Скандалът с чорапа

Скандалът с чорапа

Харесай и сподели

Спаска Проданова беше многообещаваща млада дама. Работеше като пиар в Министерството на културата по-малко от година и вече действаше като обигран фарисей. Мила, любезна и подобаващо безсъвестна. Редовно пускаше медийни съобщения, усмихваше се на журналистите и обновяваше сайта повече от веднъж месечно. Отдавна подготвяше откриването на Музея за съвременен пърформанс и беше изпипала всичко до последния детайл – какво да каже министърът, колко патос да вложи, как да докара правилната извивка на устата си, как да не си държи ръцете в джобовете. Всичко беше планирано безупречно.

Министърът – белозъб и костюмиран от врата до глезените, спазваше дословно инструкциите. Резна лентичката, помаха радушно, каза няколко възторжени думи за развитието на културата, догонването на Запада и националния напредък и отговори на предварително уговорените въпроси за финансирането на проекта и необходимостта от него. Участието му вече беше към края си, когато из тълпата се понесе притеснителен шепот.

– Видяхте ли? Видяхте ли министъра! Как може? Не се ли срамува?! Безочие! Грехота! Такива ли ни управляват вече! Негодник! На откриването на музея! Чорапът му е скъсан!

Чорапът на министъра действително се беше подал изпод десния му крачол безкомпромисно скъсан. Мълвата се разпростираше със светкавична бързина. Журналистите се спуснаха да го отразяват в ефир, заплашваха да го пуснат на първа страница в сутрешните вестници, а някои по-дръзки граждани вече се бяха тагнали на снимка с чорапа в социалната мрежа. Ситуацията изискваше незабавно отреагиране.

Спаска не губи време в излишни световъртежи. Веднага се свърза с подходящите хора и спря новината от 2-3 национални медии, но беше твърде късно. Информацията плъзна из виртуалното пространство и подкопа министърската репутация. Трябваше да се предприемат драстични мерки. Да се отклони вниманието от важната тема и да се оневини министъра. Пиарката се нуждаеше от нова сензация.

„Министърът на културата замесен в корупционна схема” и „Културният министър граби от Музея на съвременния пърформанс” бяха заглавията, които целяха забрава за чорапа. Спаска разпрати скалъпената новина до всички медии, но това не беше достатъчно, за да се подмине големия скандал. Министърът трябваше да отговаря за действията си.

– Питате защо чорапът е скъсан. Ще ви отговоря – започна да рецитира той на извънредната пресконференция. – Чорапът е скъсан заради боклука, който оставиха предишните управляващи. Рушащи се сгради, неразчистени сметки, бутилки от уиски. С този чорап съм минал през новите разкопки долу пред блока. Разкопки, които започнаха със съдействие на министерството, защото мислим за народа. И понеже мислим за него, ще закърпим чорапа. Не само ще го закърпим, но ще го избродираме, щамповаме и оцветим. За народа.

Думите предизвикаха благоговейна тишина. Журналистите нямаше какво повече да добавят и оставиха министъра на мира. Спаска беше наградена с почетен орден на всеотдайно безсъвестния пиар.

Чорапът беше спасен.

Харесай и сподели

За автора

Елиза Младенова

Лесно може да ме намерите сред думите, иначе съм възпитаник на СУ „Св. Климент Охридски“. Запознавам се с журналистиката и изкуствата. От време на време пиша и е приятно. Философствам, размишлявам и се опитвам да търся истината, да обхвана с поглед цялата картина, доколкото ми е възможно. По какво се познавам? Лека ирония, силна надежда, щипка оптимизъм, повечко дидактизъм, снопче романтизъм, малко символизъм, глътка патетизъм, плашещ шизофренизъм и, разбира се, гледам да се шегувам повече. Светът е прекалено сериозен, за да не се усмихваме.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *