Веган за добро или за лошо?

Веган за добро или за лошо?

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

На 26 ноември пред Софийски университет се събират протестиращи вегани в защита на животните, като поводът е трагичната съдба на прасетата покрай предстоящите коледни празници. Организаторите от Българския вегански съюз поискаха убийствата на животни и жестокостите във фермите да спрат.

По-рано тази година, на 8 май, 21 юни, 24 юли, вегани и вегетарианци отново протестират пред Народното събрание. Участват в различни демонстрации по „Витошка” като инсценирана продажба на човешко месо, „готвене” и „ядене” на хора. Искането им е промяна в законодателството – убийството на животни да се приравни с убийството на хора. Според тях храненето с месо е въпрос на избор за нас, но не и за животните, които умират.

През август в Италия депутатката Елвира Савино от партията на Берлускони „Форца Италия” представя проектозакон, според който се дават 2 години затвор за родители, които подлагат децата си на веганска диета и ги лишават от основни елементи за здравето. Предложението идва, след като 14-месечно дете влиза в болница поради недохранване.

Веганството или веганизма е начин на живот, при който човек не използва продукти, получени пряко или косвено от използването на животни. Като аргумент срещу веганството се изтъква нуждата от незаменими (8 на брой за човека) аминокиселини, които хората си набавят основно от месото и млечните продукти. Тези аминокиселини се съдържат и в ядките и зърнените култури, разбира се, в по-малки количества.

Думата веган започва да се употребява на 1 ноември 1944 г. в Лондон при създаването на Веган обществото, учредено от Доналд Уотсън.

donald_watson

Целта на това общество е да се сложи край на експлоатацията на животни. Днес то осъществява различни кампании, сред които и осигуряване на веганска храна в болниците. Според статистиките веганите са 1% от населението на САЩ и 0,3% от това на Великобритания.

Световният месец на веганите е ноември – време, в което много компании предлагат специални оферти и менюта за тях. 

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Не съм веган. Нито вегетарианец. Ям месо (не особено често, но пък домашни пържени кюфтенца не бих отказала). Защитавам правото на хората сами да избират хранителното си меню. Но няма как да защитя натрапването. Да подкрепя нещо, което влиза в разрез с моите собствени права и убеждения. Това парадиране буди присмех, води до отбранителна реакция, в която месото е най-малкият проблем.

Да искаш да се премахнат банкноти, защото в изработката им има лой? Да искаш убийството на животно да се приравни с убийството на човек? Прекрасно. Защо само толкова, нека разрешим на животните да гласуват, да се возят в градския транспорт (значи Роза Паркс* може, а те не?), да могат да шофират и да работят наравно с двата пола (без грам дискриминация, ако обичате!).

Пак прекалявам с иронията, но просто тази емпатия ми идва в повече. Друго ме гложди обаче. Един веган не чух да каже нещо за специалитета „фоа гра“, познат на повечето като гъши дроб.

Вижте, за него и аз бих протестирала. Не е нормално да тъпчеш гъски с храна, докато са затворени в клетка, за да ги докараш до болестно състояние. После да изядеш уголемения дроб, защото си решил, че това е изискано и вкусно. Не, това е извращение. Това е капиталистическото удоволствие на самозабравилия се човек.

Но дотук с подкрепата ми за животните. Все пак обичам кашкавал и яйца. Може би съм варварин. Но искам да се обърна към защитниците на нестандартните права:

На кой жив организъм хората вредят най-много? Кой се задушава от нашата промишленост, от ужасната ни всекидневна дейност? Именно – Земята. Предлагам в знак на съпричастност с нейните изконни права да бъде свободна, да се изселим в Космоса! Но кой ли ще защити правата на Космоса тогава… ех!

А и още нещо, скъпи вегани: Искам да се замислите над следното: Растенията са жизнено важни за нас, защото произвеждат кислород, а вие ги убивате, за да се нахраните. Кой ще защити правата на флората, питам аз?!

*Роза Паркс е активист за граждански права на афроамериканците, която става известна, след като отказва да отстъпи мястото си на бял мъж в автобуса.

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Пиша този текст бавно, с една ръка, ‘щото в другата стискам кебапче. Преди да са скочили веганите и веганките, ще ги успокоя, че в знак на толерантност, кебапчето е картофено. Ако не сте чували за такова, то е мое изобретение, с което се гордея! Спирам се за малко, за да си хапна от свежата рукола и си казвам:

Това живот ли е?

Може да е живот, но не е моят, не е и на мнозинството от човечеството, а знаете, че това е водещо условие за демокрацията. Освен че не е демократично, уважаеми вегани, натрапването на хранителните ви предпочитания е против човешката природа. Ако не беше така, родилките вместо кърма щяха да имат смути! Та молбата ми към вас е да си хапвате броколи, аспержи и разни кълнове без нелепи кървави протести, или поне

променете веганство на веганизъм

Защото агресивното, да не кажа хищно, налагане на собствената ви идеология прилича малко на комунизъм, малко на фашизъм.

Доказателства ли искате? Спомнете си за едногодишното италианче от Милано, тежащо 5 кг. Докато някои хора правиха шутовщини на „Витошка“, горе-долу по същото време това бебе беше в болница заради строга веганска диета, на която са го подложили родителите му. Това не е първият подобен случай, свързан с малки деца.

Здравословно, а?

И като заговорих за деца, помните ли „Плодчетата“, а чели ли сте „Приключенията на Лукчо“? Е, кой ще защити симпатичните ананасчета, банани (с пижами или без) и всички останали от растителния свят?  Помислете си, когато следващият път вдигнете нож срещу някоя беззащитна краставица или домат.

Ако думите ми са докоснали нещо във вас, предлагам скоро да се маскираме като плодове и зеленчуци и да се натръшкаме на някоя централна улица. Там можем да пуснем корени и да достигнем съвършенството – да фотосинтезираме. Ако не, да си сипем по една ракия, тя е без животинско съдържание, и да си кажем „наздраве“ – вегани и месоядни.

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Преди да си представите някакви хилави и едвам оцеляващи хора, поддържащи живота си от зелени салати, ще ви разкажа за двама атлети, които ще променят възгледа ви за веганите.

Карл Люис е американски лекоатлет. Роден е през 1961 г. Той се отказва от месото и животинските продукти през 1990 г. Люис вярва, че тази диета може да доведе до подобряване на спортните постижения.

carl_lewis_as_a_university_of_houston_athlete

Носител е на 10 олимпийски медала (9 златни и 1 сребърен) от Летните олимпийски игри от Лос Анжелис (1984 г.), Сеул (1988 г.), Барселона (1992 г.) и Атланта (1996 г.).

Фиона Оукс е британски маратонец, носител на три рекорда Гинес за най-бързата жена маратонец, състезавала се на всички континенти плюс Северния полюс.

10322479_627749700639825_8471768164110059045_nПрез 2013 г. печели първо място сред жените от маратоните Норт Пол и Антарктик Айс. Тя е веган от шестгодишна. На въпроса какви са ползите за нея от веганството, споделя: „Най-голямата полза за мен е, че не чувствам вината, която бих изпитвала, ако злоупотребявах с други за собствена изгода.”

Веган диетата намалява риска от сърдечни болести, диабет и рак на дебелото черво. Веганите не използват козметични продукти, тествани върху животни. Те са яростни защитници на тези онеправдавани създания. Считат, че животните не са по-различни от хората. Те смятат за роб всяко животно, отглеждано, за да послужи за храна, най-вече заради условията, в които живее.

Дрехите, обувките и другите принадлежности на веганите изключват естествени материали като вълна, коприна, естествена кожа и т.н. Например тигровите мотиви, които често привличат хората под формата на обувки, чанти и други предмети, увеличават риска от изчезване на този вид хищник. През последните 100 години броят на тигрите в дивата природа е намалял с 97% по данни на Световния фонд за дивата природа. Днес те са едва 3900. Цената на жив тигър достига до 50 000 долара, като всяка част от тялото му се търгува на черния пазар. Едно е ясно – веганите не допринасят за изчезването на този ценен вид.

Преди да наречем веганите тревопасни, нека помислим колко спомагат те за опазването на живота на планетата. Добре е да разберем, че различният не е непременно враг, а може да бъде и приятел с полезни разбирания за света.

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Има разлика между вегани и вегетарианци. Вегетарианците отказват само месото, а веганите – всички животински продукти. Разбирам вегетарианците, но не разбирам веганите. Вегатарианците просто не харесват да ядат месо, както на някои от нас не ни харесва някакъв друг вид храна. Веганите излизат с тезата, че човечеството убива и експлоатира животните, за да използва тяхното месо, мляко и всички продукти, които получаваме от тях. Има нещо, наречено природа, в нея живеят различни обитатели и те трябва да съществуват, като се хранят. Всяко животно яде определен вид храна. Заекът е тревопасно животно, за да оцелява, то се нуждае от трева. Той може да послужи за храна на лисицата, защото тя е хищник и се нуждае от месо. Това се нарича хранителна верига.

Растение           Растителноядно животно                   Месоядно животно

(Това се изучава в 3 клас по Човек и природа)

Как си представяте лисицата да стане веган? Да започне да пасе трева?

Веганите се опитват да променят природата, което е невъзможно.

Възможностите пред тях са да станат вегетарианци или месоядни, защото с този режим на хранене, те не могат да си набавят някои важни съставки, които се съдържат в яйцата, млякото и в други животински продукти. Дефицитът на витамин В12 е опасен за здравето, веганите трябва да го приемат допълнително като добавка. Повечето от тях имат нужда от витамин D, йод, калций, желязо.

Какво установяваме: като си растителнояден, не означава, че ще живееш вечно, защото уж се храниш здравословно. Здравословното хранене е да приемаш в нормални количества всички вещества, които са ти нужни, за да живееш, а те се лишават от много ценни елементи, които се намират в месото, млякото, яйцата и т.н. Трябва да разберем, че всички сме част от хранителната верига, някои просто са в неподходящата позиция на изядените.

От друга страна, месоядните могат да приемат тревопасните и да се насърчи откриването на повече ресторанти специално за вегани. Веган хипермаркети, където могат да се намерят подходящи продукти, също и магазини за хранителни добавки за вегани трябва да се срещат по-често. За немесоядните хора в България може да се направи мобилно приложение, където могат да видят на карта къде наблизо има веган ресторант или магазин.

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

Независимо, че си хапваме пържоли и наденички, трябва да имаме предвид хората, които не приемат това за нормално. Веганите не са някакъв изчезващ вид, напротив. Все повече и повече хора променят хранителните си навици, изключвайки месото и животинските продукти. Това поставя пред нас две възможности:

1.„Не съм съгласен, че веганството е полезно“

Тогава направи нещо. Информирай се, аргументирай се, участвай във форуми, предприеми инициативи. Ако не си съгласен, трябва да имаш безспорни факти, с които да убедиш дори един заклет веган. Друго, което месоядните хора могат да направят, е да работят за спирането на жестоките практики в добиването на месо и животински продукти. Щом мислиш, че наистина се нуждаеш от тези храни, трябва да ги получаваш по възможно най-хуманния за животните начин. Разбира се, смъртта никога не е хуманна, но има и излишни жестокости, които дори един месояден не одобрява.

2. „Смятам, че веганството е полезно и хуманно“

Супер, тогава прочети началото на предния абзац. Направи нещо. Информирай се, аргументирай се, участвай във форуми, предприеми инициативи, бори се за това, което смяташ за правилно, НО не налагай своето мнение за миродавно. Светът е ял, яде и най-вероятно ще яде месо, докато съществува. Намери допирна точка с месоядните, те също имат сърца. Борбата за хуманно отношение към животните е нещо, за което поне частично всички сме съгласни.

 

 

В ролите на шапките: Веселина Петрова, Елиза Младенова, Ива Ваташка, Йоанна Русева, Рафие Шерифова и Руми Рафет

 

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *