Шапките говорят за Детската Евровизия

Шапките говорят за Детската Евровизия

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

На 21 ноември България стана домакин на 13-тото издание на конкурса за детска песен на Евровизия. През 2002 г. е проведен първият такъв конкурс в Копенхаген, Дания. Победител тогава е Дино Йелушич, който представя Хърватия.

Страните, които вземат участие се представят от своите обществени телевизии. Те имат право да изберат участника чрез национален конкурс или вътрешна селекция. Максималният брой на участниците в конкурса е 18.

3 милиона лева отпусна правителството за организирането на конкурса в България от страна на БНТ. С рекламодателите и спонсорите сумата възлиза на около 4 милиона.

За всяка държава гласуват зрителите, но и професионално жури, което е съставено от всички представители на участващите държави. Слави Трифонов, Орлин Павлов и Евгени Димитров представляваха българското жури.

Гласовете на журито и на зрителите имат равна тежест. След това получените гласове от всяка държава се конвертират по традиционната за Евровизия система. Най-предпочитаната песен получава 12 точки, следващата –10, третата – 8, четвъртата – 7 и т. н. до десетото изпълнение, което получава 1 точка. След сумирането на всички резултати се получава крайното класиране. Детската Евровизия се различава с това, че страната победител не става домакин на следващото издание, но има право първа да предложи кандидатурата си.

През 2014 г. Крисия, Хасан и Ибрахим се класираха на второ място с песента „Планетата на децата”.

Една от важните особености на конкурса е, че участниците се задължават да пеят на собствения си език, допуска се само една четвърт от песента да бъде на друг език.

Тази година Габриела Йорданова и Иван Стоянов се класираха на девето място с песента „Цветовете на надеждата”. Участваха 17 страни, а първо място зае Дестини Чукуниере от Малта.

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Значи все пак можело! Да направим нещо положително, нещо, което да повдигне имиджа на България като туристическа дестинация! Поне веднъж и ние да кажем добра дума за себе си, така, между рекламите за турската столица и транспортните компании, с които да стигнем до нея. Добре, че са децата на България да върнат „цветовете на надеждата“.

Крисия, Хасан и Ибрахим са малчуганите, които спечелиха второто място в конкурса „Детска Евровизия 2014“ и отвориха пътя на страната ни към възможностите. Победителката Италия се отказа от организирането на изданието през 2015 г. и ни се предостави шанс, какъвто рядко получаваме и от който още по-рядко се възползваме. Да посрещнем смело света и деликатно да напомним, че все пак и у нас има какво да се види, да се посети, да се преживее. Да бъдем част от духа на единството, сътрудничеството и мира. Какво ни коства? Малко инициативност, добре подбрани думи, няколко кадъра, 4 милиона лева. Далеч по-подходящо приложение за тези пари, отколкото приплъзването им в нечий дипломатически джоб.

Тазгодишните ни участници Габи и Иван не победиха в конкурса, бяха едва девети, но тяхното изпълнение донесе на българите светли емоции и се превърна в символ на надежда. Надежда за българската песен, туризъм и имидж, надежда за талантливите деца, които следват мечтите си, надежда за бъдещето и за децата в нужда, които получават приходите от гласуването благодарение на UNICEF.

Габи има план да върне на света усмивката. Детската Евровизия 2015 успя да го стори, дори и за кратко.

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

„Никога не съм бил на 9-то място…. цял свят ме гледа, мислех си, че е подигравка 9-то място” – думи на Иван – мъжката част от българския дует, представил страната ни на Детската Eвровизия.

Кога се объркахме толкова много, че започнахме да притискаме децата си да покоряват върхове и класации? Кога изтикахме на заден план емоцията и радостта от преживяното? И има ли точна скала, по която се оценява талантът и дарбата на тези деца?

Но да се върнем назад и да направим равносметка. Истината е, че страната ни се представи блестящо на този конкурс. Организацията беше добра, рекламата изобилстваше. Видяхме едни от най-красивите ни забележителности и то по време на музикално състезание. Конкуренцията между младите изпълнители беше голяма и всеки се опитваше да впечатли другите със своята песен. Организаторите не спираха да подсказват колко труд и усилия са вложени в написването им.

Когато нашата песен беше написана, ние като истински българи започнахме да критикуваме, да сравняваме несравними неща, да обиждаме участниците и в същото време да изискваме от тях да спечелят. Сякаш не разбирахме най-важното.

Да, децата имат талант, те имат надежда, обичат да се забавляват и да опознават света. Любознателни са. Но те не искат да ги учим да бъдат първи. Не искат да потъпкват другите само за да спечелят. Те не искат да подобряват външния си вид, за да се впишат в рамките на някой конкурс. И ако си мечтаят за известност, повярвайте ми, тя няма нищо общо с нашата представа. Децата просто търсят подкрепа и обич.

Затова не е важно дали една песен се харесва на мен или на вас. Важното е да вярваме в децата на България. Защото, ако постоянно изискваме подобен тип „победи” от тях, ако ги критикуваме в първите им опити да направят нещо свое, ще се превърнем в убийци. Убийци на всичко детско, чисто и невинно у децата ни.

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Българите победихме на Детската Евровизия 2015 г. Вярно, не взехме първо място на конкурса, дори трети или пети не бяхме – вотът на журито и публиката в крайна сметка ни класира на девета позиция. Макар да не спечелихме самото състезание, взехме друга много ценна победа.

Показахме на света, че определено не сме… тоалетната на Европа, както ни бяха представили в арт инсталация на европейска изложба преди няколко години.

Важното в случая е, че тази морална победа бе поредната и определено не последната. Милиони хора от целия свят, в зала „Арена Армеец“ и от телевизионните екрани научиха за малка България. И то не заради измами, просия или далавери, а заради ГАБИ, ИВАН и КРИСИЯ. На фона на това класациите са маловажни. „Планетата на децата“ на Крисия също не спечели първо място в миналогодишното издание на конкурса, но успя да доведе магията на Евровизия у нас. Доведе и формалния победител от миналата година, Винченцо, който вместо от Рим поздрави публиката от софийската сцена.

Тазгодишната ни представителка в Детската Евровизия, Габи, макар и да не стана първа в песенния конкурс, впечатли със заложбите си известния италиански композитор Фабрицио Берлинчони. Авторът, писал песни за изпълнители като Тото Кутуньо, Лара Фабиан, Андреа Бочели, подари песен и на нашето момиче.

Безспорно, победителката Дестини от Малта, както и всички останали участници в Евровизия, показаха невероятни качества. Но нашите деца постигнаха и още нещо. Те не само изпяха „Цветът на надеждата“, но и оцветиха с таланта си мрачната картина на действителността у нас. Дадоха ни и ще продължат да ни дават надежда за бъдещето.

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Поздравления за победата, Малта!

Поздравления и на България! Нашите участници Габриела Йорданова и Иван Стоянов се представиха блестящо.  Габи е на сцената вече 8 г. Пяла е в Русия, Казахстан, Унгария, Италия, Беларус. Свири на цигулка и обича да рисува. Казва, че се е запалила по музиката от брат си, който се занимава с оперно пеене. Иван започнал да пее покрай дядо си, който свирел на китара и цигулка. Само през последната година той е спечелил 5 първи награди от музикални конкурси. Занапред пред тях се изправят още много възможности за изяви.

Досега България е участвала четири пъти в песенната надпревара – през 2007 г. с Бон-Бон, през 2008 г. с Кръстияна Кръстева, през 2011 г. с Иван Иванов, миналата година с Крисия, Хасан и Ибрахим и тази година с Габриела Йорданова и Иван Стоянов.

Сега имахме честта да бъдем домакини на уникалното шоу. Водеща на грандиозния спектакъл беше Поли Генова, участваха над 200 танцьори, певци от вокални групи, хорът на Българското национално радио, както и миналогодишните ни участници. Това беше възможност да представим България по най-добрия и положителен начин и се справихме отлично. Парите от бюджета, които бяха вложени в мероприятието, са добра инвестиция в рекламирането на страната ни както културно, така и туристически.

За жалост държавата ни не прави почти нищо с финансирането на българските участници за същинската Евровизия. Самата Поли Генова споделяше по време на подготовката си за конкурса през 2011 г., че използва всичките си лични средства и тези на екипа си, за да подсигури участието си. Подкрепата на нашите зрели изпълнители е друга възможност, от която страната ни трябва да се възползва.

Поздравления за работата на организаторите и екипите, които работиха неуморно, за да представят страната ни в най-добрата й светлина.

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

Преди няколко дни видяхме как България може да стане център на световно внимание, без да е нарушила някое изискване на ЕС или предизвикала скандал с източване на кредитни карти. Детската Евровизия 2015 беше чудесен повод да се обединим като народ за нещо хубаво, да подкрепим българските млади таланти, да започнем да градим различен имидж за страната си. Независимо от спечеленото 9-то място от Габи и Иван, у сънародниците ни трябва да остане чувството на гордост и удовлетворение. Трябва да говорим и пишем за такъв тип събития, за да не се чудим после защо сме толкова черногледи и потиснати. Истината е, че се случват и хубави неща, и да, за тези неща се дават пари от бюджета, и да, не взехме приза, но нека вземем нещо повече – цвета на надеждата. Нищо чудно, че се казваме „Цветоглед“, нали?

 

В ролите на шапките: Благовеста Маринова, Веселина Петрова, Елиза Младенова, Ива Ваташка, Йоанна Русева и Рафие Шерифова

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *