Черна гора на кръстопът като през Студената война

Черна гора на кръстопът като през Студената война

Харесай и сподели

Днес Балканите са относително спокойни. Предполага се, че тук царуват мир и демокрация. Ние не виждаме ясно моментите на противопоставяне и вражда, но някъде там близките ни държави сякаш все още живеят по времето на Студената война.

Доказателството са парламентарните избори в Черна гора. Адриатическата държава с население от 644 хиляди души бе изправена пред избор дали да подкрепи НАТО и прозападната политика на досегашното правителство, или да се преориентира към Русия.

На провелите се на 16 октомври парламентарни избори гласуваха близо 390 хиляди черногорци. Демократичната партия на социалистите на Мило Джуканович спечели с 41.1 на сто от гласовете на хората, побеждавайки основния си конкурент – Небойша Медойевич, и проруски настроения Демократичен фронт (които събраха 20.6 на сто).

Победа без абсолютно мнозинство. Която принуди управляващата партия да заяви, че Джуканович, водещ страната под различни форми вече 27 години, ще отстъпи от поста в полза на своя заместник – Душко Маркович. Бодо Вебер – експерт по Балканите, споделя пред Ал-Джазира, че това няма да се случи:

„Нямаше и следа или предположение през последните седмици и месеци, че той ще се оттегли. И ние видяхме това вече два пъти, когато Джуканович управляваше в сянка и се връщаше в някакъв момент.”

През декември 2015 г. НАТО покани страната да се присъедини към Алианса.

„НАТО ще отпразнува пристигането на най-новия си член – малката балканска страна Черна гора, което е сигурен знак за продължаващото значение на Алианса по време на подновеното напрежение в Европа.” – коментира дипломатическият кореспондент на Би Би Си Джонатан Маркъс.

Така черногорската приказка се превърна в римейк на Студената война. Русия реагира гневно, казвайки, че продължителната експанзия на НАТО ще доведе до репресивни мерки. Нека видим защо руската държава се интересува от балканската.

Пътят към НАТО и руското влияние на адриатическото крайбрежие

През 2006 г. Черна гора отмени задължителната военна служба и състави професионална армия от малко над 2000 души. С този военен капацитет приносът към отбраната на Алианса е ограничен. Какво заявява НАТО обаче:

„Черна гора осигури войски за тренировъчна мисия в Афганистан, както и финансова подкрепа за афганистанските сили за сигурност.”

„Страната  играе конструктивна роля в района на Западните Балкани.”

Дипломатическият кореспондент на Би Би Си Джонатан Маркъс коментира:

„Все по-агресивното поведение на Русия – анексирането на Крим и войната в Източна Украйна – в известен смисъл върнаха НАТО към неговите корени – защита на територията на своите членове.”

Както експертите, така и обикновените хора усещат, че малката балканска страна се превръща в арена на следващ епизод от Студената война. Може да си обясним това с враждебната напоследък политика на Русия, както и че най-голямата военна мощ в Алианса е тази на САЩ (главният съперник на Русия).

А защо Русия има интереси там?

Адриатическото крайбрежие безспорно има стратегическо значение, но и много красота – то е мощен магнит за руски туристи. Там често се срещат вили, отдавани под наем от руснаци, или билбордове на руски език, рекламиращи луксозни имоти. Яхтените пристанища са препълнени с руски плавателни съдове, а руската реч е примесена с местните диалекти.

15008066_1559180037429245_1781101395_o

Макар и далеч географски, Русия има културни, исторически, религиозни и икономически връзки с балканската страна. Там живеят и инвестират много руснаци, които са двигателна сила на туризма по крайбрежието.

Техните интереси се защитават от Демократичния фронт в Черна гора, съставен от просръбски и проруски партии. Той е главната заплаха пред евроинтеграцията на страната.

Курсът, предопределен от Джуканович

Изборите в Черна гора протичат „демократично“ – 20 сръбски граждани са задържани от властите с обвинението, че готвят атентат срещу Джуканович. Докато трае гласуването, приложенията Viber и WhatsApp са спрени, а вътрешният министър призовава хората да си останат по домовете. Резултатите показват, че проевропейската позиция на Джуканович се подкрепя от черногорците. По един или друг начин най-известният политик в държавата предопределя посоката на Черна гора още от разпадането на Югославия.

Мило Джуканович започва да управлява страната през 1991 г., когато е избран за министър-председател. Година по-късно Черна гора се присъединява към Сърбия в Съюзна република Югославия. През това време национализмът и стремежите към независимост растат до такава степен, че довеждат до кървави конфликти с хърватските и босненски мюсюлмани. През 2000 г., когато Милошевич е свален от прозападните реформатори в Белград, Джуканович се преориентира, а по-късно черногорци приемат еврото за своя валута. Въпреки тези проевропейски настроения, на преден план излиза обединението със Сърбия, което трае едва 3 години. На референдума за независимост през 2006 г. 55 на сто от жителите на страната гласуват за отделяне от Сърбия.

Така от човек, подкрепящ Милошевич и национализма, Джуканович преобръща своя курс и се стреми към членство в Европейския съюз. Това обаче е трудно постижимо за Черна гора. За страната с невероятна природа, обявяваща себе си за екологично чиста, която разполага с  адриатическо крайбрежие, низини и високи планински вериги, покрити с гъсти гори.

14543954_1514898058524110_4365512020114653835_o

Територията, която въпреки очарованието си, се бори с много проблеми от корупционно и престъпно естество

– пренебрегване на свободата на медиите, правата на жените и равенството между половете.

През 2016 г. „Репортери без граници“ поставя Черна гора на 106 място от 180 държави по свобода на словото. Има данни за много репресии срещу журналисти. Една от тях – Оливера Лакич, която е заплашвана и бита заради своите разследвания, споделя пред Ал-Джазира:

„Най-лошите в това „семейство” са политиците, които си измиват ръцете, когато им е удобно, и действат така, сякаш нищо не се е случило… Ето защо, за съжаление, Черна гора се превърна в рай за всички видове  престъпници – от тези, които се занимават с кражби, изнудване и лихварство, до тези, които разпространяват наркотици и убиват хора.”

Мило Джуканович отговаря на това определение, освен чрез управлението си, което е белязано от сведения за изборни нередности, купуване на гласове и корупция, също и чрез международното разследване, водено срещу него в периода 2002 – 2009 г. Той е подведен под отговорност от италианските власти за „формиране, насочване и организиране на контрабандна мрежа за трафик на цигари в, през и от Черна гора.” През 2007 г. обвиненията са снети заради дипломатическия му имунитет.

През 2012 г. Би Би Си провежда разследване относно банка, свързана с Джуканович. Те откриват документи, разкриващи корупционни схеми, които поставят под сериозно съмнение плановете на Черна гора за влизане в Европейския съюз.

Такава е ситуацията в страната – на единия фронт са ЕС и НАТО, а на другия – Русия. Черногорци тръгват към Алианса, но голяма част от тях предпочитат Кремъл. И то през 2016 г. Време, когато стратегията е по-силна от оръжието. Но и когато Западът все пак е една крачка напред по черногорския път.

 

Снимки: Елиза Младенова

Харесай и сподели

За автора

Ива Ваташка

Предимно мечтая, понякога пиша. Завърших журналистика, след това се запознах с международните кризи, конфликти и дипломация. Темите, които ще намерите тук, са ме развълнували достатъчно, за да ги претворя в текстовете си. Надявам се да ви бъдат интересни!

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *