Висока цена за духовната храна

Висока цена за духовната храна

Харесай и сподели

Скъпо ли струва вярата? Този въпрос си задавам напоследък, след като вчера за пореден път влязох в църквата, която посещавам, в родния си град – Хасково.

Поздравих учтиво, както са ме учили. Отвърнаха ми с поздрав. Поисках да си закупя три свещи и ми зададоха въпроса „Нали знаете, че свещите струват по 40 стотинки?”. Отговорих, че съм запозната с новата цена и че съм си приготвила точно 1,20 лв. Най-накрая си взех трите свещи. Запалих ги и изпълних ритуала, с който винаги влизам в храм, за да се помоля. Предполагам, всеки си има някакъв ритуал, когато посещава църква. Тогава останах сама със своите мисли, с близките си, които съм загубила. На това място винаги се чувствам защитена и усещам себе си, духа си. Обичам да посещавам определени църкви, там се чувствам у дома. Интерпретирам вярата си по свой начин, с душата си и сърцето си, с мислите си достигам до висшата сила – Създателят. Запаля ли свещ, чувствам, че се пречиствам, че се зареждам с нова енергия, за да продължа напред. За мен е важно да подхранвам духа си, защото ако той угасне, всичко започва да умира малко по малко. Мисълта задвижва енергията ни, а аз искам да изпращам добра енергия към себе си, към другите и Бог.

Но да се върна на цената на свещите. Защо са решили да бъдат по 40 стотинки? Забелязали ли сте, че още от Рождество Христово свещите са двойно по-скъпи? Или си помислихте, че това е само по празници? Новата цена е в сила от декември месец миналата година. Светият синод е решил да увеличи цената по икономически причини. Идеята е един килограм църковни свещи да не струва 40 лв., а 80 лв. Справедливо ли е това? И наистина ли църквата е толкова икономически неустойчива? Или просто се върти бизнес с регилията, за да може свещениците да си купуват джипове. Това ще остане загадка за обикновения човек. Но той, който брои паричките си за хляб и е на прага на бедността, няма възможност да си купи свещи – по-важно му е да сложи поне залък в устата си. Трябва ли три свещички да струват повече от един хляб? Ще ми кажете да си купя една и да не се чудя за цената, да си плащам чинно и да не забелязвам какво се случва.

Вярата струва скъпо.

В днешно време духовността е на заден план. Някога, когато родителите ми са били млади, държавата е гледала с лошо око на религията и църквата. През това „велико време“, наречено комунизъм. Време, за което баба ми и дядо ми блажено си спомнят. Родителите ми нямат църковен брак, не са се врекли пред Бог. Майка ми е разказвала как нейната баба я е вкарвала нелегално в църквата, без да ги видят. Самата дума „нелегално“ да влезеш в храм, звучи толкова грозно. Нямали са право да посещават църква.

Мнозина са се отказали от вярата си, а тя се предава и на следващите поколения. Предава се в семейството.

Все по-често си мисля какъв свят ще оставим на нашите деца и се убеждавам, че последното, за което ще се сетим, е духовност. Но поне да им завещаем стотинки за свещи, че цената на вярата ще е висока. Защо? Защото ние сме го позволили.

Харесай и сподели

За автора

Веселина Петрова

Казвам се Веселина. Студентка съм в СУ „Свети Климент Охридски”. Изучавам „Предучилищна и начална училищна педагогика”. Харесва ми да пиша, да разсъждавам по различни теми от живота. Потъвам в думите и вярвам в тяхното послание. Искам да вдъхновявам, защото вярвам, че си струва. Обичам искреността, мразя лъжата. Скромността е моят чар, веселбата е моята стихия и усмивката е моята скрита тайна.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *