Скандално! Цветоглед с фалшиви новини

Скандално! Цветоглед с фалшиви новини

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

Фалшивите новини не са съвременно медийно изобретение. Те съществуват от дълги години, достатъчно е да прочетете за пропагандата на старите режими. Темата обаче придоби огромна популярност покрай изборите в САЩ и обявяването на „постистина“ за дума на 2016 г. от Оксфордския речник.

Google и Facebook срещу фалшивите новини

От Facebook ще маркират невярното съдържание с хаштага „Disputed“ – спорно. А от Google също ще отбелязват сайтовете с некоректно съдържание в резултатите от търсенето, но няма да ги премахват. Тази седмица от Европейската комисия увеличиха натиска върху социалните платформи. ЕК даде едномесечен срок на Google, Facebook и Twitter да предоставят работещи решения срещу измамната информация.

Няколко противоречиви кампании

И у нас започна поход срещу фалшивите новини. По инициатива на Медиапул беше създаден сайтът Жълтъ Байрякъ, където всеки може да напише фалшива новина за приятел и да я сподели във Facebook. Така според авторите ще се заглуши невярното съдържание в Интернет. Критици на идеята я нарекоха „Фалшивата битка с фалшивите новини“.

А в Русия си направиха виртуална „зала на позора“. Тя се намира на сайта на МВнР на Русия и съдържа новини, отбелязани с червен печат: „Fake“. (Фалшив)

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

ШОК! ЕКСКЛУЗИВНО!

Генералният директор на сайта Цветоглед е уличен във взимане на подкупи. След проведено разследване от един от журналистите в екипа стана ясно, че Биг Босът е приемал рушвети, за да пуска материали в сайта. Схемата е провеждана по следния начин:

Всеки, който желае да получи 5 минути слава и поне 400 лайка на публикация, трябва да се подсигури със солидно количество шоколад, бисквити, цветни пръчици за декорация на сладкиши, кафе, масло и кокосови стърготини. Всичко това се опакова добре и под прикритието на нощта се доставя в апартамента на директора.

Получените рушвети той е перял чрез производството на домашно направени бонбони. Никой не знае колко от тези партиди са били изпратени към кварталните магазини и на каква сума се равнява печалбата на Биг Боса. Нашият разследващ журналист се опита да разбере къде са уличаващите фактури и касови бележки, но удари на камък, тъй като се оказа, че те отдавна са били изгорени. Оправданието – брошурите от хипермаркетите били на привършване и директорът нямал с какво да запали печката си. Както знаем, това е един от най-бедните директори в страната, който все още живее в студентското си общежитие. Но след невероятното ни разкритие за подкупите, можем със сигурност да обявим, че това е една огромна ЛЪЖА. Директорът на Цветоглед си живее в охолство и тъне в разкош, декориран с шоколад.

Не знам какво ще се случи с автора на тази шапка след това разследване, но все пак искам да ви кажа нещо друго:

Във Великобритания има предложение учениците да бъдат обучавани как да разпознават фалшивите новини. Според мен цялата аудитория от 10 до 90-годишна възраст трябва да премине обучение срещу фалшивите новини, защото те не са само откровените лъжи, които си личат от километри. Това са и политически коректно изречените слова, които се опитват да ни натирят в лицата тяхната „истина”. И макар да не можем да проверим всеки един факт и твърдение, нашата най-голяма сила е, че можем да подложим цялата лавина от новини на едно огромно Съмнение.

Четете, мислете и се съмнявайте! И когато се опитат ексклузивно да ви шокират, ударете един X в горния десен ъгъл.

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Ако лъжата в медиите се беше ограничила само до случаи като този на Ахмед от Пещера, то тази черна шапка можеше и да е излишна.Само че лъжата има тази способност да се просмуква навсякъде, където е допуснат дори само един процент от нея.

Трябва да направим уточнението обаче, че фалшивите новини ги има, откакто съществува журналистиката. Добиха огромна известност като понятие покрай Тръмп и неговите „алтернативни факти“, както и покрай противниците на Тръмп, които подеха митична битка с тях, правейки ги още по-популярни. Модерният подход към дезинформацията далеч не се ограничава просто до лъжи. Достатъчно е нещо да е само полуистина, дори 99% истина.

Ето един пример за полуистинска информация, която промени много животи:

През 2002 г. Джорд Буш – младши заявява ясно в своя реч:

„Режимът в Ирак е нарушил всички тези задължения. Притежава и произвежда химически и биологични оръжия. Върви и към атомни оръжия.“

Това сложи началото на успешната му военна кампания в Ирак, довела до смъртта на над 116 хил. иракчани. И, разбира се, такива оръжия за масово унищожение не се намериха. Къде е истината във всичко това? Буш нарече Саддам Хюсеин диктатор, а той наистина беше такъв. Факт е, че след войната има привидно демократично избрано правителство, за което САЩ се бореха. Според „Трансперънси Интернешънъл“ в Ирак на власт е най-корумпираното правителство в Близкия изток. След изтеглянето на американските военни сили от страната през 2011 г. нестабилното управление и хаосът в Ирак доведоха до възхода на Ислямска държава.

Всичко това изглежда странно. Защо се разпространяват неверни твърдения и с каква цел? Е, целите невинаги са ясни, но очевидно са в изгода на дадена личност или страна. Русия е сред първите места по разпространение на фалшива информация. САЩ обвиниха руското правителство в намеса на президентските избори през 2016 г., пускайки фалшиви новини да циркулират в социалните мрежи и в различни руски държавни новинарски сайтове. Едно разследване на Ейдриън Чен от 2014 г. стига до т.н. „ферма за тролове“ или група от стотици хора, работещи с много неистински акаунти, базирана в Санк Петербург и създадена от приближения на Путин Евгени Пригозин. Идеята на „фермата“ е била да разпространява фалшива информация онлайн, свързана с протестите срещу Путин през 2011 г.

Виждаме колко лесно можем да бъдем манипулирани, дори и от вярна информация, която обаче е едностранчива. Нарочно започнах с пример от САЩ, страната, която обвинява Русия в онлайн тролене и фейк новини. Нарочно завърших с Русия, страната, която обвинява САЩ във фалшиви новини. Опасността да бъдеш подведен дебне отвсякъде, независимо от държавата. Просто нюансите зависят от коя страна на завесата ще погледнеш.

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

През последните години и особено сега предизборно фалшивите новини станаха доста популярни. Но Mediapool.bg започна сатиричната кампания „Жълт байрак” за борба с тях. Целта й е оптимистична и провокираща – хората да мислят критично и да подбират внимателно източниците си на информация.

Вярно, че байракът е насочил обвинителния си пръст предимно към новините тип „Скандално”, „Бомба” и „Ужас”, докато напудрените неистини и тънката пропаганда се разпростират навред, но и това е едно добро начало. Преждевременно и хората се забавляват, докато измислят собствените си скандални заглавия. Пък и Медиапул си прави реклама… Какво лошо?

Редица европейски правителства, например в Германия и Франция, са създали експертни групи за проследяване и проверка на фалшивите новини. Вече и Facebook ще слага етикет под съмнителните информации и ще посочва кои са сайтовете (поне 2), оспорващи новината. Опцията за сигнализиране на неверни твърдения е бонус към свободата на словото.

Измислени новини и пропаганда винаги е имало. Важното е да се учим да бъдем критични и да не скачаме след всяко гръмко изявление. Според проучване за 2015 г. 65% от българите смятат медиите за зависими и им нямат доверие. А това си е един вид добра новина… поне в този случай.

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Желанието да научиш какво се случва, да си наясно, да си част от общността. Точно това обикновено тласка мнозина към капана на фалшивите новини.

От една страна е хубаво всеки да има възможност да говори и пише свободно каквото желае – така имаме достъп до много и различна информация. Но това усещане може да се окаже измамно, защото всяка монета си има две лица. И ако на лицевата страна на монетата, наречена Информация, пише „свобода на изразяването“, то на гърба й има „риск от фалшиви новини“. Щом приемаме, че всеки е свободен да пише всичко, не можем да си затваряме очите за възможността някои хора да разпространяват лъжи.

Как да ги разпознаваме?

Обикновено сайтовете, които разпространяват неистини, изобилстват от заглавия тип „СЕНЗАЦИЯ“, „ШОК“, „УЖАС“ плюс съответните свръх шокиращи „разкрития“, изписани с главни букви. Вътре в текстовете пък често има правописни грешки и недомислици. Информацията (доколкото можем да я наречем така) от един материал нерядко противоречи напълно на публикуваното в предишни материали в сайта по същата тема.

Журналисти от BBC, ABC и представители от други организации са създали Verification Handbook – уеб наръчник за проверка на потребителско съдържание по време на извънредни събития и природни бедствия.

Тази и много други платформи и инструменти за проверка на факти и новини обаче не са ефективни на 100%. Причината – дори качествени и уважавани медии могат да сгрешат и да се подведат. Например ако в стремежа си към бързина не са проверили внимателно фактите и обстоятелствата около дадено събитие. Или ако просто са се изкушили да направят по-лесното – да копират от източника си.

Затова ако искаме да сме наистина информирани, може би най-доброто решение е да проверяваме сами от повече източници, да мислим логично, да търсим в дълбочина. И щом искаме свобода на изразяване, да поемем и отговорностите, които произтичат от нея.

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

Ако майка ти ти каже, че те обича, провери го. Това е едно от нещата, на които учат бъдещите журналисти. В превод това означава, че когато става дума за публична информация, хората, които я разпространяват, трябва да се съмняват във всяко нещо, дори в очевидното. Сталин пък твърди, че проверката е висша форма на доверие.

Извод:

За да се предпазим от фалшивите новини, използваме формулата:

Усъмни се + Провери = Липса на фалшиви новини 

 

В ролите на шапките: Благовеста Маринова, Елиза Младенова, Йоанна Русева, Ива Ваташка, Рафие Шерифова и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *