Скъпи билети за „скъпите“ ни пътници!

Скъпи билети за „скъпите“ ни пътници!

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) внесе предложение цените на билетите за градски транспорт в столицата да се увеличат с 60%. Предстои обсъждане в Общински съвет стойността на билета да стане 1.60 лв. А талоните за десет пътувания да поскъпнат от 8 лв. на 12 лв.  Тези увеличения няма да засегнат цените на абонаментните карти. Целта на поскъпването е да насърчи пътуването с карта, като заедно с това се въвеждат и други абонаменти.

Месечна карта за метро и една наземна линия за 43 лв., тридневна карта за всички линии за 10 лв., както и карта „София“ за неограничено пътуване с градския транспорт за три дни с включени културни обекти за посещение са новите предложения от дружеството. С помощта на картите се цели да се ограничи броят на нелоялните пътници.

Цената на билета не е вдигана от 8 години, а според новата система, която ЦГМ обмисля да въведе през 2017 г., ще се заплаща в зависимост или от изминатия път, или от пропътуваното време, като заедно с това ще има камери в градския транспорт.

В петък (01 април) от 18:30 часа  пред сградата на Столична община се проведе протест срещу повишаването на цените на билетите, а този понеделник предстои обсъждането на предложението от Общински съвет.

Ако то бъде прието, промените ще влязат в сила на 01 юни 2016 г., а специалната карта „София” ще бъде на разположение на гражданите от 01 октомври тази година.

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

„Да дупчиш или не?“

Това ще се пита съвременният Хамлет в софийския градски транспорт след 1 юни, стиснал в ръка поскъпналото билетче. И ще се оглежда дали пък на поредната спирка няма да се качат групичка нахъсани контрольори. А те, повярвайте, ще бъдат нахъсани, особено ако се увеличи и глобата за нередовни пътници на 40 лв.

Защо увеличение и защо сега?

Ей тези два въпроса не ми дават мира, предполагам и на вас. Миналата година от ЦГМ поискаха билета да стане 1.20 лв., но кметицата отхвърли предложението, сигурно предстоящите тогава местни избори не са повлияли на решението й. Билетите не са се увеличавали от 8 години, те и винетките поскъпнаха с този мотив. Но при рекордно ниските цени на горивата увеличение с 60% ме кара да попитам общинарите, добре ли сте? Целта била, видите ли, да се стимулира закупуването на абонаментни карти. От около 15% пътници, използващи билети, колко ли ще си купят карти, и колко ли ще ползват автомобила си? А нали целта на градския транспорт е да се намали трафикът. Добре, че картите не поскъпват, поне засега де.

От друга страна се замислям, че 1,60 лв. не са много пари, особено за пътуване с някои от раздрънканите автобуси и тролеи, които успешно могат да конкурират панаирджийските атракциони, а на панаира цените почват от 3 лв. Тук спирам, че не искам да давам допълнителни идеи на хората от ЦГМ.

Ще си позволя и една прогноза, цената от 1,60 лв. ще намалее преди вземането на окончателното решение, за да се покаже, че общината се съобразява и с недоволните. Не мога да прогнозирам обаче ще се увеличат ли гратисчиите, но сякаш чувам шумоленето от доволно потривани контрольорски длани!

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

С увеличението в цената на билетите ситуацията всъщност се влошава все повече. Билетчето за градски транспорт не е поскъпвало от 8 години, оправдават се вносителите на предложението. Но е интересно какво се промени сега?

От ЦГМ обясняват, че целта на повишението била да се насърчи използването на абонаментни карти. Но колко още има да се насърчава то, след като по данни на столичния Общински съвет 85% от пътуванията в градския транспорт ВЕЧЕ са с карти. Ами останалите 15%? Да минават и те към абонамент, независимо дали им трябва или не, дали им е удобно или не… Звучи несериозно, май по-скоро повече хора ще минат на гратис.

Всъщност за внесеното предложение има много оправдания. Но не и истински причини. Особено в сегашното състояние на градския транспорт. Вярно, част от автобусите, тролейбусите и трамваите са подменени, но те са съвсем малко на брой. Над две трети от автопарка обаче е в плачевно състояние – с возила на повече от 30 години, амортизирани, очукани… вечно закъсняващи…

И ако естетиката и удобството са дребен проблем, то не можем да пренебрегнем въпроса със сигурността. Грехота е да се иска подобна колосална цена, за да се качи човек в едно откровено опасно превозно средство, което например може да се запали в движение. Както стана през есента, когато тролей се запали буквално в центъра на София. Или пък може да катастрофира заради технически проблем – само преди година се случи подобен инцидент.

За да се иска толкова голямо увеличение на цените, е логично да имаме поне малко увеличение и на качеството. И ако някой смята, че то ще дойде точно от нашите билетчета, по-добре да защрака с пръсти в хола си в очакване на Мистър Пропър.

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Вдигат цените на билетите – как да не се окъпеш в оптимизъм! Предложението е увеличение само 60%, а резултатът ще бъде вероятно по-малък, ако протестите успеят да постигнат целта си. Реалната цена на билетите е по-висока от левче, а тази сума е една от най-ниските в Европа. Столичният общински съвет ще трябва да изчисли точната цена, която е необходима, за да не се налага с парите от данъците ни да се покриват тези разходи. Взимат се пари от данъкоплатците, а те може дори да не ползват градския транспорт. Цената винаги се плаща от някого, както заяви и Йорданка Фандъкова. И по-добре да е от тези, които все пак използват билети.

Поскъпването на билетите би довело до по-масовата употреба на абонаментните карти, чиято стойност няма да се промени. Така може да се стимулира редовното ползване на градския транспорт, което излиза и по-евтино, да се намали гратисчийството, парите да постъпват предварително в Центъра за градска мобилност и да се ограничи автомобилния трафик. Въвеждането на няколкото нови карти ще даде нови и по-евтини възможности за пътниците – направо ще ни накара да се откажем от колите. А какво по-екологично от това?

Не на последно място, увеличението на цените и ползването на публичния транспорт би увеличило и шансовете за обновяването и модернизирането в сектора, за което отдавна мечтаем и което от дълго време очакваме.

Така че поскъпването е OK, въпросът е какво ще бъде то.

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Ако някой реши да мине гратис, го прави без значение дали билетът е 1 лв., или 1,60 лв.

Целта на повишението на билета, според Столична община, е да мотивира хората да пътуват с абонаментни карти. Според ЦГМ гратис пътуванията са 10%. И сега си представете как хората, образуващи тези 10%, хукват да си зареждат картите и спират да пътуват на гърба на данъкоплатците. Да, и аз не мога да си го представя, защото звучи утопично. Да поскъпне билетът, за да не пътуват 10% безплатно…

Това не е решение!

Да минеш между капките, най-грубо казано, е въпрос преди всичко на възпитание.  Доходите също оказват влияние, но не са първопричината да се нарушават правилата.

Постоянният контрол е добър вариант, поне за линиите с най-много гратисчии. Контрольорите „прощават” по едни или други причини на нередовните пътници. Това е проблем, чието решение е ключово – за престижа на служителите и за спазването на установения ред в градския транспорт.

Друга възможност е почасов билет, чрез който хората могат да пътуват за определен период от време с различни линии.

Да си купиш билет на стойност 1.60 лв. и да пътуваш само две спирки, също не е най-добрата оферта. Ако билетът е за дълги и къси разстояния, гражданите, които слизат на следващата спирка, ще имат стимул да си купят билет.

Нека първо подобрим услугата, която предлагаме, и тогава да й искаме по-висока цена. Все още има автобуси, в които при дъжд се налага вътре да се отваря чадъра. И за тези линии ли трябва да плащаме по 1,60 лв.?

Колкото и недостижимо да звучи за България, по света има градове, в които общественият транспорт е безплатен за всички хора. Един такъв град е Талин, Естония, който от януари 2013 г. предоставя безвъзмездно тази услуга. По този начин се предоставят равни възможности за всички социални слоеве, стимулират се шофьорите да ограничат използването на автомобилите си, като целта е да се намали шума и замърсяването и да се подобри качеството на живот.

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

Марк Твен казва, че „пътуването е фатално за предразсъдъците, фанатизма и стеснения мироглед”.  Чрез него човек опознава света, разкрива нови култури, традиции и обичаи.

Съвсем друг случай е пътуването в градския транспорт. Там царят други закони. Неписани. Непоправими. Неразказани, но потвърдени от поредния гратисчия или измъчен гражданин, глобен от любезните контрольори. Хората свикват с тези закони – стари транспортни средства, закъснения, недружелюбни служители, полудели шофьори, пътници без билети, но с много претенции.

На този фон – кралят на джунглата – ЦГМ предлага това несравнимо удоволствие, извършвано по неписаните закони на абсурдите, да се заплаща по-скъпо. Логиката е, че по-този начин пътниците, а и самото дружество ще бъдат стимулирани да променят ситуацията. Едните – като реновират транспортната мрежа, а другите – като закупят абонаментни карти. И така всички ще заживеят щастливо.

Напразни обещания, които само изискват, без да дават нищо в замяна. Май така се получава. А някъде там по света хората пътуват безплатно. Щом една страна го е постигнала, какво пречи и нашата да опита? Разбира се, това са утопични мечти. За нас има една много хубава поговорка, която ще перифразирам:

„Билетът поскъпва, пътникът се вайка, но автобусът си върви”.

Не е нужно да потвърждаваме клишетата. Може да се поучим от добрите примери и да въведем почасови билети или такива за дълги и къси разстояния. Пък някой ден, знае ли се, може и да достигнем нивото на европейските градове.

 

В ролите на шапките: Благовеста Маринова, Елиза Младенова, Ива Ваташка, Йоанна Русева, Рафие Шерифова и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *