Превратът в Турция – „демокрация“ vs „демокрация“

Превратът в Турция – „демокрация“ vs „демокрация“

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

На 15 юли около полунощ турски военни се опитаха да свалят правителството на Реджеп Тайип Ердоган. Войниците обявиха, че превратът е в името на демокрацията. Летище „Ататюрк” в Истанбул беше затворено и полетите бяха отмени. Танкове обградиха входовете му. През нощта Ердоган заяви, че не вярва превратът да бъде успешен, и призова хората да излязат по улиците. Турският парламент в Анкара също беше обсаден от танкове, открили огън. Изстрели имаше срещу протестиращите около сградата на парламента и Генералния щаб. Турската национална телевизия беше окупирана и свалена от ефир. Водещата е била заплашена с оръжие.

Границата ни с Турция също беше затворена. Десетки българи бяха блокирани в съседната ни страна. Войници, подкрепящи преврата, са се предали на един от мостовете над Босфора в Истанбул. Арестувани са над 2800 военнослужещи и 2745 съдии са отстранени. Жертвите от преврата са 265 души, сред които 17 полицаи, а ранените са над 1400 души.

Обсъжда се да се върне смъртното наказание в Турция, което беше отменено със закон през 2004 г. Президентът Реджеп Ердоган при пристигането си в Истанбул каза, че хората, отговорни за преврата, ще платят за действията си.

Генерал Акъм Юстюрк е обвинен за организацията на преврата и е арестуван от турските власти.

Това е седмият преврат на територията на Република Турция, като четири от тях са били успешни.

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Двата избора: сигурност или свобода?

Раздвоена съм. И не само защото съм свръхемоционална. От една страна, имаме един авторитарен управник (Ердоган), който е твърде амбициозен, за да остане само авторитарен. Той е заплаха за свободата в страната си по принцип. От друга страна, сещате ли се за Арабската пролет от 2011 г.? Хосни Мубарак и Муамар Кадафи бяха свалени, злите герои уж бяха наказани, а какво се случва в Египет сега? Не го чуваме по новините, но от египтянин знам, че се умира, ако говориш срещу властта. Democracy, sweet democracy!

Ердоган ли победи?

Излиза, че няма как да обстрелваш парламента, да убиваш цивилни или да си убиеш държавния глава и да твърдиш, че си демократ. Вярно е, че в модерната история на страната са се случвали и други военни преврати, които са се приемали за намеса в името на демокрацията. Самият Ататюрк въвежда член от закона, който превръща армията в закрилник на свободата в страната. Ако погледнем последните преврати, те са били почти безкръвни или в състояние на гражданска война. Някои казват, че това понякога е единственият начин, но Турция има сравнително силно демократично наследство. Ако искат революция, и то трайна и с добри плодове, трябва да го направят по правилния начин. Насилието носи насилие и страх. В такава атмосфера няма как да съществува истинско демократично управление. Турците инстинктивно го усетиха, затова спряха нещата още в зародиш. Всяка несигурност в момента би била отворена врата за нещо по-страшно и от Реджеп Таиип Ердоган – ИДИЛ. Това не е победа на Ердоган, това е рационалността на турския народ – гражданска война и липса на стабилно управление в момент като този може да доведе до фатални последици.

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Само преди 36 години в Турция става преврат, оглавен от началника на генералния щаб на турската армия ген. Кенан Еврен. Това не е първият, нито последният преврат в турската история. 517 души са осъдени на смърт, а 50 от тях са екзекутирани. Вестниците не излизат в продължение на 300 дни. За 400 журналисти е поискана обща присъда от 4000 години затвор, 31 от тях отиват в затвора… Списъкът е дълъг, затова ще спра дотук.

Припомням всичко това, защото няколко години по-късно събитията в Турция са подобни. Наричат го опит за преврат. Този опит струваше над 260 живота, ранените са над 1500 души и над 6000 са арестувани. Но както гласи една поговорка – война без жертви няма. Сега ще кажете, че това не е война – не е, не и официална…

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че ще се обсъди връщането на смъртното наказание. Хартата на основните права на ЕС забранява използването на смъртното наказание в държавите от съюза. Ако това предложение влезе в сила, Турция ще направи една сигурна крачка назад от влизането си в ЕС.

Посегнаха и на държавната телевизия, която бе превзета от военните. Войната се води на много полета, едно от тях са медиите. Изявление след изявление – президент, премиер, министри и други познати лица. Но може ли да разберем какво се случва всъщност? Дали да се доверим на всичко, което цитират агенциите? Информацията, която ни залива, дали е достоверна? След куршумите последва ли стрелба с думи? Пропагандата възпламени ли се от някоя искра? Едно е сигурно – преврат в Турция има и той е медиен, властта на медиите не е в собствените им ръце.

„Превратът бе дар от Бога, той ще ни помогне да прочистим армията от бандити“, каза президентът Реджеп Ердоган. След това изказване се появиха съмнения, че превратът е постановка. Ердоган призова своя народ да излезе по улиците и да го подкрепи. Сега всеки ще заеме страна. Дали някой ще предпочете мира?

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм каза, че опитът за преврат е „черно петно“ за демокрацията. Прав е, защото колкото и да не се харесва на някои, управляващата партия на Ердоган има подкрепата на половината избиратели. Подкрепа, която се видя и в петъчната нощ.

Урок за сплотеност

Прочетох материали, в които с лека ирония се обясняваше как Ердоган отправи посланието си към народа чрез FaceTime, или за масовия SMS, с който призова хората да излязат по улиците в защита на демокрацията. Но той успя. Народът не послуша окупиралите държавната телевизия, а беше по улиците на Истанбул и Анкара и застана срещу войници и танкове! Ердоган получи категорична подкрепа от ръководството на армията и от опозиционните партии. Никой не се опита да „яхне“ преврата, нямаше популизъм и всички бяха със своя лидер. Сигурно сте чували нещо за съединението и силата. Днес, въпреки песимистичните прогнози, които се прокрадват тук-там, Турция – обединена и решителна, ще преболедува дадените жертви, ще изличи нанесените й от черното петно щети и ще излезе по-силна отпреди 15 юли.

А най-оптимистичното е, че превратът не успя. Турция не е бананова република, където правителствата да падат и се въздигат със силата на оръжията. Няма нужда Арабската пролет да се превръща в Турско лято. Видяхме какви са резултатите от насилственото демократизиране в Близкия изток. Сега цяла Европа ги плаща с лихвите. Радвам се, че превратът беше несполучлив, защото не искам съседна нам държава да се управлява от военен режим, чиито подбудители и поддръжници са неизвестни. А вие?

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

И какво стана – превратът е потушен, а Ердоган се завърна на бял кон във властта. Но какви са причините за случилото се и какви ще са последиците?

Турският президент посочи като инициатор на преврата своя противник, проповедника Фетуллах Гюлен, но той отрече обвиненията. Единият от двамата лъже, но кой – само те си знаят. Междувременно не е изключено опитът за преврат да е бил наказателна акция заради несъгласие с водената политика. Видяхме обаче и как погледите на целия свят се пренасочиха рязко от Ница към Анкара и Истанбул. Дали не е възможно станалите събития да са целяли отклоняване на общественото внимание от последния атентат във Франция? Все пак Турция има активна роля по темата с ИДИЛ, която пое отговорност и за събитията в Ница.

В същото време в проваления преврат има нещо съмнително. Турция е огромна по население и територия и разполага с една от най-мощните армии в света. Наивно е да се смята, че в такава държава един военен преврат, в който участва относително малък дял от армията, може да се увенчае с успех. И то без да е подкрепен от всички висши военни ръководители.

За сметка на това чрез него Ердоган успя да засили позициите си и да утвърди властта си. Официализира чистка в армията и съдебната система, така че да се обкръжи само с лоялни хора. А те ще са стабилен гръб във вътрешнополитически план или например при бъдеща по-сериозна офанзива срещу кюрдите и ПКК.

Освен това Ердоган получи широка международна подкрепа. И успя да „излъска” имиджа си. Ако досега бе смятан за лидер с диктаторски уклон, който ограничава политически и граждански свободи, то само за часове се сдоби с нова слава – на пръв защитник на демокрацията. И точно в името на тази демокрация, съвсем спокойно и официализирано вероятно ще успее да се отърве от своя враг Гюлен.

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

За последните 50 години в Турция е имало 6 опита за преврат – военните играят ключова роля в политическия живот на страната. По време на управлението на Партията за справедливост и развитие влиянието им е отчасти намалено, неслучайно два от опитите за преврат се случват именно по нейно време – през 2007 и 2010 г. След корупционния скандал с членове на правителството от 2013 г. дори са отстранени с декрет 350 полицейски служители от позициите си. Борбата за власт обаче продължава с всички сили и инструменти – диктаторското лице на Ердоган и партията му се крие под маската на демократичността, докато военните извършват кървави преврати в нейно име. Превратите обаче се оказаха по-лошият вариант и сега Ердоган е крачка напред и в очите на света, и в укрепването на позициите си в собствената държава. Въпросът КОЙ е отговорен за събитията, остава отворен, но важното е, че превратът беше неуспешен, Арабската пролет бе избегната, Турция избра по-малкото зло. Предстои да видим кога най-сетне ще избере демокрацията.

 

В ролите на шапките: Благовеста Маринова, Веселина Петрова, Елиза Младенова, Йоанна Русева, Рафие Шерифова и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

2 Коментара

 1. румен стоянов

  Анализ на “Булг-стратфор”

  Приятели,

  От 16 юли гледаме нова сценична творба наречена “Босфорски трилър-пасквил”… Ердоган заслужава Нобелова награда „За изкуство“…, защото сътвори нов жанр в изкуството… и в практиките за установяване на лична Диктатура…!

  – „БОСФОРСКИ ТРИЛЪР-ПАСКВИЛ“

  За сценария е използвана оригиналната творба на Хитлер, създадена за избиването на цялата опозиция в Германия през 1933 година, но е подобрена до неузнаваемост… Представлява съчетание от всички познати медийни и сценични изкуства, модерни електронни медийни манипулации, чисто ислямисткия древен принос в световната култура – РИТУАЛНО ИСЛЯМСКО РЯЗАНЕ НА ГЛАВИ и масови убийства на наетите актьори…
  (макар, че войничетата от миманса викаха – “Казаха ни, че е учение…”, а доброволното масово сдаване на оръжията и снаряжението им доказва невинността им… но трябва да признаем, че за принос по масови убийства на наетите актьори претендират и украинците от Майдана…!)

  – Полицаи нахлуха и във военновъздушната база Инджирлик, вероятно, за да спрат американските удари срещу „ИДИЛ”… , май, единствените му съюзници поздравили го за “победата”…
  (при арест на няколко ключови началника полетите ще спрат…)
  – Следва МАСОВ ТЕРОР и фашистко-ислямска Диктатура, естествено както в Украйна, в “името на демокрацията”…!!!.

  Ердоган направи и научен принос в „Хибридните войни“ срещу вътрешнодържавни политически противници…!!! Сътвореното от него ще се учи като КЛАСИКА в жанра „Установяване на Диктатура“…!!!

  За успокоение на европейците, след появата на новия Хитлер…:

  – В Турция от 25 години няма нито една ядрена бомба…!!! Вярно е, обаче, че складовете се поддържат в пълна готовност да приемат ядрени бомби… При това турските Ф-16… НЕ МОГАТ да използват ядрено оръжие заради липса на борда им на специалното оборудване…, а то за щастие не се продава на “Капълъ-чарши”…!!!
  .

  Reply

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *