената реалност, от която само действителен побой и внезапна катастрофа могат да ни измъкнат. Това е мания с повече активни потребители, отколкото тези на Twitter. Мания, която се превръща в удобен инструмент за всеки, решил да го използва с користни цели, мания, която те отчуждава от проблемите, чакащи решение. Това е мания. А какво е манията? Болестно психическо състояние. Не че нещо, но струва ли си?

 

В ролите на шапките: Благовеста Маринова, Веселина Петрова, Елиза Младенова, Йоанна Русева, Рафие Шерифова и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

1 Коментар

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *