Шапките говорят за протестите на МВР

Шапките говорят за протестите на МВР

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

На 26 октомври 2015 г. Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2016 г. Въвеждат се изменения в Закона за министерството на вътрешните работи и Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“. Според тях държавните служители имат право на 20 дни платен годишен отпуск (вместо 30); при прекратяването на службата еднократното парично обезщетение е в размер 50 на сто от брутното месечно възнаграждение за всяка прослужена година, но не повече от 10 заплати (вместо 20); а за прекъснали по здравословни причини размерът на еднократното обезщетение не може да бъде по-малък от 10 месечни заплати (вместо 15), ако са прослужили над 10 години, и 5 заплати, ако са служили под 10 години.

Според финансовия министър Владислав Горанов реформата ще пести 25 млн. лв. годишно. Идеята му е ресурсът да се насочи за реални политики и подобряване на условията на работа в министерството, а не за плащане на обезщетения на напуснали служители.

На 3 ноември се състои среща на Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) с финансовия и вътрешния министър, но не се постига съгласие. Служители на МВР излизат на протест в цялата страна под предлог орязването на заплатите им при пенсиониране. Затварят някои важни проходи – Шипка, Хаинбоаз, Маказа, участъци на магистрали, граничните пунктове с Турция. В София служители от редица участъци и дирекции излизат на протест, като блокират ключови кръстовища. Заявяват, че действията им са спонтанни, а според Закона за събиранията, митингите и манифестациите трябва да се изпрати уведомление до кмета 48 часа преди началото на митинга. При „спешни случаи“ може и 24 часа по-рано.

Според Закона за държавния служител той трябва да изпълнява задълженията си през работно време и не може да стачкува, но през свободното си време има право на протест.

На 3 ноември СФСМВР изпраща уведомление за митинг до кметицата на София Йорданка Фандъкова за 13 ч. на 8 ноември, вече съгласно закона. Исканията са оттегляне на законопроекта, право на колективен трудов договор, право за присъединяване в национално представителни синдикални организации и обвързване на заплатите със средната работна заплата за страната.

Шефовете на „Правна дирекция“ и на Дирекция „Човешки ресурси“ в МВР подават оставки, на много места във вътрешното министерство се изпращат молби за пенсиониране. На 4 ноември министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова изпраща официално писмо, с което изисква държавните служители, заемащи младши изпълнителски длъжности и подали заявленията си за напускане до тази дата, да прекратят службата си.

Допълнителни факти:

Общо служителите на щатове на МВР до 30. 11. 2014 г. са 49 692.5, незаетите места са 4 039.5 (8.1%). За сравнение – през 2010 г. служителите са били 61 170. Бюджетът, предвиден за 2016 г. на Министерство на вътрешните работи, е 1 126 млн. лв.

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Полиция ли? Какво е това? Има ли я изобщо в България? Аа, да, служителите на реда, които пазят обществото ни. Аплодисменти за българската полиция. Вече я видяхме в действие. Досега бяхте доволни и спяхте сладко, сладко и сега изведнъж се събудихте от зимен сън. Но измислете някоя по-гениална идея от развяването на знамена и тропването на хорце. Докажете, че не получавате заплатите напразно.

Какво правят униформените през последните дни – протестират. С какво свързваме протестите? Може би с промяна, гражданска позиция или с крещящи хора, които блокират пътното движение. С тези протести пречат на гражданите. И хората имат права. Например правото да се приберат у дома, без да се бутат в протестиращите полицаи.

Но целта на всичките им действия е да защитят своята позиция. Браво! Страхотно е, че полицията в цялата страна се обединява. Всички са задружни и се подкрепят. Държавни служители са, но са преди всичко хора. И те са майки и бащи, и те имат деца, които ги чакат да се приберат живи и здрави у дома. Ами, хайде действайте! Не се отказвайте, отстоявайте позицията си!

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Търся ново, неупотребявано нарицателно, за да опиша полицейските протести от последните дни. Наглицайщина – ето това е наглост и полицейщина в едно. С какво право служителите на реда създават безредия?

Годишният бюджет на МВР надхвърля 1 млрд. лв., от тях над 90% отиват за заплати. Срещу тези пари данъкоплатците получават ниска разкриваемост на престъпленията, чести примери за полицейско насилие и превишаване на правомощията, а корупцията е станала пословична. Резонно, доверието в правоохранителните служби е под 20%.

В тези условия полицаите с плам се хвърлят да бранят застрашените си привилегии и, ако същата плам я бяха проявили в работата си, може би някой щеше да ги подкрепи. Организират спонтанни протести, без да имат законно и морално право, при това с блокиране на пътното движение! Срещу кого протестирате, на кого пречите? На хората, от чиито данъци се храните и които не можете да защитите адекватно! Протест пред парламента едва в неделя – точно така, ако протестирате там през седмицата, направете го през нощта, сакън да не обезпокоите депутатите. Същите депутати, които вардихте по време на народните протести от миналата година, заплашвате с оставки – чудесно!

От МВР не могат да се похвалят с челни позиции в класациите за разкриваемост на престъпността, но по брой полицаи на глава от населението сме осми в света. Заплатите са над средната за страната, а обезщетение от 10 заплати при напускане не е малко. И въпреки това, по-лесно е да уплашиш куче със салам, отколкото български престъпник с полицай!

Тази седмица част от протестиращите казаха: „Ние сме държавата“. СКЪПИ полицаи, ще ви разочаровам, вие не сте държавата, вие сте бреме за държавата.

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Всички скочиха срещу протестите на полицаите, но нека да видим дали и те нямат право. Да, бюджетът на МВР ще достигне 1.127 млрд. лв., но колко дирекции и дирекцийки влизат под шапката на министерството? Главни дирекции „Борба с организираната престъпност“, „Национална полиция“, „Гранична полиция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“, 28 областни дирекции, дирекция „Националната система 112“ + още 19 други, Академия на МВР, Медицински институт на МВР – очакван е подобен бюджет, имайки предвид и броя на щатните служители.

Парите, които досега са се полагали на служителите във вътрешното министерство, могат да се приемат като компенсация за ниското ниво на сигурност, при което те работят. Ако погледнем интервюто на Миролюба Бенатова с Марио Вълков – българинът, станал полицай на годината в САЩ, ще видим, че при различни условия на труд, може да се развие различен професионален характер в служителите на реда. Обезщетенията, които се изплащат на семействата на загинали полицаи в САЩ (поне 100 хил.), не могат да се сравнят с нашите в България.

Самите протести показват и човешката страна на един служител в системата, а тази система има много недостатъци. Финансово, подобно изменение на закона от последните дни може да доведе до добри резултати в последствие за самите полицаи, които сега ще пострадат от орязването на 20-те си заплати. Тези пари ще бъдат вложени в базата и условията на труд – нещо, което отдавна трябваше да се модернизира и обезопаси.

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Да бутнем и построим наново, да ремонтираме или да оставим в настоящото състояние? Три наглед прости възможности, криещи много въпроси и половинчати отговори. Ако ще рушим, може да започнем от кадрите.

Северните ни съседи ни дават пример – през 2011 г. в Румъния са уволнени 10 000 полицейски служители поради липса на подготовка и професионализъм. В такъв случай ще трябва да назначим нови, които да бъдат добре обучени, квалифицирани, преминали през конкурс и едногодишно изпитване. А мястото, където се обучават – Академията на МВР, може да направим обикновено ВУЗ, в което ректорът няма да бъде назначаван от министъра на вътрешните работи.

Като сме тръгнали да разчистваме, може да съкратим и администрацията, която освен всички облаги, се ползва и с ежегодни пари за облекло. Така де, нали търсим драстични мерки за подобряване на финансовото състояние.

В тази връзка се питаме редно ли е социалното и здравното осигуряване, както и застраховките живот, да бъдат за сметка на държавния бюджет? Част от останалите данъкоплатци също работят в рискови сектори, макар и несвързани с правоохранителни функции.

Друг въпрос е кога в нашата мила родина полицейските служители ще изпълняват дълга си с гордост и чест, без да очакват допълнителни облаги и премии? А дали да не премахнем и условието хора с двойно гражданство да нямат право да постъпват в системата на МВР? Или пък да разрешим на министерството само да разпределя бюджета си?

Ако не сме готови за драстични мерки, може просто да закърпим положението с освежаващ ремонт, като отделим част от структурите на МВР – Национална система 112, Български документи за самоличност, КАТ, Дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз”. Така техните служители няма да бъдат съкращавани, но няма и да получават компенсациите, полагащи се на полицаите. Да не забравяме и Медицинския институт на МВР, чиито служители получават възнаграждения не само от бюджета на министерството, но и за работата си по клинични пътеки.

Или просто да въведем категории на труд и всеки да получава според заслуженото. Единственото сигурно е, че не трябва да оставяме нещата в настоящето им състояние.

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

Поне в едно нещо служителите на МВР пожънаха успех. Организираха протест, а след него не последва контрапротест. Но това не е единственото. Правителството оттегли предложените промени в проектобюджета за 2016 г. Разбира се, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Видяхме, че има кой да играе хора пред сградата на Народното събрание, остава въпросът кой поръча музиката.

В ролите на шапките са: Веселина Петрова, Елиза Младенова, Ива Ваташка, Йоанна Русева, Рафие Шерифова и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

1 Коментар

  1. Калоян Шишков

    Браво, Рафие, поздравления и за екипа на проекта.Методът на Де Боно е един прекрасен начин да се мисли креативно .Свършили сте много хубава работа.Личи си почеркът, надявам се познат от ученическите години.Дерзайте !

    Reply

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *