Жълтите картони на звездите

Жълтите картони на звездите

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

Макар понякога да са идеализирани от обществото и да са пример за подражание за мнозина, известните личности също имат своите прегрешения. Ето част от тях:

През миналата седмица футболистът Лионел Меси бе осъден на 21 месеца затвор заради укриване на данъци и финансови измами. Спортистът обаче няма да влезе зад решетките, а ще плати само глоба, тъй като наказанието му е по-малко от две години, а самият той е с чисто съдебно минало.

В края на 2015 г. присъда получи и oпepнaта прима Moнcepaт Kaбaйe. Тя бе осъдена за укриване на данъци на пoлoвин година затвор и глoбa от 255 xиляди eвpo, но поради напредналата си възраст не изтърпя ефективно наказанието си.

Преди пет години актьорът Мел Гибсън бе осъден да полага общественополезен труд след като бившата му приятелка Оксана Григориева го обвини в побой. Бившият лекоатлет Оскар Писториус пък миналата седмица бе осъден на 6 години затвор за убийството на приятелката си Рийва Стийнкамп, извършено през 2013 г. Отново тази година, актьорът Майкъл Джейс, известен с ролите си в сериала „Щитът” и филма „Форест Гъмп”, беше осъден на 40 години затвор. През 2014 г. той убил съпругата си пред очите на двете им малки деца.

През 2007 г. заради превишена скорост и употреба на алкохол българският фигурист от руски произход Максим Стависки причини тежка катастрофа край Приморско. Загина един човек, едно момиче изпада в кома, а други двама бяха ранени. Стависки остава невредим. След множество дела съдът му постанови условна присъда.

Освен звездите в спорта и шоубизнеса незастраховани от скандали са и кралските особи. Сестрата на краля на Испания, инфанта Кристина, и съпругът й, олимпийският шампион по хандбал Иняки Урдангарин, са обвинени за данъчни измами и присвояване на обществени средства в размер на 6,2 милиона евро .

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Меси го осъдили – да, бе! Меси няма да лежи и ден, ще си плати, както още няколко негови съотборници от Барселона, и ще забрави. Тези месеци, където му ги дадоха, по испанското законодателство не са достатъчни, за да влезеш в затвора. Като цяло не се впечатлявам от такива присъди. Толкова условни, че от условия не разбираш къде е присъдата. Знам, че е важно обществото да следи тези неща и да оказва натиск където трябва. Но в случаи на данъчно престъпление и при замесен футболист, някак си вече е ежедневие.

Макар че футболистите също са личности от обществен интерес, мисля, че е по-важно какво крият политиците. Когато гръмна скандалът Панамагейт, доста известни политици и хора, свързани с държавни глави, излязоха наяве с офшорки. Ама нещо всичко бързо и тихо се покри или на мен така ми се струва. Меси може да крие пари от държавата, но когато държавата в лицето на своите управляващи започне да крие пари от народа – това е проблем. Защо ли? Във втория случай просто няма кой да разобличи престъпника, защото той е властта.

Чу се за Дейвид Камерън, чу се за Петро Порошенко, за много приближен човек на Путин, за още много, но дотам! Не просто не ги осъдиха, ами продължават да си действат и управляват активно.

Някои хора се питат защо им е на богатите да крият данъци, при положение, че „не си знаят парите“. Ами, отговорът е: Защото могат. Могат, понеже им е юридически съдействано и съдебните последствия са такива, че да не ги плашат. До ефективни присъди не се стига, плащаш си нужното с лихвите и си чист. Затова казвам, че не се впечатлявам от тези присъди, те са коридор с много врати, отвсякъде можеш да излезеш. Впечатлявам се от нарушенията, за които не се говори, обаче. В този ред на мисли, какво става с Христо Бисеров?

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Известността е важен капитал, но преди всичко е отговорност. Защо? Защото ти си пример за подражание, защото знаменитостта значи влияние, а влиянието има значение не само за теб, то рефлектира върху цялото общество. Не че известните са особено тесто хора и трябва да са отговорни и добродетелни лица за пример, докато всички останали носят етикет „позволено за криминализация“, но да бъдеш богат и известен и да престъпваш закона, е като да те дават по телевизията и да крещиш с цяло гърло „Не си плащай данъците!“ или „Бий жена си!“. Още по-проблематично е, когато не получават заслуженото наказание просто защото могат да си го позволят. Укривал е данъци, участвал е във финансови измами, стоварвал е всичко на гърба на изпълнителния данъкоплатец, ранявал е хора, но нищо – малка глобичка и „продължаваме напред“.

Поемането на отговорност не е лека задача, по-лесно е да я пренебрегнеш, да забравиш. Знаменитостите често изпадат в депресивни състояния или самозабрава – нищо чудно, когато знаят, че ще им се размине, каквото и да направят. Ще си скандален, ще се алкохолизираш, ще катастрофираш, ще убиеш, но условната присъда е достатъчна да изкупи вината ти. Все пак си звезда. Феновете са готови да простят всичко, най-вече недостатъците ти, защото те правят по-земен, един от тях. Но съвестта – къде отива тя?

Дали обществото, в което са възпитавани, обществото, жадно за скандали, или отговорността, която тегне на плещите им, кара известните да престъпват нормите и да потъпкват морала? А може би личният избор играе ключовата роля. Но така или иначе какво можем да очакваме от тях, когато самите ние мразим поемането на отговорност. Не ми вярвате? Огледайте се…

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Известните, виповете, звездите в спорта, в шоубизнеса и във всички други сфери са хора като всички нас. И те могат да обичат, да страдат, да плачат. Известните също имат трудности в живота си като всички останали. Славата им носи както положителни, така и отрицателни емоции. Ако си звезда, не си безсмъртен, а си човек с чувства и потребности. Една от положителните страни е, че чрез името си и известността си могат да помагат.

Лионел Меси осъден на 21 месеца затвор за укрити данъци. Всеки греши, нали, дори и звездите? Няма безгрешни хора на този свят. Но да не забравяме, че той участва в много благотворителни каузи. Пана с лика на Меси са събрали 3 млн. евро. Всички средства са отишли за подпомагане на бедстващите райони в Бангладеш и Непал. Всеки човек има добра и лоша страна, от нас зависи към коя ще погледнем. Винаги виждаме негативното, то ни се набива в очите. Но нека отворим очите си за позитивното. Меси дори е дарил 100 000 евро, които печели от УЕФА за най-добър футболист.

Всички знаем, че не само футболистите печелят много. Актьорите в Холивуд са доста добре възнаградени. Но не всеки знае, че много от тях инвестират в различни бизнес начинания. Разбира се, отделят голяма част от доходите си за благотворителност. Ще ви дам няколко примера: Том Ханкс, Джони Деп, Дженифър Хъдсън, Даниел Радклиф, Мат Деймън, Джордж Клуни, Киану Рийвс и други. Те подпомагат различни организации и фондации.

Мисля, че който има повече възможности, трябва да помага. Известните също имат душа, нека погледнем с добро, без да ги хулим и съдим. Защото да съдиш другите е лесно, но да бъдеш добронамерен е по-трудно.

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

„Искам да бъда като…”

„Когато порасна, ще стана певица/музикант/актриса/спортистка като…”

Избираме идоли. Създаваме кумири. Следваме нечие поведение. Модел и начин на живот. Търсим връзка със „звездите” посредством имитации и подражание.

Звездите са красиви, успешни, грижат се за природата, глада в Африка, подкрепят различни хуманни каузи, даряват от приходите и вниманието си.

Звездите обаче много често губят блясъка си. Прегарят и угасват. Бушонът пада, а те биват замесени в скандали от пиянско, сексуално, престъпно и криминално естество.

Зелената шапка се чуди какви са възможностите пред нея и другите простосмъртни в такива ситуации?

А) Да разберем, че звездите са в Космоса, а не в Холивуд, Уембли или Маракана.

Б) Когато приемем точка А), да разкрием, че известните  хора са точно това – ХОРА, независимо от таланта или успехите.

В)  Следователно прегрешенията се стоварват и върху тях.

Г) Да разберем, че не можем да имаме кумири, а само хора, чийто талант харесваме и признаваме.

Д) Да не следваме чуждия път, пък бил той и на някоя известна личност.

Е) Да бъдем себе си, а ако не сме доволни от моментното „Себе си”, да се променяме и усъвършенстваме към по-добро.

Ж) Да не съдим все пак много строго известните, когато прегрешат. Погледнете точка Б).

З) Да не завиждаме, а да се развиваме.

И) И преди всичко да се обичаме – защото всеки е звезда в очите на някого!

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

Какво се оказа – те крадат, а ние плащаме. Те са на екрана, а ние ги гледаме. Те са на сцената, а ние им ръкопляскаме. Ние им се възхищаваме, ние ги възхваляваме, дори се молим за тяхната победа, молим се за опрощение на греховете им. Знаем за тях повече отколкото за братовчеда, който живее в съседния квартал. Децата ни гледат филмите им, носят тениски с лика им, пеят песните им. Учат се от примера им. А те нарушават закони, потъпкват доверието ни, но са хора, а всички хора грешат. Въпросът е защо ако аз открадна яйцата на съседа, ще ме настанят в сива стая, декорирана с решетка, а звездите крадат милиони, крадат животи и за награда получават повече известност и от преди. Въпреки че има и присъди, оставам с усещането, че известните хора са над закона, а блясъкът на парите и славата им успява да ги види дори Темида.

 

В ролите на шапките: Благовеста Маринова, Веселина Петрова, Елиза Младенова, Ива Ваташка, Йоанна Русева, Рафие Шерифова

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *