За гейовете, тортите и Северна Ирландия

За гейовете, тортите и Северна Ирландия

Харесай и сподели

Представете си, че си имате малък семеен бизнес – печете торти. Един хубав, нетолкова слънчев ден в края на ноември в пекарната ви влиза усмихната клиентка. Жената иска да й направите торта за Деня на благодарността с една огромна печена пуйка и надпис „Дойде това време от годината!“. Да, но не вие, а ваш служител приема поръчката. Служителят не знае една малка подробност обаче – вие сте заклет вегетарианец и скоро сте участвали в протест за защита на пуйките, които ще бъдат сготвени за Деня на благодарността. Решавате, че това е против принципите ви и отказвате поръчката. Имате ли право на това в собствената си пекарна? Това беше измислена ситуация, но донякъде аналогична със следната.

На 24 октомври 2016 г. съдът в Белфаст, Северна Ирландия потвърди решението си от 2015 г. спрямо случая с пекарна „Ашърс“. Тогава нейният собственик Даниел Макартър беше обвинен в дискриминация на базата на сексуална ориентация и осъден да заплати 500 паунда обезщетение на местния гей активист Гарет Лий, предаде агенция „Ройтерс“.

Гарет Лий
Гарет Лий

Лий осъди пекарната, след като през 2014 г. в чест на Международния ден срещу хомофобията поръчва торта с надпис „Подкрепи гей браковете“ и поръчката му е отказана. Действията на Гарет Лий са подкрепени от Комисията за равенство на Северна Ирландия, които публикуваха съдебното решение на уеб страницата си.
Собственикът на пекарната Даниел Макартър, който е християнин протестант, решава, че това е несправедливо, тъй като неговото право на религиозно изразяване също е засегнато. Обжалва решението на съда. „Отказът на поръчката няма нищо общо с личността на клиента, а с послание, което противоречи на Библията.“

Семейство Макартър Фото: Стивън Килкъни
Семейство Макартър Фото: Стивън Килкъни

Зад Макартър застава и бившият министър от правителството на Демократичната юнионистка партия Джим Уелс, който определя решението на съда като „ужасно“.

Случаят стана новина заради спорния въпрос за узаконяването на гей браковете в Северна Ирландия. Областта е единствената част от Обединеното кралство, която все още не признава гей браковете за законни. Кампанията за узаконяването на еднополовите бракове се води от католическата националистическа партия Шин Фей срещу протестантските юнионисти.

За да не останем само с настоящия епизод, е хубаво да видим цялото развитие на гей свободите в Обединеното кралство.

Със закон от 1967 г. в Англия и Уелс и закон от 1980 г. в Шотландия са декриминализирани хомосексуалните отношения между мъже. Във Великобритания такива отношения между жени никога не са били криминализирани. Северна Ирландия приема закон за декриминализиране последна през 1982 г. Стига се дотам след случая „Дъджън срещу Великобритания“ в Европейския съд по правата на човека година по-рано. Съдът решава, че полицията е нямала право да разпитва Джеф Дъджън, гей активист от Белфаст, за сексуалните му отношения. Това решение Съдът оправдава, като се позовава на чл. 8 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи. В нея заляга защитата на личното пространство, семейния живот, дома и кореспонденцията.

Интересното е, че чл. 14 от Европейската конвенция за правата на човека, който е относно дискриминацията, не съдържа текст за дискриминация на базата на сексуална ориентация. Просто го няма. В чл. 12 относно брака се говори само за брак между мъж и жена. Съветът отказва да приеме и впише определението за брак между хора от еднакъв пол. Тогава как Съдът взима решение на базата на член от Конвенцията, в който не се споменават хомосексуални взаимоотношения? Да речем, както и Съдът е рекъл, че това е плод на широка интерпретация.

Случаят с Дъджън е краен. Разбира се, че полицията няма право да те разпитва за личния ти живот. Това е било преди 35 години обаче. За този период ситуацията в Северна Ирландия се е променила драстично.

От 2002 г. е прокаран закон, който дава равни родителски права на гей двойки. Тоест могат да осиновяват свободно деца. От 2004 г. има закон за съвместно съжителство на хора от един и същи пол. От 2008 г. има поправка в закона от 1982 г., според която право на свободно еднополово съжителство имат хора, навършили 16 години. В цяла Великобритания е забранено словото на омраза срещу хомосексуални, базирано на верска основа. Терминът „слово на омраза“ така и не е изчистен като дефиниция, остава едно доста широко понятие. За Англия и Уелс действа Закон за обществения ред от 1986 г. В раздел 5 от закона се говори за расова, верска омраза и омраза на базата на сексуална ориентация. Накратко – всичко, което запишеш, снимаш, напишеш, кажеш или покажеш и е заплашително, смущаващо или обидно спрямо гей общността, е нарушение. Заради „обидно“ има случаи на арестувани пастори, които са казвали, че хомосексуализмът е грях. Думата „обидно“ се маха през 2014 г. след голяма кампания, проведена от Християнския институт във Великобритания.

Въпросът ми е: каква е разликата между несъгласие и омраза според закона?

Виждаме, че интерпретацията на законите може да е всякаква. Една дума може да е причината някой да бъде осъден. Това, което наблюдаваме, обаче, е обръщане на полюсите. Тези, които са били дискриминирани преди, дискриминират несъгласните с тях днес. Случаят с пекарната в Белфаст доказва, че правото да следваш собствените си религиозни убеждения е ограничено. И то в Северна Ирландия – страна със силно християнско наследство, която все още се блъска между „за“ и „против“ гей браковете.

Това не е изолиран случай само в Обединеното кралство или Европа. Канада и САЩ са страните с най-строгите закони за „анти-гей“ поведение. Очевидно тенденцията е в световен мащаб да се задават все по-широки и двусмислени определения за реч на омразата. Според тези дефиниции не е толкова лесно да разбереш кой всъщност е дискриминиран. Демократично мислещите наистина трябва да са внимателни спрямо определението за „хейт“, ако не искат Третата световна война да е за свободата на словото.

Харесай и сподели

За автора

Йоанна Русева

Ноу смол тоукс, онли итърнъл айдиас. На маса, на по чаша кола!

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *