Шапките говорят за поскъпването на винетките

Шапките говорят за поскъпването на винетките

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

България въведе винетната система от април 2004 г. Първоначално тя важеше само за тежкотоварни автомобили, камиони, автобуси и микробуси с повече от осем места. От 2005 г. специалният стикер стана задължителен и за леките коли, които използват републиканската пътна мрежа в страната, на мястото на дотогава плащания пътен данък. Идеята бе постъпленията от винетните такси да се разходват целево за инвестиции в шосетата.

Първоначално е заложено годишната винетка за леки автомобили да струва 54 лв., месечната – 10, а седмичната – 4. За тежкотоварни автомобили, специализирани машини и камиони – 541 лв. за година, 97 за месец и 39 за седмица, а за автобуси – 271 лв. за година, 49 за месец или 20 за седмица.

Впоследствие цената на годишния винетен стикер за леки коли стигна 67 лв., като се запази на тази стойност в продължение на 8 години.

От есента на тази година обаче от ГЕРБ внесоха предложение за увеличение в цената на пътните стикери от 2016 г.  „Щом имат пари за бензин, трябва да плащат и скъпата винетка“, се оправда в тази връзка депутатката от управляващата партия, Менда Стоянова.

Отначало в публичното пространство се споменаваха суми за годишна винетка в размер на 145 лв. Но в крайна сметка правителството окончателно обяви сумата от 97 лв. за годишен стикер. Месечният от 25 лв. става на 30 лв., а седмичният – от 10 на 15 лв. За автобусите – от 526 на 808 лв. За тежкотоварните автомобили пък се планира въвеждането на тол такси, т.е. да се плаща на изминат километър.

За сравнение в Швейцария годишната винетка за лек автомобил е 40 швейцарски франка, което е малко над  70 лв., а в съседна Румъния – 28 евро или малко над 50 лв.

Недоволството от влошеното състояние на повечето от пътищата у нас, съчетано с увеличението на цената, доведе до протести в цялата страна.

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Хайде на увеличенията! Топли, топли, още парят. Но да не се объркате, че ще получавате нещо. Тук отново вие ще давате, скъпи сънародници! Специално за празниците правителството поднася нова порция невероятни предложения. Поскъпване на винетките. Честито на печелившите!

Може би сте от късметлиите, които карат леки коли? Уникална оферта само за вас – срещу скромната сума от 97 лв. получавате целогодишен комфорт, докато пътувате по напълно реновирани пътища, които държавата, след като събере парите ви, възнамерява да осигури. Е, как може да не се радвате?

Не сте от тези с шофьорска книжка? Спокойно, помислили сме и за вас. Ефективно решение, от което всички да са доволни – билетите на автобусите поскъпват. Съвсем логично – ще си плащат за изминат километър, а вие ще подпомагате бранша. Не бихме се справили без вашето участие!

Може би сте от хората, които не обичат лукса на модерните ни автомагистрали и предпочитат уюта на българските второкласни пътища. Никакъв проблем – за нашите винетки няма невъзможни места!

И въпреки невероятните ни предложения, все ще се намери някой от вас, който да започне мрънкането. Имало пътни инфраструктури, които са на светлинни години от нас? Ами то, както се казваше, по-добре си гледай в твоята чиния, нали така, българино?

Били сме на 104-о място по качество на пътищата. Е, хайде сега, можехме да сме по-назад. Знаете ли израза, че пътеките се правят, докато ходиш. Ами вървете, за вас все още не сме предвидили винетки.

Но вие, драги шофьори, по-скоро отделете от бюджета си за общото благо и си вземете заветната „лепенка“.  И ако много силно вярвате, ние ви обещаваме, че тези винетки ще залепят дупките, ще подобрят некачествения материал и ще премахнат неграмотните решения по вашите пътища!

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

В този мандат сме взели решение да не повишаваме цената на винетката. Това каза Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството през април тази година. Да обаче обещаното не е като даденото. Няколко месеца по-късно министър Павлова вече говореше друго: „Ако искаме да имаме по-добри пътища в нормално състояние, са необходими повече инвестиции“.

Кога плащаме в ресторанта – преди да ни сервират или след това? Защо да даваме пари за пътища, които все още не са построени, и за ремонти, които не са извършени?

„Обещахме магистрала „Люлин“ – направихме я. Обещахме „Тракия“, която не само направихме, но и ремонтирахме…”, думите, разбира се, са на премиера Борисов.

Но магистралите се строят с безвъзмездна финансова помощ на Европейски фонд за регионално развитие. И добре че е Европейският съюз, за да се хвалим, че имаме магистрали. Големи участъци от автомагистрала „Струма“, „Хемус“, „Марица“ и др. са построени по Оперативна програма „ТРАНСПОРТ“ 2007- 2013 г.

„Дойде заветният момент, в който, макар и в дъждовен ден, дано да ни върви по вода, от тук нататък, безаварийно да използваме новия участък от Дупница до Благоевград“, пожела Лиляна Павлова. Докато пътувам по същия участък, започвам да се съмнявам дали не съм се качила в лодка, но не защото вали. Асфалтът е сух, но вълните по него са по-реалистични и от тези в морето. Говорим за участък, който беше открит дни преди последните избори. Ако пътищата са направени качествено, няма да се налага да плащаме повече, за да се ремонтират новооткрити трасета.

Павлова оправда поскъпването на винетките с европейска директива. След като ще спазваме европейски стандарти, се питам кога минималната работна заплата ще стане конкурентна на останалите европейски държави. Как с 380 лв. да плащаме всякакви сметки и по-скъпи винетки? Как в тази държава едно нещо не поевтинява? Всичко поскъпва, само със заплатите нищо не се случва. Цялата церемония прилича повече на предизборна кампания, а не на същинска рехабилитация на пътищата. Остават дупките по тях, по джобовете на хората и въпросите: Защо се правят ремонти само преди избори? Случайно ли се откриват магистралите по същото време? И докога ще плаща народът за политическата изгода?

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Да, пътищата са страшни. Според изследване на Световната банка 35% от родната ни пътна мрежа е в лошо състояние. Но, съгласете се, за подобряването и поддържането на тази мрежа трябват пари.

Да, плащаме неприятно високи цени за винетки. Но 30 лв. отгоре за нуждаещите се да пътуват в страната могат да бъдат добра инвестиция, ако приемем твърдението на Световната банка, че за всеки лев, вложен в поддръжката и рехабилитацията на пътищата, спестяваме около 11 лв. От какво? От ремонта след поредната дупка. Една дупка по-малко е по-добре от… нищо.

Пък и някой ще взима повече пари, да, това няма да сме ние, но все пак…

Да, недофинансирането на пътната инфраструктура стана причина за значителното изоставане по отношение на пътната поддръжка. Но през последните години България започна да се променя в съответствие с европейските стандарти. Имаме си 300 км нови магистрали, 5000 км рехабилитирани пътища, бяха подготвени проекти за подобряването на 25 опасни пътни участъка, а тази зима ще разполагаме и с над 3200 снегопочистващи машини. Гъстотата на пътната ни мрежа също е добра – 0.39 км/км2, на фона на 0.29 за Унгария и 1.4 в Австрия. Остава само малко да я поосвежим с една идея по-качествен асфалт.

Да, ще се покачат цените за винетките на автобусите. Но транспортни компании като „Юнион Ивкони“ ни успокояват, че това няма да се отрази на билетите.

Да, от винетки държавата печели годишно около 200 млн. лв. и евентуалното покачване на 300 млн. лв. няма да е кой знае колко по-различно, при положение че ни трябват минимум 600 млн. лв. за нормалната поддръжка на пътищата. Но както и да го гледаме: 300 > 200. А ако успеем да намалим разходите, преразпределяме средствата равномерно и използваме целесъобразно парите на ЕС, това ще се окаже предостатъчно.

Но кое е най-хубавото от всичко? Българинът отново се вдигна на протест, за да стресне правителството, темата се завъртя в медиите и сега можем само да се надяваме, че разумът ще възтържествува.

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Знам, че на нас, българите, ни е много трудно да приемем каквито и да е увеличения, освен на минималната работна заплата. Трябва обаче да се замислим над някои резултати, които ще дойдат с по-скъпите винетки и тол таксите.

Реално искаме хубави пътища, нали? Само че от 2008 г. насам имаме открити доста нови такива, също и магистрали, а цените на пътните стикери стоят замразени.  От същата тази 2008 г. минималната работна заплата е пораснала от 220 на 380 лева. Няма как да очакваме някаква позитивна промяна в инфраструктурата, ако сами не инвестираме в нея. За редовия шофьор поскъпването не е нечовешко – за година винетката ще му излиза с 30 лв. повече. Близо 50% увеличени приходи за инфраструктура само от винетки, като не броим и нововъведението за България – тол таксите за тежкотоварните автомобили. Тази нова за нас система с плащане на  километър отдавна е въведена в Европа, като Италия и Гърция са сред първите държави, които я приемат. Постъпленията от тези такси ще са чувствителни, имайки предвид, че именно тежкотоварните превозни средства са тези, които нанасят най-големи повреди по пътната настилка.

Тези пари биха могли да се инвестират главно в третокласни пътища, както и министър Лиляна Павлова предлага. Третокласни ще рече пътчето до плажа ви в Приморско – може да не ви е първа грижа, но сигурно всяка година по едно и също време „благославяте“ местната община за кратерите по него. Е, време е и ние да поемем отговорност за възможностите пред нас.

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

Поскъпването на винетките заприлича на евтина рекламна кампания. Първоначално те щяха да струват 145 лв. Но после се каза, че това е реалната цена, а увеличението ще е само с 30 лв – истинска промоция ала black friday! Даже и хората без книжки трябваше да се замислят за покупката на този стикер, предлаган с 48 лв. отстъпка. И да си го лепнат, ей така, на челото! Но не, вместо това днес ще има протести. Дали те ще бъдат ефективни като полицейските, предстои да разберем.

Не е сигурно с тези 30 лв. какво ще се закърпи, дупките по пътищата или ямата в бюджета, но е сигурно, че евтините политически решения струват скъпо на избирателите.

 

В ролите на шапките: Благовеста Маринова, Елиза Младенова, Ива Ваташка, Йоанна Русева, Рафие Шерифова и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *