Шапките с равносметка за снега

Шапките с равносметка за снега

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

6:48 ч., 22 декември 2015 г. – Вече е зима, но няма сняг.

25 декември 2015 г. – Коледа е, но няма сняг.

1 януари 2016 г. – Нова година е: кучи студ, нито снежинка.

3 януари 2016 г. – Тихо се сипе първият сняг… И трупа, и трупа…

4 ануари 2016 г. – Регионалният министър Лиляна Павлова обяснява положението на пътните артерии: „Над 2600 машини са обработвали цяла нощ републиканските пътища. Поради обилния снеговалеж минути след като е минал снегорин, снежната покривка на пътя отново е плътна и затова той изглежда като нечистен“. Министърката предвижда санкции за нереагиралите навреме почистващи фирми в някои градове в страната.

1:00 – 5:00 ч., 5 януари 2016 г. – Пътищата са затваряни поетапно заради заледяването, ниските температури и обилната снежна покривка.

8:30 ч. – Лиляна Павлова изразява пред БТВ раздразнението си, че темата с почистването на снега е преекспонирана от медиите. Не трябва да драматизираме.

NB! Евростандартът за допустима снежна покривка по пътищата до два часа след снеговалеж е до 3 см. на магистралите, до 5 см. на второкласните и между 7 и 10 см. на третокласните.

4 – 5 януари 2016 г. – 117 души посещават „Пирогов“, подтикнати от травми заради подхлъзвания в снега. 52-ма са приети за лечение. Диагноза: счупени крайници.

6 – 7 януари 2016 г. – Тихо топи се белият сняг… И се заледява, и се заледява…

Много райони в страната остават без ток, 85 училища затварят заради лошото време, най-вече във Враца.

P.S.: За снегопочистване бяха предвидени 50 млн. лв. от държавния бюджет.

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Събота вечер на 2 януари е. Гледам новините по една национална телевизия. Съобщават жълт код за дъжд, сняг и поледици. Разбира се, и очакваното голямо завръщане в неделя беше сред първите вести, придружено с предупреждение за лошото време. От пътна полиция ни съветват да тръгнем подготвени. Някъде видях репортаж за машините, които ще чистят пътя.

На теория всички бяха подготвени, но какво се случи в неделя?

Аз бях от хората, които се прибираха. Пътят ми с кола е три часа. Но в неделя пътувах почти шест. Движение имаше, но беше нормално, проблемът е в пътищата. Или по-скоро в хората, които не си вършеха работата.

Голямата изненада за мен беше магистралата, която приличаше на пистата на Витоша. Първокласен път, който е с предимство при почистването, изобщо не беше виждал снегорин. Къде ли се скриха 2600 снегорина? Дали част от тях се побират в нечий джоб?

Но все пак е зима, какво друго да има на пътя освен сняг. Немислимо е да има сол, пясък, химически вещества и почистени пътища. Някъде чух, че се чистело, но снегът веднага заличавал всяка следа от асфалт. Как пък само аз не го видях този обилен снеговалеж. Време е да се вслушаме в съвета на регионалния министър Лиляна Павлова и да спрем да драматизираме. Но ми стана тъжно, че мечтата на премиера Бойко Борисов да се ловят снежинките във въздуха, и тази година не се сбъдна.

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Вали сняг, а ние съзерцаваме, запленени от бялата красота. Вярно, не за Коледа, а за новата година, но все пак – красотата дойде. Само че дотук с идилията и прекрасните емоции. Определени хора ни ги отнеха, понеже зимата, ти да видиш, пак ги изненада.

Отговорът, разбира се, не закъсня – народът масово изсипа куп „поздравления“ за „добре“ свършената работа към управниците, почистващите фирми и всички радетели за винетки от по 100 лв. Понеже повсеместно в страната бяха затрупани от сняг както малките градски улици, така и националните ни магистрали. Във фейсбук се появи и ироничното питане към регионалния министър Лиляна Павлова – дали винетките ще важат и за другите ски писти в Боровец и Банско, или са само за „Хемус“ и „Тракия“. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.

Никой не иска да му ловят „снежинките във въздуха“, каквото преди години възторжено обещаваше да прави премиерът Борисов. Но нима е толкова трудно да се осигури нормална проходимост по пътищата? И тук не става въпрос само за хилядите, блокирани заради лошата пътна обстановка. Ами стотиците, които всекидневно пълнят отделенията по травматология в болниците в страната? Някои се разминават само със счупване, но други стават жертви на поледицата. Както в Шумен, където 50-годишен мъж почина след падане на леда.

За сметка на това само за два дни Столичният инспекторат е наложил над 1000 глоби на физически лица за непочистен сняг и лед по тротоарите. Някой не си изчистил тротоара пред жилището или магазина и получава санкция, а на фона на това магистрала „Тракия“, обходът на Монтана и още други знайни и незнайни трасета тънат в сняг, но санкции няма!

Живеем в страната на безкрайните парадокси. Едно и също нещо се повтаря всяка година – снегът, шокиращо, идва през зимата, засядаме с колите си в преспите и се пребиваме на леда.

И някои хора всяка година просто съзерцават ставащото, вместо да си свършат работата.

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Тихо се сипе първият сняг
как изненада правителство пак.
Где е на пътя Бойко сега,
за да подкара снегорина.
Где е на пътя Бойко сега,
за да подкара снегорина.

Колите ни вдигат снежен калпак,
сняг е затрупал всички до крак.
Лили тревожно тръска глава,
„Как е възможно, що е това?”
Лили тревожно тръска глава,
„Как е възможно, що е това?”

Горе министър още е тя.
Може ли Лили да разбере?
Колко си умна, Лиле, сега,
колко спокойно гледаш снега,
колко си умна, Лиле, сега,
колко спокойно гледаш снега!

50 млн. лв. похарчени за почистване на пътищата от сняг. Г-жа Павлова си е изпълнила всичко, както си е по закон. Не може да я пипнете, тя е изряден министър на регионалното развитие и благоустройство. Лиленцето си е свършила работата перфектно, пътната настилка от сняг си беше с точни размери от 3 до 10 см.

Това го показват и данните за произшествия и инциденти по пътищата. Сравнение с други години положението е много по-оптимистично. Все пак министърът не определя кога, къде и колко да вали, дали сняг, дали дъжд. Хиляди машини бяха подготвени да почистят пътищата на България и почистиха, но нека не забравяме факта, че снеговалежът си беше доста обилен.

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Зеленото – цветът на пролетта и… парите. Да, темата за снега по пътищата и неговото непочистване е неминуемо свързана с пари. И то с тези, които идват от новите цени на винетките. Един гневен въпрос стои във въздуха, откакто падна снегът: Защо да ви плащаме 100 лв. винетка, като не е сигурно дали ще оживеем на пътя в това му непочистено състояние?

Добре, но трябва да имаме предвид и нещо друго. По думите на финансовия министър Горанов имаме 30 хил. км. републиканска пътна мрежа, министър Павлова твърди, че по почистването на тези пътища са работили над 2600 машини, което ще рече на пълен капацитет. Обяснението защо не са били почистени дори участъци от автомагистралите е, че снегът не е спирал и постоянно се е образувала нова покривка. Звучи логично, но не е окей да обвиняваме снега, той не може да поеме отговорност. От друга страна, Агнеция „Пътна инфраструктура“ може и трябва.

Нещо, което явно създава проблеми в страната ни всяка зима, е липсата на подготовка от страна на агенцията за почистване на пътищата от снега. След като сме констатирали този проблем многократно, може би е време да се променят предвидените в бюджета пари за почистване. Парите, които са били предвидени за зимна поддръжка на пътищата тази година, са около 50 млн. лв. Парите, които ще се съберат от увеличението на винетките, са около 80 млн. лв. След като се имат предвид и тези приходи, може би бюджетът трябва да бъде разпределен по по-различен начин – повече пари за почистване.

Друго нещо, което не зависи от Агенция „Пътна инфраструктура“, а от Бюро „Съвест“, е безопасното шофиране. Още първия ден, когато времето започна да се влошава, в столицата имаше бум на катастрофи. Проблемът тогава не беше обилният непочистен сняг. „Въпреки че не се образува снежна покривка, броят на пътнотранспортните инциденти в София по обяд достигна 80, като голяма част от тях бяха предизвикани от неспазване на дистанция и несъобразяване с пътните условия“, съобщи агенция „Фокус“.

Хора, понякога нещата зависят и от нас. Съвестта на шофьора е най-ключовият елемент на пътя. Иначе радвайте се на снега!

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

„…с болка да си спомниш как,
като бил си малък,
тичал си към тоя сняг
с недояден залък“

Кой има право да отнема красотата, магнетичността, поезията на снега? Кой си позволява да превръща тази радост в проблемни времена?

Как кой – този, който позволил е зимната приказка да се превърне в кошмар. Където главният злодей е нещо мъчничко, беличко, тежащо милиграм, съставено от 95 % въздух. Ей, голям злосторник ще да е това, снежинката.

„А сега какво освен
грижи той ти носи,
тъй уж лек, а пък студен,
скърцащ от въпроси“

Дали голямата беда се крие във властта? Власт – нахална, нагла, мамеща и обещаваща. Вихър от ужасни слова, чиято точка приканва към по-малко драматизация.

Дали отговорът не се крие в спокойствието – тих снежец, тих протест, тиха тъга? И така тихо ли преминава животът – снежинка след снежинка обещания и лъжи, проблем и след проблема друг, а решението – затрупано под преспите, буксуващо, ядосано и изморено дори от красотата на снега.

„сняг, но колкото да се
каже, че го има,
колкото да донесе
във сърцето зима…“

Всяка година изненада – политиците, немощни под вихъра от снежинки, подемат борба с тях, а Валери Петров ги запечатва в безсмъртната си поезия…

През чии очи ще погледнете – остава ваш избор.

 

В ролите на шапките са: Благовеста Маринова, Веселина Петрова, Елиза Младенова, Ива Ваташка, Йоанна Русева и Рафие Шерифова

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *