Шапките се питат прави ли са гърците

Шапките се питат прави ли са гърците

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

На 25 януари гръцки фермери блокираха два гранично-пропускателни пункта – Кулата-Промахон и Илинден-Ексохи. В първите дни фермерите затваряха движението за по няколко часа, но после блокадите се разраснаха, а с тях и километричните опашки на границата. Освен блокади на ГКПП-ове недоволните фермери организираха такива и във вътрешността на страната.

Причина за първите блокади бяха спрени субсидии, но по-късно фермерите изразиха недоволство от пенсионната реформа и от данъчните увеличения от миналата година и поискаха минимален необлагаем доход – 30 000 евро на семейство. Сред останалите им претенции са отмяна на облагането на дизела и да не се пипат данъците върху виното и ракията.

През този период фермерите осигуриха частични коридори, които пропускаха тежкотоварните автомобили за определен период. В петък те нарушиха обещанието си и затвориха отново пътя през границата си. Стигна се до пълна блокада, в която не се пропускаха никакви превозни средства.

Народното събрание на България призова ЕК да започне наказателна процедура срещу Гърция заради блокадата на границата.

В петък – 19 февруари, българите организираха контраблокада и вече всички контролнопропускателни пунктове бяха затворени и от двете страни. Превозвачите ни изтъкнаха причината от над 150 000 евро, които губят само за ден. Блокирани останаха Кулата-Промахон, Илинден-Ексохи, Капитан Петко войвода – Орменион, Златоград-Термес, Ивайловград-Кипринос и Маказа-Нимфея.

На 20 февруари Ивайло Московски и посланикът на Гърция в България Димостенис Стоидис водиха преговори за вдигане на блокадата, които обаче завършиха с неуспех.

Днес блокадата бе вдигната.

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

„Безобразие и подигравка с България“, така коментира министърът на транспорта Ивайло Московски блокадата на българо-гръцката граница. Но нека не бъдем егоцентрични – това няма нищо общо с нас. Гръцките фермери имат своите искания и предприемат необходимите драстични мерки, за да ги удовлетворят. Все пак гърците знаят как да постигат своето – на държавно ниво, явно и на ниво земеделие. Понаучили са едно – друго. Това, че вътрешните проблеми на семейство Гърция ще стигнат до съседна България, Македония, Албания и Турция, не е проблем, който ги засяга пряко. Това, че ще затворят пътя за стотици хора, ще навредят на бизнеса, икономиката и туризма на минимум пет страни, ще причинят хиляди тревоги, ще загубят времето на невинни жертви… Е, рисковете на протестите.

И пет държави не могат да се справят с няколко гръцки фермери. Толкова ли са могъщи и страшни тези земеделци, че успяват с лекота да обезоръжат нации, дипломати и политици? Или има нещо друго? Европейският съюз се месеше в гръцката политика, сега Гърция отвръща на удара. Предстои да видим дали ще се изпълни модела:

Гърция иска нещо от ЕС. Гърция затваря границите си за ЕС. Гърция получава каквото иска. А накрая? Накрая гърците са щастливи.

А ние, българите, ще стоим и ще чакаме тяхното благоволение.

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Не блокада, а блокаж – това е то. Проблемът не е само на българо-гръцката граница, а на политическо, икономическо, национално, европейско, обществено, психологическо ниво. И изгледи за разрешаване сякаш няма.

Гръцките фермери протестират, в крайна сметка всеки преследва интересите си. Всъщност какво има да говорим? Съседите са специалисти в това. Вече почти 10 години най-спокойно прибират милиарди евро с обещания, че ще харчат по-разумно, а накрая пак си правят каквото знаят. Не спират да искат още и още, какво като няма да могат да ги върнат… Сиртаки, софри и викове „ОХИ” да има, другото не е важно.

А ние? Само ние не си отстояваме правата. Вярно, транспортният ни министър отиде на място да води преговори, от наша страна започна контраблокада. И? Резултатът е никакъв! Положението дори се влоши още повече, след като бяха тотално блокирани всички 6 пункта по границата с Гърция. А и за какви преговори говорим, когато стачката на съседите е незаконна. Собственият им премиер Ципрас не може да ги усмири, та Московски ще успее да направи нещо… Или пък Гърция, или Европейският съюз ще ни обезщетят? Надали! Колкото до контраблокадата от наша страна, бълха ги ухапала гърците. Статистиката от последните години е достатъчно красноречива – трафикът от България към Гърция е по-засилен в сравнение с този от Гърция към България.

Прецакани сме. И то не само защото от цялата ситуация губим пари и нерви. Предвид факта, че пунктовете, през които официално може да се пресича границата, са затворени, остават алтернативни трасета. Такива, през които могат да минават какви ли не хора, включително потенциални терористи.

Но дори да изключим това като опасност, пак остава неприятно усещане – че както винаги ще сме от страната на губещите.

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

С оглед на обстоятелствата в Гърция: поредно съкращение на пенсиите (нещо, срещу което Ципрас заставаше против), двойно увеличение на данъка за земеделските производители, проблемът с бежанската криза и невъзможността на южната ни съседка да се справи с потока на бежанци от Сирия и Северна Африка, не виждаме нищо оптимистично. Но трябва да не забравяме нещо – ситуацията сега е плод на много грешната политика и финансов манталитет на съседите ни отпреди около девет години. Нещо повече, спасителният транш, който получават от миналата година насам (86 млрд. евро), изисква от тях да приемат наложените мерки както всяка друга членка на ЕС. А България също е част от съюза. Като такава не би трябвало да понася тежестта на вътрешногръцките проблеми.

Така че ето положителното: на 20 февруари българските шофьори решиха да вземат нещата в свои ръце и да блокират всички възможни маршрути към Гърция през България. Разбира се, това удря сериозно и нашата икономика, но при продължаващите протести на юг, икономиката ни така или иначе беше засегната. Според собственика на една от най-големите транспортни фирми у нас – „Дискордиа”, Христо Христов, всеки камион губи по 150 евро на ден при блокадата от страна на гърците, какво друго ни остава, освен да отстояваме собствените си права в ситуацията, когато явно това е единственият начин.

Досега преговорите не са довели до никакво трайно решение, време е и България да направи нещо. Българските шофьори срещат подкрепата и на министър-председателя Борисов, както и на транспортния министър Московски. Предвид ситуацията това, че ние също отстояваме позицията си, е единственото положително нещо, което можем да изтъкнем.

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Няма да коментирам какви са икономическите загуби от тази блокада за нашата страна, но не мога да не попитам защо не използваме тази прекрасна възможност и да се поучим. Чувала съм възрастните хора да казват: „Ако не знаеш какво да правиш, гледай съседите.“

Пролетта наближава, замръзналата ни земя скоро ще трябва да се копае, къде са нашите фермери и защо не вземат пример от гърците. Българите недоволстват само под покривите на кабините си. Само тракторът чува нашия протест, защото само пред него се изливат мъките ни. Доматите ни се продават за 20-30 ст., картофите, ако минат на 50 ст., е постижение, за тютюна няма да говоря, че катранът ми горчи, а жълтите стотинки доста ми тежат. Тези стотинки в ръцете на баба ми са малкото пенсионерско спасение. Но да не ви натъжавам, да се разходим из прекрасната българска природа, само внимавайте да не се спънете в някой камък сред пустеещата ни земя. Няма кой да ви помогне, там няма никого. Единствено спомени за отминали времена и бродещ пенсионер само с хляб в ръка.

Гърците са взели нещата присърце, а какви са възможностите в нашите ръце?

Ако изнасяме продукцията си, вместо да я хвърляме по депутатите в парламента, ако ядем българското, а не внасяме ГМО продукти, ако българите работят на собствените си ниви, а не за гръцките фермери. Ако нашата страна се включи в играта, загубите ще се превърнат в печалба. Ако имахме политика, щяхме да сме като гърците, да сме недоволни и да паркираме и нашите трактори на границата. Ние нямаме политика, нямаме сили, нямаме надежда, нямаме и протест. Колко дни нашите съседи не се отказват, търсят си правата. Браво, съседите ни показаха как се играе играта.

Скъпи сънародници, гърците ни изнасят открит урок – гледайте и се учете. С постоянство и протест правата си търсете.

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

Свободното движение на стоки, услуги, капитали и хора е една от подпорните греди, на която се крепят принципите на ЕС. В последните седмици наблюдаваме един лек земетръс, наречен блокада на държавната граница, който заплашва основите на европейския дом.

Гръцките фермери отстояват правата си, това е чудесно. Но на каква цена? Когато си част от нещо по-голямо, когато си част от една европейска общност, която непрестанно подпомага родината ти, независимо от политиката на управниците и грешките, допуснати от тях, когато виновни са не съседите, ами домашните, тогава кое е по-правилно?

Да изискват по-добри условия на живот, това никога не е излишно. Да се опитват да оформят някакво гражданско общество, което отстоява правата си – това е задължително. И много поучително за нас – българите.

Но да блокират европейски коридор, да възпират основна европейска ценност, основно човешко право – това вече е своеволие. Тук дори не става въпрос за ограничаване на чужди права, за сметка на твои. Тук говорим за произвол. И за много скари с кебапчета.

Изисквай по-добър живот – но в сърцето на проблема, не на границата. Потърси сметка на управниците, но го направи във вътрешния двор, не руши подпорите, които те крепят. Това бихме посъветвали съседите си.

 

В ролите на шапките: Благовеста Маринова, Веселина Петрова, Елиза Младенова, Ива Ваташка, Йоанна Русева и Рафие Шерифова

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *