Шапките чуха, че имало картел на горивата у нас

Шапките чуха, че имало картел на горивата у нас

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

Зад горивата стоят много въпроси и тайни. Българската петролна и газова асоциация (БПГА) определи твърденията на организации от транспортния бранш и работодатели като клевета за това, че на пазара на горива съществува картел. От асоциацията заявяват, че подобни мнения показват некомпетентност и очевидно имат за цел да окажат натиск върху Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която в момента извършва секторен анализ на пазара.

Свързани с темата за горивата сдружения настояват КЗК да се произнесе колкото се може по-бързо и ясно по въпроса за съществуване на картелно споразумение за цените на горивата. Секторният анализ е започнал още на 30 юни 2015 г. Българската петролна и газова асоциация смята, че пазарът на горива в България е силно конкурентен. „На този пазар освен уважавани български фирми участват и представители на международни компании, които не биха рискували авторитета и пазарните си позиции, за да сключват забранени споразумения на твърде малкия български пазар”, се посочва в становището на асоциацията. Картел се доказва трудно. За да е налице картел, не е необходимо споразумението да бъде облечено в определена форма, нито страните да са достигнали до определен окончателен план. Според практиката на КЗК картелно споразумение е налице, когато предприятията съгласуват действията си за постигане на определен антиконкурентен резултат на пазара, например в конкретния случай пряко или косвено да определят цените на пазара на горива.

Един от главните поддръжници на теорията за картела, Веселин Марешки, започва фармацевтичния си бизнес в зората на демокрацията. Към днешна дата притежава едни от най-големите вериги от аптеки и аптечни складове в цялата страна. Миналата есен откри първата си бензиностанция във Варна и предизвика фурор, продавайки горивата с 30 до 50 стотинки по евтино.

На 29 януари 2016 г. беше взривена негова аптека в Бургас. Освен с фармацевтичния си бизнес Марешки инициира рефендум, за който е събрал  401 475 подписа. Освен въпроси за регулацията на горивния и фармацевтичния пазар, има и доста по-популистки въпроси: Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120? Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители?

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Горивата в цял свят поевтиняха, а България е в челната петица с най-високите им цени в Европа. При все че може да се похвали с най-малко производствени разходи. Тези, които печелят, са фирмите на петролния пазар. Да ме убеждават в каквото си искат, но за тяхна сметка ние, шофьорите, трябва да вадим от собствения си джоб пари, които все едно няма за какво друго да дадем!

В България нямало никакъв картел – така твърдят от компетентната Комисия за защита на конкуренцията след „спешното“ разследване. Убедителни са. Но фактите са си факти – цените МОГАТ да бъдат по-ниски. Веселин Марешки го доказа с легендарната си варненска бензиностанция. Британският предприемач Ричард Брансън сравнява възможностите за бизнес с автобусите – „винаги се задава още един!“, и Марешки се възползва от поредния шанс, превръщайки се в герой не само в бизнес средите, но и за обикновените хора. (Няма да коментираме фармацевтичната му империя.)

Но как си го позволява? Временна пиар кампания или действително доходоносно решение? Бизнесменът твърди, че е на печалба. И как да не е, като подкопава конкуренцията? Но каква конкуренция? В България такова животно няма и не само защото не могат да се създадат условия, а защото самите фирми не са конкурентоспособни! Появи се предизвикателството Марешки и настана хаос. Ама какво е това?!

Намери се и проблемът – в данъчните складове за горива наемът бил непосилен, държателите диктували цените на горивата. Държателите – „Лукойл“ и приятели. Ами като зависи от тях – да ги намалят, бе! Иначе си оставаме с надеждата вездесъщият Марешки да огрее цяла България, а господата от парламента да проявят малко независимост най-сетне и да се изкажат за промените в Закона за акцизите.

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Имало едно време един хитрец. Сред народа си той се правел на светец. Стратегията му била желязна, а методът като на баба баницата прясна – изкушава и най-сития човек.

Инициира цял един референдум, за да развие бизнеса си. Явно ограничението едно лице да открие не повече от 4 аптеки му пречи. А уж за благото на народа се притече – да се намалят цените в аптеките и да станел пазарът по-конкурентен. Каква идилия. Спокоен и щастлив живот с дъх на монопол. Щастлив, докато не станат нещата като с тока и цените не скочат в името на преференцията.

Друг въпрос мен ме мъчи – как нашият герой е построил аптеки безброй и пред конкуренцията се пъчи, а ограничението за аптеките него не го улучи.

Схемата бързо се сменя и първоначалния план се променя. Уж бензиностанция само за себе си направи, но после друго прибави и даже конкурентите се опита да удари. И народът, като се развълнува като жена в мола, която в петък пазарува, и всеки взе да бленува и в неговия град на бензинова колонка да се любува. Народе, никой добро за нас не прави, всеки себе си гледа да оправи. Евтиното винаги по-скъпо ни излиза, борбата не е само в акциза.

Едно съмнение ме гложди – в политическите ложи ли ще ходи, или друга е неговата изгода – да помага на представителите на народа. Познат е вече като кандидат за кмет, сред варненци беше добре приет. Да не е дошло време за повишение и на национално ниво да търси поощрение?

Една епиграма на Милош Зяпков ще приложа и точка тук ще сложа.

Извод: „И в живота, и в басните – тежко на тревопасните!

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Обичам да повтарям като мантра, че конкуренцията е основно благо на потребителите и те трябва да се възползват всячески от нея. От избора на мобилен оператор до бензиностанцията. Но допреди няколко месеца беше трудно да говорим за реална конкуренция на пазара за горива, даже от КЗК с години не могат да преценят има или няма картел между големите вериги. Докато те се чудеха, а в парламента се говореше за мораториум върху цените, през лятото на 2012 г. бензинът и дизелът достигнаха рекордните 2,70 лв. за литър. Днес, благодарение на рязкото поевтиняване на петрола, близо четирикратно, даваме под 2 лв. Последно толкова плащахме в България преди 8-10 години. За любителите на точността – в началото на 2008 г. литър А-95 е струвал около 2 лв, а днес средно за страната е 1,90 лв.

НО на едно място цените са значително под средната! Познахте, говоря за Варна. В морската столица бензинът е с 10 % по-евтин, а дизелът с близо 12 %. Цени, сходни с тези от далечната 2006 г. Видимата причина за това е единствената бензиностанция на Веселин Марешки. И ако една птичка пролет не прави, то тази бензиностанция направи сериозна конкуренция на големите вериги. И докато от КЗК продължават да се чудят за картела – във Варна всички продават по-евтино. Има ли конкуренция, имало и начин цените да паднат. Веселин Марешки може да не ви е симпатичен, но спокойно, няма да встъпвате в роднински взаимоотношения с него. Може да преследва свои политически или бизнес интереси, но и останалите бензиностанции не работят в името на благотворителността. И се оказва прав, когато казва: „След като цяла държава започна да протестира и не успяха да преборят монопола, накрая се оказа, че аз, с една бензиностанция, успях да сваля маските„. Така че се радвайте на конкуренцията.

Сега остава да поевтинеят автобусните билети, хляба и всички онези продукти и услуги, които скачаха в добре координиран синхрон с поскъпването на горивата. И пак ще цитирам Марешки: „Ниските цени на горивата трябва да понижат цените на всички стоки в потребителската кошница„. Надявам се, че ще е така, иначе току виж се е появил хлебозавод „Марешки“ или „Марешкибус“!

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Картел или дъмпинг – туй е въпросът. И не, това не е част от някакъв нов прочит на Шекспировия „Хамлет“, а основният проблем, около който се върти сюжетът на една съвсем оригинална българска драма. В главната роля, по неволя или нарочно, се оказа варненският бизнесмен Веселин Марешки. Аптекарският бос с уклон към политиката реши да обогати професионалната си автобиография, като влезе в бизнеса с горива и отвори бензиностанция. А с това предизвика буря. По-ниските цени, на които продава гориво, на фона на останалите играчи на пазара означават, че има нещо гнило – или при Марешки, или при конкурентите му. И докато от КЗК търсят истината по случая, гражданите остават в очакване какво предстои.

Един от евентуалните сценарии е тенденцията с повличането на цените на горивата надолу да се запази навсякъде. Това ще е добра новина за шофьорите, чиито джобове и без това поизтъняха покрай въвеждането на по-скъпи винетки. И може да открие възможност за понижаване цените на автобусните билети и таксиметровите услуги. Но има и друго. Може би това е само началото на една дълга политико-икономическа игра. Варненският бизнесмен Марешки е собственик на огромна мрежа от аптеки в цялата страна. Изграждането на подобна мрежа от бензиностанции определено ще заздрави икономическите му позиции, което пък може да подпомогне влизането му в голямата политика. Фармацевтичният бос вече на два пъти се коалира с бившия депутат Яне Янев. Какво му пречи оттук насетне да потърси съюз пак с него или с друг политически субект? И какво му пречи при евентуални избори в бъдеще, ако бъде избран за депутат, да решава съдбата, например на референдума, който сам инициира?

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

Ако все още се чудите дали има картел между собствениците на бизнеса с горива у нас, ще ви успокоим – и от КЗК се чудят (поне така твърдят). Но реално наблюдаваме четворно по-ниски цени на горивото в световен мащаб, а у нас намаление почти никакво. Замесени ли са големи играчи, да си го кажем, замесени ли са от „Лукойл“, при положение че те са главните ни производители на горива? Акцизът ни бил нисък, производствените цени – високи. Замесени ли са останалите едри търговци, до Марешки ли опряхме? Един монополист да разобличава други монополисти. Институциите.. както и да е. Ние ще говорим за това, пък и вие говорете.  А на варненци: Въй, хора, възползвайте се, но не се подлъгвайте!

 

В ролята на шапките: Благовеста Маринова, Веселина Петрова, Елиза Младенова, Йоанна Русева, Рафие Шерифова и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *