Празник на малката черна рокля?

Празник на малката черна рокля?

Харесай и сподели

Феерия от цветя. В суматоха от коли, крясъци и викове изнервени мъже носят букети червени рози и подаръци. В израз на признанието и почитанието към любимите жени, майките, сестрите, приятелките от социалните мрежи, колежките. Въобще към всички Жени по света, които с усмивка приемат честта да имат отреден специален ден в календара. Ден, в който празнуват… вниманието към себе си. Вечерно парти „само по женски“, на което малката черна рокля е задължителен атрибут, а настроението е силно зависимо от вниманието на силния пол.

Да, намеквам, че 8 март е поредният изцяло комерсиализиран празник, който е загубил истинското си значение и е лишен от смисъл и съдържание. Всъщност въобще не бих се заела да пиша за празника на жената, ако този 8 март не беше наистина малко по-специален. Може би ми се иска да вярвам, че в него има нещо повече от рози, пожелания, поздравления, нощно парти.

Специалното в днешния празник е, че в исторически план се чества за сто и осми път (първият Ден на жената е отбелязан на 23.02.1909 г. в САЩ). Числото 108 се приема за свещено от редица източни философии. Според философията на йога например цифрата 1 е свързана с мъжката енергия и проникващите слънчеви лъчи, символизира потенциала, а цифрата 8 се свързва с женската, менталната, двигателната енергия. Нулата е нищото, празнотата или спокойствието на ума. Сборът им 9 е духовното число и в този смисъл символизира обединяването на мъжкото и женското, а празнотата е процесът на преоткриване. Тук можем да направим аналог с китайската философия и известния принцип на дуализъм, според който двете привидно противоположни енергийни сили, ин и ян, се допълват и преливат.

Концепцията на източните философии придобива реални научни основи, когато швейцарският психоаналитик Карл Густав Юнг в изследванията на несъзнаваното в човека стига до заключението за Анима (женското) и Анимус (мъжкото) у нас. Мъжете притежават съзнаваните мъжки качества (на действеност, агресивност, рационалност, твърдост) и несъзнавани женски качества (гъвкавост, ирационалност, интуитивност, сантименталност, отстъпчивост). При жените, разбира се, съзнанието се ръководи от Анима, а несъзнаваното от Анимус. Когато откриеш несъзнаваната част от себе си, това прави личността цялостна.

Мъжкото и женското, силата и нежността правят човека личност

И за да не решите, че предлагам 8 март да се празнува и от мъжете, да се върнем на същността на празника. Динамичната индустриализация в началото на XX век предизвиква редица протести и борба за равноправие от страна на жените, които искат достойни условия на труд. Мобилизирането на силната, рационалната, действената енергия (мъжката) у нежния пол води до признаването на политически, икономически, социални и личностни права. Естествено, когато една енергия е потискана дълго време, тя избухва със сила, която наподобява експлозия. Стига до крайност. Можем да дадем безброй примери от последните няколко десетилетия за жени, които биха предпочели матриархатът да се се наложи като обществена система и задържат другата си енергия. Анима обаче може да бъде страшна, когато вземе превес – тя е изцяло емоционална, залива като мощна ударна вълна и разрушава съграденото. Великите жени, които са преобърнали хода на историята и са направили света по-добър, са открили в себе си двете половини. Като Жана Д’арк, Клеопатра, Мария Кюри, Майка Тереза, Индира Ганди, Кралица Елизабет I, Маргарет Тачър… и всички жени, които днес знаят, че са силни и слаби, уязвими и борбени. И че имат право на избор, за който да понесат своята отговорност.

Създателката на малката черна рокля – Коко Шанел, недоумява:

„Не знам защо жените искат всичко, което имат и мъжете. Нали жените имат и мъжете?!?“.

Нямам представа как е отбелязвала Деня на жената. Представям си я с красива рокля, съблазнителна усмивка, остроумен сарказъм. И едно неповторимо излъчване на упоритост, женски стил и вътрешно състояние на благодарност за предоставената възможност да открие и съедини в себе си Анима и Анимус. Ин и ян. 1 и 8 чрез 0. Снизходителна към противоложния пол, ако той не е успял да задоволи представата й за съвършено ценна и обичана жена. Не защото се е възнесла до непостижими духовни селения и е развила виртуозно умение за безкритичност (последното най-малко важи за нея). А защото това е Ден на нейното равноправие, независимост,  нежна сила и дух. Ден на жената. Жената – цялостна личност и вечна със своята съзидателна енергия.

Харесай и сподели

За автора

Антонина Бадалова

Моята голяма страст е психологията. Неусетно се превърна и в мое призвание и професия. Обичам да изливам мислите си върху белия лист. Има една особена магия в това да сътвориш от думите емоция. Благодаря, че избра да ги прочетеш!

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *