Шапките говорят за концерта на „Планета“

Шапките говорят за концерта на „Планета“

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

По повод 14-я рожден ден на телевизия „Планета“ на 1 декември в зала „Арена Армеец“ ще се проведе „мега концерт“. В събитието ще участват над 20 попфолк изпълнители.

На страницата „14 години телевизия „Планета“ във фейсбук, създадена на 28 август тази година, се изписаха множество коментари, публикуваха се карикатури, целящи да осмеят чалгата, изпълнителите и слушателите й. Противниците на жанра пишат на латиница и демонстрират неграмотност, за да иронизират събитието.

Около 20 октомври това се превърна в новина за много медии в страната.

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Отиваме на кУпон, ще се кълчим до сутринта… Евала на Митко Пайнера. В грандиозния концерт ще се изявят любимите звезди на музикалната телевизия. А дали все още има останали билети, за един приятел питам.

Екипът и изпълнителите на прочутата телевизия са в трескава подготовка. Подготвят плейбеците да не стане някой гаф. Случайно да не се наложи да пропеят на живо, че като им падне гласа, няма кой да им го вдигне. Ех, добре че е модерната техника!

Направиха филм за зрителите, озаглавен „Арена Армеец”. В него звездите споделят своите очаквания, чувства и емоции за спектакъла. Предполага се, че женската част от изпълнителките ще бъдат както винаги толкова секси, предизвикателни и диви. Тук-там може да се види някое бельо под роклята, но те май не носят бельо. Упс!

За съжаление или не, това е културата на България, която става все по-проста и пошла. Фен страницата на телевизия „Планета”, където е обявен концертът, бе осмяна от противниците на попфолка. Десетки античалга потребители качват иронични коментари, които са задължително с правописни грешки и на диалект. Но с това поведение само могат да покажат, че са по-прости и от чалгата.

Каквито сме ние, такава е и музиката ни. В нея няма нищо лошо, единственото вредно нещо е просташкото поведение, за което тя не е виновна. Отидете и се забавлявайте от сърце на нашенските ритми и врътнете по един гьобек. Купонясвайте на воля, така както ние си го можем – до сутринта!

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Черно ми е, черно ми е пред очите, но не заради козирката, дори не заради 14-те години „Планета Пайнер“. Тъмнее ми от фейсбук събитието на „мега концерта“, което бе най-вероятно оспамено от доброжелателни антифенове на чалгата. Добре, но нали се сещате, че успяхте само да поставите рекорд по най-добър черен пиар в най-новата ни история.

Успех, драги, би било тези повече от 12 хил. места в „Арена Армеец“ да останат полупразни, но не – вие така се интересувахтe „za edin preqtel”, че събитието се разпространи мълниеносно. Сега вече няма и останали билети в Eventim, 20 лева – няма значение, можех да си купя.

Ясно е, че нямаше да си взема, надявам се. А сега сериозно. Наистина концертът бележи 14 дълги години, в които българската публика, волно или не, беше заливана от попфолк хитовете на компания „Пайнер“. Последната си има 3 телевизионни канала, радио, дискотеки, даже и лична печатница?! Може би това ни дава бегла представа как си е позволила цената на билета за концерта да е максимум 20 лева.

Другото, което ме мъчи, е въпросът „Защо“. Защо „Планета“ пълни „Арена Армеец“, а всички твърдим, че не слушаме чалга? Не ме разбирайте погрешно, знам, че чалга има навсякъде. Ники Минаж е пример за интернационалността на този жанр. Но защо нашата страна е поела по пътя на отъждествяване между идентичността ни и попфолка? Хвалим се с това, ако не ние, то Димитър Димитров-Пайнера, но ние го правим финансово възможно.

Познайте кой ще пее в Лондон този декември. Освен мега концерта компанията „Пайнер“ подготвя и най-мащабния си концерт в чужбина досега. Чудесно! Сега вече освен като евтина работна ръка, британците ще ни възприемат и като люлката на „копона“ и силиконовия чар. Добре се рекламираме навън, а?

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Какво ви е виновна чалгата?

Питам всички онези, които изтриха клавиатурите си във фейсбук събитието на „Планета“. Разбирам, че ви е трудно да се забавлявате. Разбирам, че трябва да изразходите многото негативни емоции и малкото остроумие, което притежавате. Но това не е правилният начин. Опитайте се да направите нещо градивно или поне да осъзнаете, че за вашите проблеми и проблемчета не е виновна чалгата.

За тези, които виждат в нея причините за всички беди в държавата, ще кажа: оставете музиката да си бъде музика. Нито слушането на чалга ще превърне интелектуалеца в маймуна, нито слушането на класика ще направи от маймуната човек.

Някога да сте попадали на събитие, публикация или нещо, свързано с друг музикален стил, където феновете на попфолка да леят злобата си? Доста ще трябва да потърсите, защото това е позитивна музика, слушана от позитивни хора. Това е музика за веселба. Ненапразно „Планета“ вече 14 години е сред водещите музикални телевизии в България, а почитателите й ще напълнят „Арена Армеец“.

Такова е положението – докато едни хейтят, други се забавляват. Всеки сам решава какво да прави.

Аз избирам забавлението и вече си припявам един от хитовете на „Планета“: „С’а ше почнат лоши коментари…“

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Концертът на „Пайнер“ се превърна в страхотен повод да блесне националната простотия. Такава имаше и от двата лагера, за да бъдем коректни. Иронията и от страна на „чалгарите“, и от страна на „хейтърите“ е похвална – тя разкрива народното чувство за хумор и остроумието на младия човек, но все пак не е достатъчна да замаскира красноречивата липса на грамотност.

Българските ученици са най-неграмотни в цяла Европа според последното международно изследване в областта на образованието, направено по поръчка на ЕК. На 35-о място в света сме. От 196 признати държави. Около 50% от населението ни не владее пунктуацията и правописа, образователната система е откровено кофти, а възпитанието е въпрос на късмет. За духовното развитие на народа, не смея и да споменавам.

И макар неграмотността да е характерна за всякакви разнородни представители и музикални жанрове у нас, именно „чалгар“ се е превърнало в нарицателно за просташки манталитет, вулгарност и прекомерна разкрепостеност. Причините за това са на лице – предизвикателни порно клипове, култура на секса, побоища и разсъблечени „монахини“ в дискотеки, бедни текстове с безцелно аморално съдържание. Това е „просто музика“, с която съвсем нехайно облъчваме децата на България. Причина и последствие от масовото невежество и безнравственост. „Планета“ е един от гледаните канали, чието въздействие можем да използваме за нещо по-добро.

Възможностите пред нас са две: да продължим с „чалгаризацията“ на народа или да намерим един компромисен вариант за ограничаване на елементарното развращение в индустрията. Интересът към ритмите няма да спадне, ако вместо няколкото лесни за запомняне думи и кадри, осветяващи най-дълбоките кътчета на покварената душа, сложим повечко смислени акценти.

И все пак нищо няма да окаже по-благотворен ефект върху българската грамотност и възпитание от реформирането на нашата обична и прехвалена образователна система. Да прекъснем порочния кръг – нека образованите деца станат отговорни родители!

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

„Понякога невежеството предпазва културата“ казва Радой Ралин, а неграмотността направо я изяжда, бихме добавили. Но не само онази неграмотност, която те кара да заменяш установени правила и норми с най-лесното, което ти е под ръка. Не и неграмотността, която ти пречи да осъзнаеш кога иронията е излишна, напълно объркана и похабена. Ами онази неграмотност на избора, която, уви, е най-лоша.

От нея българите си „патим“ вече 26 години. Време, в което вместо свободата избрахме слободията. Време, в което се понесохме във вихрения танц на карнавала, разкъсахме закостенелите норми, но какво облякохме на тяхно място? „Дрехите“ ни днес са аморални, безскрупулни, заядливи, прозаични, лековати, откровено злобни, несериозни, обидни, разголени, размирни. Най-вече прости. Но не елегантни, изчистени и стилни, а лишени от всякакъв такт и изисканост.

И ако си мислим, че пременяйки се в робата на ближния и показвайки неговите недъзи и недостатъци, ние ставаме по-добри от него – жестоко се лъжем. Защото отново правим погрешен избор. Не чрез безсмислена имитация можем да променим културата си, а чрез опит да намерим ценностите, които толкова много ни липсват и които ще ни разяснят криворазбраната свобода.

В ролите на шапките са: Веселина Петрова, Елиза Младенова, Ива Ваташка, Йоанна Русева, Рафие Шерифова и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *