Един идиот пандемия прави

Един идиот пандемия прави

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

В навечерието на Нова година никой не подозира, че информация, появила се в Китай за най-малко 27 заразени с неизвестен вид пневмония в Ухан, ще достигне до целия свят… буквално. Случаите бяха свързани с местния пазар за морски дарове. В първата информация за симптомите се споменава треска, затруднено дишане и увреждане на белия дроб.

Нов коронавирус

Само 10 дни след тази новина в Китай е регистриран първият смъртен случай, предизвикан от нов коронавирус.

Симптоми

Сред най-често срещаните симптоми са температура, суха кашлица, болки в гърлото, задух, главоболие, болки в крайниците, отпадналост. Хремата и кихането не се забелязват при коронавируса, те са характерни за познатия ни грип. Никой не е застрахован, силно застрашени обаче са хора с придружаващи заболявания. Най-младият регистриран пациент с коронавирус е новородено бебе, а най-възрастните са столетници.

Ситуацията в света

По данни на Световната здравна организация (СЗО) към 5 април заразените с коронавирус в света надхвърлиха 1 милион (точни данни – 1 093 349 души). Смъртните случаи вследствие на вируса са 58 620 души. Според СЗО регистрирани случаи на коронавирус има в 209 страни и територии. Към днешна дата най-много регистрирани случаи на COVID-19 има в САЩ, втора по брой заразени е Италия, следвана от Испания, Германия и след тях е Китай.

Данните в България

На 8 март 2020 г. стана ясно, че вирусът вече е и в България. Първите две положителни проби за коронавирус у нас са на 27-годишен мъж от Плевен и на 75-годишна жена от Габрово.

522 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб към 5 април. Броят на починалите е 18, а 37 са излекуваните.

Регистрираните случаи по административни области са: Благоевград – 15; Бургас – 24; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 1; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 9; Кюстендил – 7; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 10; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 30; Русе – 2; Силистра – 2; Сливен – 8; Смолян –13; София – 308; Стара Загора – 7; Хасково – 1; Шумен – 4.

Мерки

Редица страни избраха да въведат рестриктивни мерки – затвориха границите си (частично или напълно), обявиха извънредно положение, поставиха населени места под карантина, обявиха полицейски час и постоянно отправят призиви за социална дистанция, носене на предпазни средства при излизане и повече хора да останат по домовете си. Други държави решиха, че населението трябва да се зарази с вируса, за да изгради имунитет.

Последици

Страх, смърт, променен начин на живот. Коронавирусът атакува не само здравето ни, но и икономиката – в България и по света се затварят търговски обекти и предприятия, бизнесът е пред фалит. Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева само преди дни заяви, че „световната икономика на практика е спряла. Ситуацията е много по-тежка, отколкото по време на кризата през 2008 – 2009 г.

Решение

Няколко страни разработват ваксина, тестват я върху хора и животни, но лекарство все още няма. Учените твърдят, че са необходими месеци, за да се открие ваксината, която да даде ефект в борбата срещу коронавируса.

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Сутринта. К‘ъв вирус, к‘ви пет лева, бе!? И то за маска! Абе, тия нормални ли са?! Отмениха ни всичките удоволствия, ще ни залостят по домовете – без социални контакти, ако може грам човещина да не остане! Заради нек‘во грипче, дето на крак го изкарваш! Имало е и по-страшни. Ама те хора си умират редовно, бе!

Предиобед. Хвърлих се в мелето да пазарувам – само най-необходимото: тоалетна хартия, хляб и к‘вото видя. Дебнехме се с един дядо. Проследих погледа му, сканирах яйцата и се затичах с все сила. Тоя обаче – ветеран, подпря ме с бастуна и подло взе последните под носа ми. Тъкмо се канех да ги издърпам, онзи като се закашля… мани, бегай! Ама взех, к‘вото можах, месец ще изкарам.

По обяд. Утепаха ни! Всичките ни изтребиха! Жив човек няма да остане в тая държава! Като слушам – то и в другите. А слушам, да ви кажа, от сутрин до вечер. Откакто съм в отпуск, всичко проучих! И за всичко са виновни американците… политиците… богаташите… масоните – рецесия искат и малко да ни поразчистят, че тоя век не е имало разредка.

Следобед. Неплатен отпуск и после к‘во? Някой коронав да ми кихне вече и да се свършва!

Вечерта. Ами, тука малко се събрахме със семейството… Хапваме, пийваме, надяваме се. Даже ръцете си измих. Ще избутаме някак и т‘ва е.

Вечерта понякога е по-мъдра от утрото.

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Който твърди, че един човек не може да промени целия свят, никога не е ял недопечен прилеп.

Покрай цялата информация и дезинформация, която ни залива, попадаме и на купища забавни статуси като този. При липса на ясен път за излизане от кризата, част от света търси оцеляването си в хумора. И пак ще оцелеем – с горчив смях и поопразнени джобове – за повечето хора. Но през това време поне да си вземем поука.

Докато учените все още се опитват да постигнат единомислие за произхода на вируса, сума любители на конспирациите доволно потриват ръце и в екстаз разпространяват теориите си – коя от коя по-абсурдни, правейки хаоса още по-нетърпим. Но факт е, че вирусът е тук.

От един китайски град до почти цял свят

COVID-19 днес е разпространен в почти 200 страни и блокира живота на милиарди. Спрени са производства, хора губят работата си, жертвите са хиляди и краят на този сценарий, сякаш копиран от постапокалиптичен филм, скоро не се вижда.

Първата и най-важна поука е, че световните лидери – прехвалени политици, свикнали да управляват във времена без мащабни кризи, бяха

хванати по бели гащи!

Първо, китайците се опитаха да потулят или най-малкото да омаловажат сериозността от заплахата. Второ, лидерите на световните сили закъсняха с решителните мерки. Вместо единни действия и солидарност, те проявиха недопустима колебливост, работа на парче и липса на всякаква далновидност. А големите лидери са тези, които като в шахмата успяват да предвидят събитията няколко хода напред. Разбира се, постфактум е лесно да се дава акъл, но малко предвидливост и заразата можеше да се ограничи в рамките на Китай. Лесно за казване, трудно за изпълнение, но не по-трудно от воденето на война с вирус на около 200 фронта.

Втората важна поука е, че колкото и дисциплинирани да сте – да ходите единствено до магазин и аптека, да се дезинфекцирате и носите маска, в случая

един идиот е достатъчен

да провали усилията на мнозинството. Знаете ли историята за пациент 31 в Южна Корея? Това е 61-годишна жена, която бяга от болницата, след като е с температура и съмнения за коронавирус, отива на многолюдна служба на Църквата на Исус Шин Чон Джи и там заразява стотици. Така в страната, която в първите 4 седмици от заразата има 30 случая, броят на заразените скача многократно.

Тук, с риск да засегна мнозина наши съграждани, които най-спокойно на Великден ще отидат на черква, ще посоча и трета поука.

Не е време да си мерим вярата!

Да оставим папата настрана, той е католик и не се брои, нали?! Но други две православни държави – Русия и Гърция показаха как трябва да се действа в кризисна ситуация. Гърците ще оставят църквите затворени за Великден, а руският патриарх Кирил се обърна към вярващите с думите: „Надявам се, разбирате колко ми е трудно да кажа днес, въздържайте се от посещение в храмовете„. През това време от Светия синод ни обясниха на дълго и широко, че служби у нас ще има. А за капак и ген. майор проф. д-р Мутафчийски даде „светъл“ пример на вярващите, че няма проблем да целуват икона по време на епидемиологично положение! Мисля, че други думи са излишни.

А на нас не ни липсват пишман бунтари, на които им е нужно малко, за да не спазват правилата. Всеки ден има новини за хора, нарушили карантината. Даже полицията преследва с 4 патрулки из София мъж, който по-късно даде положителна проба. Фейсбук е пълен с „експерти“, които обясняват, че за 500 болни мерките са прекалени. И те нито ще се спрат, нито ще повярват преди заразените да станат хиляди и видят някоя и друга катафалка на живо!

Въпросът е кой ще е нашият „пациент 31“. Може би ти?!

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Сигурно сте попадали на шеги от типа: „Сега не е моментът да се обграждате с позитивни хора“. Напук на този съвет ще се опитам да насоча вниманието ви към ценни и добри неща, които изпускаме, докато гледаме с огромен страх към бъдещето.

Животът продължава

Независимо дали теориите, че КНР е скрила огромна част от смъртните си случаи, са верни, факт е, че Китай вече отново функционира. Тотален спад в смъртността и броя на нови случаи, като последните заразени са все привнесени (хора, идващи от чужбина). Тук не коментираме финансовите прогнози за страната, а това, че хората вече работят, пътуват, разхождат се, прегръщат и ЖИВЕЯТ. Италия е в „платото“, т.е. положителните прогнози са до началото на май да спре да расте броят на заразените. Южна Корея вече отново функционира. Може би тези факти ни убягват в цялото море от черна статистика.

Икономиката?

Мнозина са загрижени повече за финансовото си състояние, отколкото за физическото. Огромна част от тях са млади в трудоспособна възраст или семейни, грижещи се за деца и по-възрастни роднини. Безсилието може да ги тласне към рационален или ирационален гняв. Например, към възрастните хора навън, които не носят маски, отивайки до магазина – те са „виновни“ за удължаване на извънредното положение и съответно неработенето и непечеленето. Това би бил ирационален гняв. Можем да сме гневни и възмутени от планираното наскоро увеличение на депутатските заплати, от икономическите мерки за подпомагане на бизнеса, които липсват на практика, или от политическото говорене, което е нечувствително и не дава отговори. Това би бил оправдан гняв. И все пак…

Гневът е гориво за промяна, но по-силното гориво в тази на вид безнадеждна ситуация е позитивната мотивация. Много компании, дигитални бизнеси, IT академии, издателства или специалисти в ръчно производство предлагат свои ресурси за обучение онлайн. Има безплатни материали, видео уроци, практически онлайн обучения в много и различни сфери. Ясно е, че за два месеца трудно бихме станали дори младши специалисти, но е добро време да инвестираме в специализация или поне в избора на такава. Сега е моментът да анализираме себе си, нещата, които ни се отдават и обичаме да правим, и да видим нуждата на пазара. Ще се търси ли това, което умеем да вършим, на трудовия пазар след COVID-19? Ако не, какво друго можем? Какво би било нужно и в кой сектор? Не ограничавайте ума си до едно, мислете мащабно и мечтайте. Трябват ни ресурси, завъртане на паричния поток, мотивирани, радостни, млади и по-зрели хора, готови с усмивка да се гмурнат в битката, наречена живот.

След физическото и финансовото здраве е добре

да завършим с духовното.

Ако вярвате в Бог, тази ситуация не би ви стресирала толкова, защото приемате, че всички прогнози са в Неговата ръка и че дните на човека, добри или лоши, вече са определени като брой, единственото, което се изисква от вас, е да запазите мира и вярата. За несподелящите този светоглед тежестта на отговорността, комбинирана с безсилието на момента, може да е смазваща.

Затова сме длъжни да държим ума си чист от страх, отчаяние, вредна и непроверена информация, гняв, обвинения, отчайващи постове и репостове. Споделяйте каква е вашата надежда, какви са вашите мечти и идеали, говорете за бъдещето нормално и се старайте да гледате от слънчевата страна на ситуацията. Усмихнете се, това може да е животоспасяващо!

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Помага ли хлорохинът при лечението на COVID-19 или вреди? Предпазваме ли се (поне в някаква степен) от потенциална зараза, носейки маски, или не? Само възрастните и хората с придружаващи заболявания ли са уязвими за усложнения (и евентуално фатален изход) от вируса или понякога той може да убие и иначе здрав млад човек? Оставя ли COVID-19 дългосрочни последици върху организма или излекуваните се възстановяват напълно, все едно че никога не са боледували? Излекувани веднъж, можем ли да се заразим повторно с вируса, или напротив – вече сме имунизирани гарантирано? Какви ще са социално-икономическите последици след края на пандемията? А какви ще са психологическите?

Чудите се защо Зелената шапка ви е написала шест въпроса един след друг, вместо да ви даде отговори за възможностите в сегашната ситуация? Отговор има само последният, седми въпрос. И той е, че де факто

все още нищо не се знае.

Светът е виждал коронавируси и преди, но започна да се „запознава истински“ с този в края на 2019 и в първите дни на 2020 г. Опознаваше го постепенно и в движение, докато заразата го обхвана изцяло, но и досега не знае всичко за него. Редица лекари, биолози, икономисти и всякакви други експерти защитават различни хипотези по поставените горе въпроси и не могат да ни дадат единен сигурен отговор просто защото и те самите не са напълно наясно. И едва ли ще бъдат, докато не мине достатъчно време, в което да се докаже някоя от тях.

Заразата да се постави под контрол или да бъде оставена свободно да мине през всички – това са двата основни пътя, които можем да последваме. COVID-19 може да е много, много страшен и коварен. А може и да не е толкова. Дали, доколко, за кого – още не се знае. Това може да е Кутията на Пандора. Не сме съвсем наясно какво точно има вътре и какви ще са последиците от него в бъдеще. Затова вместо първосигнално да отваряме, не е ли по-разумно да се помъчим да задържим капака колкото се може по-затворен?

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

„Любовниците“ – Рене Магрит – картина, добила популярност покрай коронавируса. Понастоящем се намира в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк.

Човечеството се е изправяло пред катастрофални епидемии и дори пандемии в цялата си история. Чума, тиф, едра шарка, малария, туберкулоза са малка част от болестите, отнели хиляди и дори милиони животи. С повечето от тях сме успели да се преборим, макар някои като тифа и холерата още да напомнят за съществуването си. През новия век също станахме свидетели на птичи, свински грип, ебола. Но нивата на зараза от COVID-19 се оказаха доста по-високи и затова изискаха спешни политически решения. Карантина, чиято навременност остана под въпрос.

Това насочи вниманието към редица дискусионни проблеми. Стана ясно, че и преди 20 века, и сега хората сме си все така уязвими пред природните стихии. Глобализацията и новите технологии само ускориха процеса по разпространението на локалните зарази, а тепърва ще разберем дали и доколко ще ускорят и тяхното преодоляване. Науката и медицината продължават да се развиват, но както видяхме, това не е достатъчно.

Глобалният свят има нужда от глобална отговорност

добра комуникация, сътрудничество, решителност, дисциплина, застраховане с кризисни планове, качествено здравеопазване, а защо не и малко неизлишна хигиена.

Да благодарим на лекарите, че се грижат за нас.

 

В ролите на шапките: Благовеста Маринова, Елиза Младенова, Йоанна Русева, Рафие Шерифова и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *