Задължителното гласуване – скъп експеримент, обречен на провал

Задължителното гласуване – скъп експеримент, обречен на провал

Харесай и сподели

Вчера народните представители приеха на първо четене промени в изборния кодекс със 121 гласа „за“, 27 „против“ и 21 „въздържал се“, според които гласуването става задължително.

Това ли е демокрация?

Уважаеми народни представители, нали така се обръщате от парламентарната трибуна едни към други. Защо махнахте въпроса за задължителното гласуване от последния референдум и какво се промени, че 6 месеца по-късно го приехте? Скоро от „Шоуто на Слави“ внесоха подписка за нов референдум, а там присъства същият въпрос. Това ли са разбиранията ви за демокрация, какъв е проблемът самите избиратели да кажат дали искат да бъдат задължени да гласуват? А щом не искате да има допитване до избирателите, първо можехте да решите друг от предложените за референдум въпроси – държавната субсидия да се намали на един лев за един получен действителен глас.

С какво ще помогне задължителното гласуване

Защитниците на мярката виждат в нея универсално решение на многобройните проблеми в българската политика, намаляване на влиянието на купения и корпоративния вот и най-вече начин да се изолира ДПС от властта.

Положителните ефекти, пълни с догадки

Да, ефектът от купения вот ще намалее, но това може да се случи и ако МВР и прокуратурата си вършат работата адекватно. Да се разчита на задължителното гласуване за спиране на тази порочна практика, е абдикация на държавата от отговорност. Но няма гаранция, че стоте процента избирателна активност ще направят политиците ни по-отговорни и принципни. Това е по-скоро догадка или пожелание. За ДПС нещата пак са свързани с догадки. Изчисленията, че при 6,5 млн. гласа сегашните близо 400 хил. ще отредят на партията едва 6%, са несериозни. Спорно е дали ДПС разполага със солиден резерв от гласоподаватели или не. Само ще напомня, че на парламентарните избори през 2009 г., те получиха 600 000 гласа.

Носталгия към тоталитаризма

И още едно напомняне. Задължителното гласуване има своите традиции в България в недалечното минало, по време на тоталитарния режим. На първите парламентарни избори след неговото падане активността е надвишавала 90% и до изборите през 2005 г. не е падала под 60%. Изводът – когато хората вярват в някоя партия или кауза, те гласуват и без да бъдат задължавани. Трябва ли да се върнем в онези времена, за които в задочните си репортажи Георги Марков пише: „Никога няма да забравя, че на изборите през декември 1949 година (мисля, че бяха на 18-и, в неделя), с цел да се отчете най-бързо гласуване всред болните и да не се загубят гласовете на умиращите, в пълно безсъзнание съм бил свален от втория етаж долу, вкаран на носилка в кабинета, в ръката ми е била пъхната бюлетина, след което е била натикана в урната.”.

Скъпо удоволствие

Но нека си представим, че на последните парламентарни избори броят на гласоподавателите беше 6,5 млн., а на валидните бюлетини 6 млн. Колко гласа би получила всяка партия, това е в сферата на догадките. Единственото сигурно е, че годишната държавна субсидия, изплащана на тези партии, би била близо 70 млн. лв. Пари, които ще излизат от джоба на данъкоплатците всяка година.

Ще се плаща, няма как

Промените предвиждат глоба за непокорните избиратели в размер на 50 лв., а субсидията при пълен мандат на правителството, която се изплаща на партия от един гласоподавател, е приблизително толкова. Депутатите са си направили сметката добре, тези пари така или иначе ще излязат от джоба ни. Предвидена е и санкция за социално слабите, те ще бъдат лишени от помощи за 3 месеца.

Задължително да гласуват самите депутати

В световен мащаб задължителното гласуване е непопулярно, има го в около двайсет страни – шест от тях са в Европа. И само в Кипър, Люксембург и Лихтенщайн негласувалите търпят по-сериозни санкции. Ако ще ползваме непопулярни средства, не е ли по-добре да се въведе задължително гласуване за депутатите ни, които в повечето случаи трудно сформират кворум?

Даже за приетите промени гласуваха 169 депутати, а те нали са 240. Да задължават хората да гласуват – нагло.

Повече отговорност за политиците, не за избирателите

Гласуването е право, дадено ни от Конституцията, и превръщането му в задължение ще има дългосрочни негативни последствия. Ще се прехвърли немалка част от политическата отговорност върху избирателите. Ще се изгубят пари и време, докато неефективността на мярката се докаже на практика. Днес много от хората са разочаровани. Ако гласуват по задължение – ще бъдат отвратени.

Харесай и сподели

За автора

Руми Рафет

Ако е важна възрастта – роден съм през 1985 г., ако е важно образованието – уча журналистика във ФЖМК към СУ. Останалите важни неща ще прочетете в текстовете ми, ако са важни и за вас, споделяйте и коментирайте. Приятно четене!

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *