Шапките с коментар за мигрантската криза

Шапките с коментар за мигрантската криза

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

Понятието мигрант означава човек, който е напуснал родината си и се е преселил в друга. Причините за това може да са различни, което и довежда до различни подкатегории, които НЕ са взаимозаменяеми: бежанец, човек, търсещ убежище, икономически мигрант.

Проблемът около мигрантите се изостри изключително през 2015 г. със засилването на военните действия на територията на Сирия. По данни на Международната организация по миграция през 2015 г. в Европа по суша и вода са пристигнали над 1,6 млн. души, като главна част от тях идват, за да търсят убежище поради вътрешни въоръжени конфликти. Броят на заявилите молба за убежище е 942 400 души, съобщава Евростат. Разбира се, не бива да мислим, че всички бягащи са само сирийци. Голяма част са от Афганистан, Косово, Ирак, Еритрея. Германия поема най-голям брой нови заселници, но погледнато пропорционално спрямо населението на дадената страна, Унгария е приютила (иска или не) повече – 1 400 мигранти на фона на 100 000 души местно население.

През октомври 2015 г. външните министри на държавите членки на ЕС взеха решение за квотно разпределение на 120 000 бежанци на територията на членките. България трябва да приеме 852 души.

12540703_1063410810375767_5433701145223910406_n

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Две световни войни, а човечеството още не разбира! Защо?! Защо решаваме проблемите с война? В нея хиляди губят и само неколцина „печелят“. Да направим Сирия демократична страна! Да повторим Френската революция! Гражданите скачат да отстояват правата си и да се борят за реформи. Какво удобство! Турция, САЩ, Катар и Саудитска Арабия се надпреварват да подадат ръка на горката тиранична Сирия, загрижени за клетото й население. Видите ли, техният народ цъфти от демократизъм в своя безметежен оазис. А ислямистите само за справедливост и равни права линеят. Но ето я и героична Русия, която прозира горчивата истина и смело защитава своите позиции… пардон, позициите на Башар Асад и неговото толерантно правителство… Красота и поезия! Или просто борба за власт, борба за пустите нефт и природен газ…

Сирия ври и кипи, Изтокът стене, а милиони търсят спасение, бягат и преследват бленуваното спокойствие. И Европа роптае: Виновни са, че са останали без дом, виновни са, че са много, виновни са, че имат нужда от храна и подслон. Носят зарази, проблеми, тероризъм. Носят своята култура. Отварят пътя за мигранти, ислямисти, радикали, изнасилвачи…

Перфектни гости няма. Но как да се справим с тях, като на себе си не можем да помогнем? Как да намерим баланса между толерантността и строгостта? Как да спрем задълбочаването на проблема?

Продължаваме войната, докато някой не вземе, че „победи“. После ще му мислим, а дотогава ще се вайкаме: „Те идат!“.

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Човешкият живот не е пъзел, който можеш да наредиш, да подредиш в категории и да поставиш в определени рамки. Не може на едно парче да сложим думата „Сигурност”, а на друго етикета „Война”.

Светът ни е разградено и несигурно място с няколко привидно безопасни зони за живот. Бежанците ни припомнят жестоката истина. Онези хора, които потърсиха убежище при нас, в уютната Европа.

В кой европейски дом да ги настаним? Според Дъблинското споразумение бежанците трябва да се регистрират и останат в тази страна от ЕС, в която влизат за първи път. Германия решава да го пренебрегне и позволява на бежанците от Сирия да се регистрират на територията й. Ако те решат да останат за повече от 15 месеца, немската държава им обещава социални помощи от 287 до 359 евро на месец.

Как при тези условия бежанците, но и икономическите мигранти, да не се отправят натам? Все пак им е обещано, че културните им особености ще бъдат зачитани, че ще са интегрирани в сърцето на Европа.

Но ако в културата ти има недопустими практики като груповото изнасилване, когато културата ти принизява жените и съдейства все по-често на терора, как да осъществим интеграцията и да преодолеем кризата?

В Италия през изминалата година са дошли 7 пъти повече мъже, отколкото жени. Гърция пък е трамплинът към Европа за хората от Сирия, Афганистан, Ирак, Еритрея, Пакистан, Нигерия, Сомалия, Судан, Гамбия, Мали. Бежанците и имигрантите, достигнали европейския континент, са 1,6 млн. за изминалата година. От друга страна Ливан, който има 4 млн. население, е приел повече от 1 млн. души търсещи убежище. Йордания приема 633 хиляди, Египет – 123 хиляди, Ирак – 244 хиляди, а Турция – 2,5 млн.

И какво се оказва? Европа не е залята от толкова голяма мигрантска вълна. Но дава напразни обещания, които не може да спази. Тя нито се справя с кризата, без да пренебрегне правата на бежанците, нито успява да ги интегрира, още по-малко пък успява да гарантира сигурността на някого – било то европеец или бежанец.

А страни като Швейцария сами не знаят какво правят. Първо осигуряват паричната сума за наградата „Нансен”, връчвана за изключителни заслуги за каузата на бежанците, и в следващия момент обявяват данък „бежанец”.

Това са все непостоянни и объркани политики, които нямат ефективност за никого. Правата и свободите на едни не трябва да бъдат за сметка на други. Човешкият живот трябва да бъде основна ценност навсякъде, а закостенелите културни практики, които водят до унизителното му потъпкване, е нужно да бъдат изкоренени, независимо на кое земно полукълбо се намираме.

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Определено светлината, която пада върху мигрантите, потърсили убежище в Европа, не е розова. Но няма как едно явление или определена група от хора да са само добри или само лоши, да са само полезни или не. Като жълта шапка ще се абстрахирам от всичко лошо, свързано с мигрантите (като не изключвам, че такива неща се случват).

Масовият приток на имигранти може да подобри положението в икономиките на страните от Стария континент. Такова е мнението на изпълнителния директор на Международния валутен фонд – Кристин Лагард. Според нея миграционната вълна е „истински коз за европейската икономика“.

„При условие на правилното решаване на този въпрос, присъствието на големи групи от мигранти може да осигури възможност за решаване на демографския проблем”, твърди още тя. Според Лагард „това добре е разбрала германската канцлерка Ангела Меркел“.

Да превърнеш куршума в нота

В същото време един палестински бежанец се превръща в лауреат в родния град на Бетовен – Бон.

През 2015 г. е учредена международна награда на името на Бетовен в областта на човешките права и свободи, мира, приобщаването и борбата с бедността. През декември 2015 г. 27-годишният Айхам Ахмад става първият носител на наградата.

Той е влюбен в музиката и живота, превръща всеки куршум в нота. Това е неговото спасение и послание към хората. Сега живее в бежански лагер близо до немския град Гисен. Той идва от лагера „Ярмук“ в Дамаск (Сирия). Преди войната в Сирия лагерът е убежище за палестински бежанци, но след конфликта „Ярмук“ се противопоставя на режима и оттогава е под обсада. Въпреки критичното положение, в което се намира, Айхам намира начин да заглуши куршумите, като свири на пиано. Дори започва да изнася концерти по света чрез скайп връзка директно от обсадения „дом“. Успява да се свърже със света чрез динамо за електрически ток, снабдено с педали, с което се зарежда акумулатор за автомобил. Свирил е по време на престрелка, на покривите на полуразрушени сгради и къде ли още не.

„Жив съм и обичам живота! Пея за вас, за родината, за любовта, за красотата“, това казва Айхам във „Фейсбук“.

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ – за някои хора български филм, за други – позната реалност.

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

В началото на тази седмица германската полиция съобщи за няколко нападения над пакистанци и сириец, както и за пожар в бежански лагер в град Улм. В последствие се установи, че нападенията били организирани в социалните мрежи от крайнодесни елементи.

След грозните събития от новогодишната нощ, сега крайните фракции вземат правосъдието в свои ръце. Какво ще кажат за това майсторите на фейсбук-милосърдието? Чувам и как доволно потриват ръце онези, дето не харесват всякакви бежанци и имигранти, с думите: „Знаех си, че така ще стане“. На тях да кажа, че няма как от грозно на квадрат да се получи нещо хубаво за когото и да е – освен за крайните… В този контекст да напомня, че новото издание на „Моята борба“ беше разпродадено като топъл хляб, а има ли нужда да напомням кой е авторът?

Лесно е да показваш колко си добър и състрадателен от телевизионния екран или иззад клавиатурата, но още по-лесно се оказа от политическата трибуна. Точно политиците, начело с Ангела Меркел, с нерешителните си и неадекватни действия са в дъното на тези проблеми, няма да използвам бомбастичното „криза“. И сега вместо да търсят решения, те се опитват да измият ръцете си. От в. „Билд“ съобщават за подписка сред депутатите от партията на Меркел за затваряне на германските граници за бежанци. Е, май закъсняхте.

Струва ми се, че границите не са чадър, че да се отварят с едно щракване, и за евентуалните последствия от прекалено отворените граници трябваше да се помисли по-рано. Сега възможностите са ограничени.

Една от тях е да се дава убежище при ясни правила и ред само на хора, бягащи от зони с военни конфликти. А за останалите, които се възползват от създалата се ситуация, за да достигнат до благата на развитите държави, да решават политиците. Дано този път проявят далновидност.

12509369_1063410807042434_7971628450971423601_n

Иначе е възможно напрежението да ескалира още, а аз не искам пак да пиша за насилие – на и срещу бежанци.

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

Да подадем ръка на хората в нужда – онези, които са преследвани в родината си или пък бягат от ужаса на войната. Дотук добре. Но това значи ли автоматично, че трябва да затваряме очи и да отваряме врати за всеки, който дойде на прага ни?

Големият поток от хора, влизащи неконтролирано в Европа, поражда сериозни рискове за сигурността, отбеляза преди време шефът на европейската агенция за гранична защита „Фронтекс“, Фабрис Леджери. А неотдавна германският в. „Билд” дори писа в своя публикация, че поне двама от парижките атентатори са влезли в Европа през Гърция с подправени сирийски паспорти.

Кой гарантира, че сред онези над милион и половина души, дошли тук през миналата година, няма десетки, стотици или дори хиляди потенциални терористи? Или колко са хората, които идват само заради добрия стандарт на живот, който им се осигурява наготово? Крайно време е да разберем, че в стремежа си да се покажем съпричастни и отговорни към другите, проявяваме безотговорност към себе си. И че бежанец, нелегален имигрант и терорист не е едно и също.

 

В ролите на шапките: Благовеста Маринова, Елиза Младенова, Ива Ваташка, Йоанна Русева, Рафие Шерифова и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *