Скъпо, по-скъпо, КЕВР!

Скъпо, по-скъпо, КЕВР!

Харесай и сподели

 

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

КЕВР- Комисия за енергийно и водно регулиране с председател Иван Иванов.

Комисията има право да издава и да прекратява лицензии за производство на електрическа и топлинна енергия. Тя упражнява контрол и периодично разглежда за ценообразуването на електрическата енергия, която трябва да бъде съобразена с Европейския съюз.

Животът в България поскъпва – ток, парно и вода. Затова започнаха протести на граждани в страната. Няколко пъти КЕВР заседава и, след тежки преговори, на 7 април реши да приеме повишаването на цените. Поскъпването на електроенергията е заради увеличението на природния газ с 30%. Комисията допусна по-високите цени за синьото гориво малко след изборите по настояване на „Булгаргаз“, които  твърдят, че внасят газ на по-високи цени.

Какво решиха от КЕВР:

 • с 18% се вдига цената на водата в София
 • поскъпване на парното с от 18% до 38% в цялата страна
 • токът поскъпва само с около 1%
 • токът за индустрията с около 4%

Най- много увеличението на парното ще се усети в Плевен – 37.4%, в Бургас – 25.61% и Враца – 24.42%. В София и Варна – 23%. Новите цени влизат в сила от 7 април, 2017 г.

От комисията се аргументираха, че по-скъпият газ ще увеличи цената на суровината за производството на топлоенергия.

 

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Ей, всичко прави сметки. И аз смятам, драскам си на едно листче и получавам, че  са изминали 49 години от излизането на пиперливата книжка „Люти чушки”. Половин век, стара история, минали епиграми, изядени чушки. Да, ама не. Сякаш тези години изобщо не са минавали. Времето е спряло и ние съвсем лесно можем да пренесем живота си в думите на Ралин. Ето, вижте:

Не вярвай велможата,

одира ти кожата.

Така, така. Предизборно – обещания. Следизборно – ограбвания. Говориш, говориш, говориш, а после доиш – схема, позната отдавна. Вдигат цените на тока. Ама леко, по мъничко, уж да не ни заболи толкова. А народа не го боли, той агонизира от болка, тресе се в страшни мъки, но пак събира златото (жълти стотинки) и ходи да плаща…

Избор има ли? Има, естествено. Днес си избираш да стоиш гладен, да си на тъмно или да ти е студено. Утре може да избереш друго, вижте какъв приказен каталог! Ами, че то нашите прародители по селата как са живеели – без електричество, без парно и топла вода. Хайде, пуснете си цифровизираната телевизия и не мрънкайте за едното увеличение. Това биха ни посъветвали днешните велможи, които тихомълком пълнят джобовете си жълтица по жълтица.

Всъщност Ралин дава много добро обяснение за днешната ситуация, без да е част от нея. Съвсем логично и оправдано изглежда така поведението на управляващите:

„Държавниците докарат ли поданиците си до пълно ограбване, ги тренират за нашествия в чужди страни…”

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Едва ли крайният потребител се интересува от пътя, по който тока, водата и газта стигат до него. По-важно е колко ще му бръкнат в джоба удобствата на 21 век. Но често пътят е дълъг, което е аргумент за по-високата цена.

Според „Булгаргаз” ЕАД 99.83% от природния газ, който се продава в България, се внася, а само 0.17% се добива в страната. Това сочат данните за 2016 г.

Вносът не е единственият проблем. Законовата уредба на страната относно доставките на газ прилича на монопол.

Съгласно Закона за енергетиката лицензия за обществена доставка на природен газ в България се дава от КЕВР. По интересното при този закон е, че на територията на страната се издава само една лицензия за обществена доставка на природен газ. От 2006 г. правата за доставка на природен газ са на Булгаргаз” ЕАД за срок от 35 години.

На практика уреденото със закон едноличното акционерно дружество „Булгаргаз” от структурата на „Български енергиен холдинг” ЕАД е единственият обществен доставчик на природен газ в България.

T.e  не произвеждаме, поради което не можем да си позволим да определяме цената, а имаме неразработени находища. Следователно не само, че няма какво да продаваме, но и се налага да купуваме. При това внасяме само от Русия, откъдето газта изминава повече от 3500 км., за да достигне до нашите домове, а този пренос също се заплаща. Така сме напълно зависими от Русия. Доказателство за това беше зимата на 2009 г., когато Украйна блокира доставките на руски газ и страната ни остана единствената в района без газ.

Все пак имаме надежда за алтернатива – газовата връзка с Гърция, която трябваше да бъде готова през 2013 г. На въпроса защо не е била построена, служебният министър на енергетиката Николай Павлов отговори:

„По една или друга причина не е станало. Дали заради интереси, дали поради технически причини – нямам отговор. Но до началото на 2020 г. интерконекторът трябва да бъде изграден и въведен в експлоатация.”

В противен случай губим по 1 млрд. куб. метра газ годишно, ако не построим връзката с Гърция до 2020 г.

При тези условия е логично цената на газта да се увеличава. Обаче не е логично да получаваме от Министерството отговори като на третокласник, нито пък да открием залежи в България и да отлагаме реалния им добив, въпреки че има фирма, която е получила лицензия. Такъв е случаят с находището близо до Етрополе.

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Първи април мина и се оказа, че увеличението на природния газ и парното не са шега. Така от КЕВР доказаха, че още могат да

вдигат рязко и мощно

цените!

Няма да ви разказвам скучни неща, че през последните 2 г. минималната заплата скочи с близо 30%. Почти колкото е увеличението на газта. И почти колкото са процентите на спечелилата парламентарните избори партия. Вие тези работи си ги знаете, надявам се. Е, къде е оптимизмът, ще попитате. Да започнем от парното – скок на цените, скок на изобретателността

Искате топлина през зимата и сте сред щастливците, ползващи услугите на топлофикация. Плащате си и се топлите. Супер, ама нали са казали, че много хубаво не е на хубаво. Това е толкова мързеливо и непродуктивно. Преди години прочетох, че можеш да затоплиш стаята си с метален съд, две саксии и свещи. Е, само с 2-3 градуса, но пак е нещо…

Има и някакво изобретение с бирени кенчета, нагрявани от слънцето.

Първо си пиете бирата, после се греете. Може би е логичен въпросът за какво ни е отопление, щом има достатъчно слънце? Не знам, но ако размърдате сивото си вещество, и вие можете да допринесете за някое гениално и икономично решение.

С поскъпването на газта и всички произтичащи от него поскъпвания, нещата са по-сложни. Щял да скочи хлябът – ще си месите във вкъщи. Представете си, дъхав пресен хляб, плод на собствените ви усилия (пратете един за идеята в Цветоглед)! Ама откъде да намерим газ или поне алтернатива? Тук изобретателността ми зацикля. Не можем да я изкопаем в двора си, нито да я произведем в домашни условия. Все пак попаднах на информация, че в „Топлофикация-Бургас“ ЕАД и на още няколко места природният газ е частично заменен от изгаряне на биомаса. Така че, моят съвет е – дайте „газ” на креативността си!

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Увеличението на тока и парното провокира много въпроси – „Защо?“, „Какво следва?“, „Дали?“.

От КЕВР дадоха (не много убедителен) отговор, но доколко е обоснован, не е важно. Защото от енергийния регулатор с годините доказаха, че за увеличение в цените на топлинната енергия и водата не е нужен специален повод. Това просто е „необходимост“, която, не щеш ли, се появява редовно, през няколко месеца.

Онова, което предстои обаче, най-вероятно е ефектът на доминото. Първата плочка беше природният газ. Тласкането на цената му нагоре повлече цените на тока и парното. Те пък от своя страна навярно ще рефлектират върху всички останали цени. Защото повишението в сметките на средностатистическия българин (ще) внася допълнителна тежест в и без това скромния му бюджет. Това може да предизвика свиване на потреблението на други услуги и стоки. Но това не е само проблем на отделни хора – проблем е на цялата икономика. И причината е много проста – нормален пазар има, когато цените се определят от търсенето и предлагането. Когато нямат пари, защото са дали почти целия си доход на някое енергийно дружество, хората ограничават до минимум търсенето на стоки. И пазарът се изкривява.

Най-важен обаче всъщност е въпрос номер 3 – дали можеше да се разминем с увеличението или то беше неизбежно? Но да не следим само формалните показатели, а да погледнем глобално. Според КЕВР има жизнена нужда от ръст в цената на природния газ. Приемаме, че е така. Какви са алтернативите и възможностите за диверсификация на нашия енергиен пазар?

 1. Да разработваме нашите собствени потенциални находища (блока „Хан Аспарух“ в Черно море, Ловеч, Етрополе и др.);

2. Да подобрим газовите си връзки със съседите и да разнообразим източниците си – помните ли проекта „Южен поток“ – за газопровод от Русия, алтернатива на трасето през Украйна? Ами „Набуко“ – проекта за тръба от Турция с газ от Азербайджан и Иран? Интересно, ако тези газопроводи минаваха през нашата територия, каква ли щеше да е ситуацията сега?

3. Био гориво – технологиите са достатъчно напреднали, че да се добива газ от преработката на отпадъци и органични продукти. Добивът на био газ в Европа за 2013 г. е достигнал 16.5 bcm и се увеличава. Тоест, варианти много.

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

От всичко прочетено дотук, драгият читател може да реши, че му предлагаме или да си изключи парното и да се топли на свещи, или да си произвежда био газ в мазето, вместо да си пропилява кухненските отпадъци.

Всъщност именно това предлагат от Комисията за енергийно и водно регулиране. Регулират ни приходите, регулират ни вариантите за по-евтино гориво, регулират всяко по-рационално решение на енергийния ни пазар.

Може би трябва да имаме предвид, че Комисията не е напълно самостоятелна и безпристрастна при взимане на решенията си. Трябва да помним, че енергийният пазар е в центъра на вътрешната и външната политика на всяка една държава, замесени са много големи играчи, а малка България трудно може да си извоюва енергийна диверсификация, камо ли независимост от Русия.

Предвид вече влязлото в сила увеличение, това което може да се направи по темата, е да се говори за вариантите. Тези, за които не чуваме много по медиите, а вместо това ни се повтарят едни и същи статистики.

Вариантите са диверсификация на източниците – чакаме газовата връзка с Гърция да стане факт до 2020 г., нашите собствени залежи имат голям потенциал, но не се активизира работата по разработването им. Именно медиите трябва да говорят за това и да дават по-непредубедени данни. Варинтът, който звучи най-чуждо на нашите географски ширини, е био горивото. Но може би точно там е бъдещето. Колкото по-бързо страната ни се преориентира от това да служи на чужди бизнес или политически интереси, толкова по-рядко ще ни се налага да излизаме по улиците и да протестираме за основни си битови необходимости.

В ролите на шапките: Благовеста Маринова, Веселина Петрова, Ива Ваташка, Йоанна Русева, Рафие Шерифова и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

1 Коментар

 1. фифи

  Да, минималната заплата „скочи“ уж с 30%, стигна уж до 420 лв месечно, ама само на теория! На практика си получаваш старата заплата без никакво увеличение, като само осигуровките за пенсия, които ти плащат, са върху 420 лв…
  Пенсия, която може и да не доживееш…
  Хитро нали!

  Reply

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *