Шапките говорят за Българската Коледа

Шапките говорят за Българската Коледа

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

На 25 декември 2015 г. за 13-ти пореден път ще се състои благотворителният концерт "Българската Коледа". В спектакъла участват изявени наши музикални изпълнители, актьори и спортисти. Самият той представлява кулминацията на ежегодно организираната едноименна кампания, чиято цел е набиране на средства за болни деца. Инициативата е под патронажа на президента на Република България.

Всеки може да дари 1 лв. чрез обаждане или изпращане на SMS на 1117 за трите мобилни оператора. Дарения (в лева или в друга валута) се приемат и на банковата сметка на кампанията. Идеята е с набраните средства да се подпомагат както отделни деца, така и лечебни заведения.

За какво да се изразходят събраните дарения решава специално формирана комисия, в която участват представители на президентската администрация, Българската национална телевизия и Нова телевизия. 

Тази година идеята на кампанията е "Да помогнем на децата в реанимация". В предходните години „Българската Коледа“ успява да събере общо 25 720 850 лв. С тях е подпомогнато лечението на 3 003 деца. 207 детски клиники и лечебни заведения са получили медицинска апаратура, линейки и лекарства.

В същото време обаче в обществото не липсват и съмнения във връзка с прозрачността при разпределяне на средствата.

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Коледа! Усмивки, елхички, подаръци, чудеса! Чудеса, да. Така казват. Всяко дете се надява да сбъднат мечтите му. Нещо в нас се пробужда – искаме да бъдем по-добри. Искаме да помогнем на тези страдащите, низвергнатите, самотните и нещастните, да споделим малко от своята светлина, да им дадем частица утеха… Хоп и рекламният клип на „Българската Коледа“ изскача на телевизионния екран точно навреме.

Държавата не може да се грижи за своя народ, не може да осигурява медицинска апаратура, необходима за лечението в болниците, не може да отпуска социални помощи, от които толкова много деца се нуждаят. Какво решава? Да събира дарения от хората, за да си върши работата.

Както при всеки досег до голяма сума пари, така и тук се появява Изкушението. Това благородство – златна възможност, ви казвам. „Депутатите от ГЕРБ дариха 10 000 лв. за „Българската Коледа“ – ах, тези слънчица! А президентът, миличкият, всичко прави, за да помогне! Благотворителни концерти, SMS-дарения, клипове изработва, организация прави, раздава се на макс, а тези трогателни речи ти пълнят сърцето!

Ще ме скастрите за сарказма – ама вижте на колко много деца помага инициативата, вижте колко надежда дава, стимулира дарителството, добро прави, отчети списва… Момент – отчети? Какви отчети? Пред кого? И кой плаща страничните разходи? Кой следи мобилните оператори? Как подбират техниката да бъде „икономически най-изгодна“? Абе, нищо, нищо. Те помагат на децата. Почти 500 деца усмихнаха миналата година с кажи-речи по около 1400 лв. средно на дете. От почти 2 млн. лв.? Е, нищо, де – другото за техника, за други усмивки после…

Помогнахме на 496 дечица тази година, другите получиха късметче „Опитай пак!“, но то така става – на порцийки, по малко, с надежда. Вземат 3 лв., ама дават 1. Дано този лев е постигнал своето предназначение! А ние ще продължаваме да се надяваме. 

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

"Българският модел", "Българският Самурай", "Българската риба", "Българската Коледа"! Първите три са заглавия на произведения от големия наш сатирик Станислав Стратиев, в които той иронизира абсурдите в България. Четвъртото е един актуален абсурд, който се организира за тринадесета поредна година. Стратиев пише: "Българският модел е по-лош от Бермудския триъгълник. В Бермудския триъгълник нещата просто изчезват. И знаеш, че ги няма. При българския модел ги има, но не са те. И не знаеш какво е."

Вие знаете ли какво е "Българската Коледа"? Ще ми кажете, че е благотворителна кампания под патронажа на президента в помощ на болни деца. Да, ама не. Всъщност това е тежък политически PR. Ако 13 години българските деца се нуждаят от лечение, медикаменти и специализирана апаратура, къде през цялото това време е държавата? По-крупните дарители и хората, изпращащи SMS-и, си мислят, че правят добро, докато помагат на управляващите да избягат от отговорностите си. Имаме си здравни министерства, каси – ръководени от… експерти, а здравето на децата зависи от дарените с SMS левчета! И да припомня, че до края на 2012 г. към тези SMS-и се начисляваше ДДС, така държавата прибра над 3 млн. лв. данъци от първото десетилетие на кампанията. Следващият път, когато ви налегнат добри намерения и посегнете към GSM-а, спомнете си с какво е постлан пътят към ада. Припомнете си, че грижата за здравето на децата трябва да бъде държавна политика.

Но и политиците могат да даряват – от парламентарната група на ГЕРБ тази година са събрали 10 000 лв. за кампанията. Просълзих се! Партията с 11,8 млн. лв.  годишна субсидия, която се плаща от вас, гласоподаватели, е постъпила толкова хубаво. Това е светъл коледен пример за евтина реклама.

Искам дебело като политическо дебелоочие да подчертая, че не роптая срещу благотворителността, тя е задължителна за едно развито общество. Още по-малко срещу нуждаещите се от лечение. Но няма да приема смесването на Рождество, благотворителността и политиката.

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Благотворителната инициатива „Българската Коледа” тази година е насочена в подкрепа на децата в критично здравословно състояние, които се нуждаят от реанимация и интензивно лечение. Мотото е: Да помогнем на деца в реанимация. Състоянията на тези деца най-често са причинени от инциденти, тежко заболяване, пред- или следоперативна интервенция, рисково новородени-недоносени, с вродени малформации, инфекции и др. Поради липсваща спешна помощ или своевременна диагностика и след това стартиране на лечение, често се случва деца да са тежко увредени за цял живот или дори да загубят живота си.

Когато държавата спи, идва нашият ред – на българския народ и „Българската Коледа“, за да помогнем на тези деца и техните семейства, които имат нужда от скъпа апаратура и лечение. Ако всеки дари дори само 1 лв., това може да реши съдбата на някого другиго. Хайде, народе, събуди се от дълбокия си сън и помогни! Бъдете по-добри! Не само на Рождество трябва да сме такива, а всеки ден трябва да имаме стремеж към доброто.

Много известни личности ще подкрепят кампанията на „Българската Коледа”. Всяка година певци, актьори, спортисти и журналисти се включват в осъществяването на концерта в подкрепа на българските деца в нужда. Физически и юридически лица даряват суми от 20 000 до 100 000 лв. Значи имало и добри хора, които дават, без да очакват да им се върне добрината, която са направили! Когато правиш добро, не трябва да очакваш отплата, камо ли пък двойна. В тази благотворителна инициатива се включват всички, за доброто дело няма бедни и богати – има само добри хора.

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

„Който е невинен, нека пръв хвърли камъка!“

Нахвърляме се да съдим, виждаме само черния оттенък на всяко нещо, което се подеме в нашата страна. И макар да имаме право, грешим. Никой от нас не предлага решение. Всички скачаме и разкъсваме добрата идея заради лошото й изпълнение.

Да, „Българската Коледа“ има много недъзи. Дава ни поводи за съмнения, както и неразрешени въпроси. А ние как отговаряме на нейните пропуски? Пускаме SMS за гузна съвест и после подробно критикуваме в социалните мрежи.

Нека в светлината на предстоящия празник да се опитаме да видим ползите и възможностите за промяна. Да отговорим на въпросите с предложения. Да не забравяме гражданската си отговорност, но и да не влизаме в ролята на съдници.

Защо се подемат подобни инициативи само по време на празници?

Истината е, че „Българската Коледа“ събира пари целогодишно. Всеки, който иска да дари, може да го направи чрез сайта й. Тези от вас, които не харесват медийния шум и си мислят, че това е единствената подобна инициатива – ще останат изненадани. Стига да искаш да помогнеш – възможностите са буквално зад всеки ъгъл – благотворителните и доброволческите прояви се организират по всяко време на годината.

Важните въпроси се крият в недостатъчната прозрачност относно разпределението на средствата, получени от дарения.

Стъпка напред са установените правила за набиране и разпределение на средствата. И все пак няма как да не се учудим, когато видим колко малко пари се заделят конкретно за децата и колко много отиват за апаратура. Вярно, че с нея може да се осъществи лечение на повече нуждаещи се, но пък никъде не се казва дали жизненоважните хартийки, предназначени за децата, са стигнали за всяко едно от тях.

Ако ще правим публични инициативи и ще парадираме с голямата си щедрост, не е ли добре да им поднасяме тогава и публичен подробен отчет за свършената работа?

Другото интересно е тази техника с обществени поръчки ли се купува, или се намесват нечии интереси? Изобщо има ли някакви критерии? Ами самите експерти и целият екип, голямата реклама и популяризирането на кампанията – за тях колко средства отиват и откъде се взимат?

Ако не си отговорим на тях, средствата ще намаляват все повече, защото доверието е изгубено, защото хората предпочитат доброволно и без шум да помогнат, без да разчитат на реклама.  

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

Тъжно или не, в този материал имаше място и за черна шапка, имаше място за сериозна критика към организаторите и изпълнението на кампанията. Сериозните въпроси, които се повдигат относно разпределението на средствата и тяхната отчетност, удрят по добрия замисъл на "Българската Коледа", а това е жалко. Народът ни се нуждае от това да се обедини около нещо добро, да поеме отговорност за собственото си щастие и нещастие. Особено около Рождество Христово, когато си спомняме за идването на Спасителя на земята, нека не забравим и онези мъдреци от историята, които дойдоха от далечна земя, за да донесат дарове на малкото дете в обора. В случая не сме мъдреци, детето не е Месията, няма обор и хор от ангели. За теб може да не се разказват истории, но има друго дете, което се нуждае от твоето "малко", от твоето щедро сърце, но не само тази вечер и не само чрез "Българската Коледа". Защото "Царят в отговор ще им каже: Истина ви казвам: понеже сте направили това на един от тези Мои най-малки братя, на Мен сте го направили." (Матей 25:40 стих)
 

В ролята на шапките: Благовеста Маринова, Веселина Петрова, Елиза Младенова, Ива Ваташка, Йоанна Русева и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *