(Не)доброволно потръмпване?

(Не)доброволно потръмпване?

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

От няколко дни ограниченията в имиграционната политика на американския президент Доналд Тръмп вълнуват хиляди хора по света.

На 27 януари влезе в сила указ, който забранява влизането в САЩ на бежанци за 120 дни, като за сирийците е за неопределен период. Граждани от Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан няма да бъдат допускани до страната за 90 дни. Годишната квота за бежанци ще бъде намалена наполовина от 100 хил. на 50 хил. за 2017 г.

хйй

Целта на наредбата е да защити гражданите на страната от проникване на чуждестранни терористи и хора, които се възползват от гостоприемството й за осъществяване на престъпни цели. Също така е и стъпка към изпълнението на предизборното обещание на президента да затвори САЩ за мюсюлмани.

Няколко щата, сред които Вашингтон, Масачузетс и Ню Йорк, заведоха съдебен иск за спиране на заповедта. Късно следобед на 3 февруари федералният съдия Джеймс Робъртс обяви, че блокира наредбата на президента за всички щати. Това отново позволява пътувания на граждани от гореспоменатите страни. Тръмп обяви, че в най-скоро време ще сезира Държавния правен отдел и ще активира отново забраната.

айдее

След обявената по-рано наредба последваха протести в редица градове, безредици предизвикаха и студенти от Калифорнийския университет в Бъркли, които също заявиха, че са против решенията на Тръмп. Демонстрациите продължават с по-малко присъстващи и на по-малко места.
Премиерът на Канада Джъстин Трюдо и редица европейски лидери заявиха несъгласието си с подхода на Тръмп към тероризма. На същото мнение са и лидерите на технологичните компании, сред които Apple, Google и Facebook, служителите от Уолстрийт и самолетни компании.

След влизането й в сила забраната за пътуване към САЩ на граждани от 7 държави доведе до проблеми за самолетните компании. Според Ройтерс само за първите два дни на промените най-големите превозвачи в САЩ са изгубили 4.9 млрд. долара. Очаква се политиката на Тръмп да повлияе лошо и на туризма в страната.

Доналд Тръмп също обяви построяването на стена с южната граница, която Мексико да заплати, но потвърждаването на това ключово предизборно обещание провали срещата му с президента на Мексико Енрике Пеня Нието.

„Много съжалявам и съм против решението на САЩ да удължат стената, която в продължение на години ни разделяла, вместо да ни обединява. Мексико не вярва в стени. Казвал съм го много пъти Мексико няма да плати за каквато и да е било стена.” – президентът на Мексико Енрике Пеня Нието.”

Изостриха се и отношенията между САЩ и Австралия, след като Доналд Тръмп заяви в Туитър, че споразумението, подписано от Барак Обама за приема на бежанци от Австралия, е глупава сделка.

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Спомням си първите емигранти от Европа, които идваха с големите кораби през океана. Това бе в далечната 1886 г., малко след като намерих своя дом на пристанището в Ню Йорк. Хиляди хора идваха, за да се заселят в Новия свят. Аз мълчаливо ги приветствах и се надявах факелът в ръката ми да осветява пътя им. Всичко това продължи, докато човеците не изобретиха самолета. Оттам насетне металните птици пренасяха пасажери от цял свят, дошли да търсят щастие. Съдби, надежди, страхове и молитви прелитаха над мен, идваха, за да защитят свободата си. Аз се гордеех, че страната ни дава пример за свободна нация, за народ, който приема различията и живее в хармония с тях, без оглед на произход или религия…

Много лоши неща се случиха през новото хилядолетие. Човешкият живот се обезцени, корпорациите заиграха със смъртта, за да изкарат все повече и повече долари. Страхът се превърна в главното оръжие, което се забива дълбоко в сърцето на човека, пуска корени и вместо да изпомпва кръв, сее омраза до всички клетки в организма. Имаш всякакви права, свободен си, но сърцето ти е в окови – тупти в изнервен ритъм, подозрително към всеки ближен… Умът работи на бавни обороти, гневът му пречи да задава въпроси – защо днес избирателно ограничаваме хората да идват в страната ни? Защо възпираме едни, а пускаме други? Защитата е хубаво нещо, но на каква цена? Готови ли сме да заплатим със съвестта си, когато виждаме как свободата на едни хора е потъпквана? Та кои сме ние да решаваме кой да е свободен и кой да живее в размирни и опасни места?

И моля ви, само не ми отговаряйте лицемерно. Вярно е, че съм от мед, но лъжите с които покривате собствената си безотговорност и вина, ми идват в повече. Когато вие спрете да използвате самолетите, за да пускате бомби над онези места, когато оправите кашата, която забъркахте, и възвърнете мирното време, тогава ми говорете за право на държавна неприкосновеност. Тогава, драги мои държавници, изгответе списък с всички 257 останали признати и непризнати държави по света и въведете забрана на хора оттам да идват в страната ни. Преди това, моля ви, не забравяйте да ме демонтирате и изпратите някъде там по широкия свят, за да диря тази така абстрактна вече „свобода”.

                                                                                                                                                    Статуята на свободата

16507312_1382996545083857_669141026_n

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Шоумен избран за американски президент и рязък обрат в световната политика – край на демократичните и либерални ценности и правата на човека. Сега ще градим нова парадигма – на омразата, ксенофобията, лицемерието и глупостта. Сега ще разделяме, ще издигаме стени, ще превръщаме в жертва невинни хора – нека плащат за чужди грехове.

Тръмп забранява влизането в САЩ на бежанци – ще потъпче дадените обещания за хуманност и гостоприемство. Ще спре потока хора от разкъсвания от войни Близък изток. Войни, които самите Щати подклаждат, и хора, които търсят своето спасение или просто пътуват като всички нас. Анулирани са 60 хил. визи за чужденци от 7-те държави, влизащи в черния списък на указа. Самолетните компании претърпяват загуби за милиарди, икономиката страда за сметка на президентското его. Нелегалните мигранти – тези, които преди това Тръмп е използвал за строителните си проекти, сега са врагове. Хората, които са против него, също – готов е да спре финансирането на Калифорнийския университет в Бъркли заради протестите на студенти срещу пристигането на негов ревностен привърженик – журналиста Майло Янопулос.

Новият президент ще сложи под въпрос постигнатия прогрес на американския хегемон – и социален, и икономически, и културен. Ще забрани на мюсюлманите да влизат в САЩ. Без значение дали са обикновени хора, атентатори (едва 3-ма от 856 хил. мигранти от 7-те държави в САЩ са терористи по данни на неправителствената организация New America!) или режисьори, номинирани за „Оскар”, като иранеца Ашгар Фархади. Ще постави общ знаменател между всички, ще обвини изповядващите цяла една религия в престъпления, извършвани от малцина. Ще изостря враждебността между хората. И за какво? За да защити страната си? За да се превърне в герой?

Така ли ще преборим тероризма? Като разклатим собствените си ценности, като се обърнем едни срещу други, като размахваме нож, вместо да бъдем по-предпазливи? Така ли ще се спасим? Или просто ще дълбаем в конфликта, докато не ни опомни опустошението на следващата световна война…

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

45-ият президент на САЩ Тръмп за има-няма седмица се превърна в лошия герой на световния новинарски поток. Но какво лошо направи той? Просто за отрицателно време преведе в изпълнение част от предизборните си обещания – противоречиви, дискриминиращи, наречете ги, както искате, но той беше избран благодарение на тях. И ако постъпките му изглеждат странни, това е, защото свикнахме с политици, чиито обещания остават в предизборните им кампании. Сякаш най-нормалното е да бъдеш избран с „трикове“. Това се е превърнало в нещо като политически етикет, за съжаление.

Източник: агенция Асошиейтид Прес
Източник: агенция Асошиейтид Прес

Погледнете съседна Румъния, там социалдемократите бяха избрани с обещания за намаляване на данъци и увеличаване на доходите, а едно от първите им дела беше амнистия за обвинените в корупция. Тръмп обеща, че ще предоговори споразумението НАФТА и го прави; обеща мерки спрямо имиграцията и подписа указ – готви се и да вдигне стена с Мексико.

Източник: агенция Асошиейтид Прес
Източник: агенция Ройтерс

За последното той отнесе и доста подигравки, но всичко това го знаеха 60 млн. гласоподаватели, които го подкрепиха.

Не бях сред поддръжниците на Тръмп и все още не съм, но ще кажа БРАВО за превръщането на думите в дела. Пожелавам си все повече политици, които да не губят нишката между реченото и стореното.

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Какво предстои със САЩ, със света, с политическите реалности, с нас, човеците, като цяло? Мнозина се опитваха да гадаят, но се оказаха лоши пророци. Защото анализират действителността тук и сега, докато живеят още в миналото.

Тръмп дойде на власт в САЩ, защото кандидатурата му се оказа катализатор на всичко онова, от което се нуждае една огромна част, не само от американското общество, но и от света, която доскоро беше поизтласкана в периферията. Избирането му, гласуването за Брекзит, силната подкрепа за националистическите формации в цяла Европа са все виковете на тази част от хората. Викът на разочарованите от политиката досега, на онези, които доскоро са се чувствали нечути, неразбрани и пренебрегнати. Ето защо най-вероятно предстоят още ограничения за влизане на чужденци, не само в Щатите, но и в европейските държави, повече национализъм и по-малко глобализъм. Защото всички тези мерки всъщност са ехото от виковете. Току-виж напролет и Франция се сдобие с президентка националистка.

Национализъм и протекционизъм, продукти с лого „Да се погрижим за родното“ – това се търси на политическия пазар в момента. А Доналд Тръмп явно е доста добър търговец. Защото макар в очите на някои хора да изглежда като луд и популист, той всъщност съумява доста добре да усети „пазарите“ и да договаря изгодни за САЩ сделки. Той спря достъпа на сирийци, иракчани и граждани на още няколко държави от Близкия изток и Африка – така че да са доволни избирателите му. Но не спря достъпа на отколешните приятели на Америка – Катар и Саудитска Арабия, да не говорим за Афганистан и Пакистан. А всички те далеч не са бедни на радикални ислямисти. Само че трябва да се угоди на всички. Затова Тръмп си позволи да се поскара с австралийците, но пък балансира с британците; сдърпа се и с Мексико, но балансира с Русия.

Дали Тръмп е бил добър президент или не – историята ще отсъди. Възможността пред него е да търси максимален баланс на интереси.

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

Скъпи съотечественици, Америка е далече, Сомалия – също. Страната ни е в християнския пояс от 9-и век, членуваме в ЕС, НАТО, ООН, дет’ се вика, няма какво толкова да ни плаши в една забрана за достъп на граждани на 6 мюсюлмански страни в САЩ. Въпросът е какъв е смисълът от забраната обаче?

Дали тази забрана е реално ефективна или фиктивна, колкото да успокои гласоподавателите за Тръмп? Очевидно е, че не е редно просто да си затвориш границите за 6 рандъм мюсюлмански държави под предлог защита от тероризъм, когато имаш военни бази в близо 74 страни (за сравнение Великобритания има в 7). Също е очевидно, че не си блокирал жители от основните терористични гнезда – Афганистан и Саудитска Арабия. Досега разбрахме едно – не бива да подценяваме Тръмп. Това, което не знаем, е дали той следва свои лични или партийни цели.

Другият въпрос: дали убива най-голямата гордост на Америка – демокрацията, или някой започна да казва това, което мнозина искаха, но не смееха досега? Утвърждава или съсипва демокрацията явлението „Тръмп“? Ще питаме историята по-късно.

 

В ролите на шапките: Благовеста Маринова, Елиза Младенова, Ива Ваташка, Йоанна Русева, Рафие Шерифова и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *