ЕС и Турция – пазарлък на едро

ЕС и Турция – пазарлък на едро

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

От днес влиза в сила споразумението между лидерите на ЕС и Турция за ограничаване на миграционния поток към Европа. Всички нелегални мигранти, идващи през Егейско море от Турция, ще бъдат връщани обратно, като за един върнат човек в страната, друг от нейната територия ще бъде настанен в страна от ЕС. Целта на споразумението е да се попречи на нелегалния трафик на хора, който застрашава живота на стотици хиляди, и да се възстанови общественият ред.

Мигрантите, които пристигат в Гърция, ще бъдат регистрирани, а молбите им за убежище ще се обработват индивидуално и в съответствие с Европейската директива за предоставяне на убежище и в сътрудничество с Върховния комисариат за бежанците на ООН. Тези, които нямат основание да получат статут на бежанци, ще бъдат връщани в Турция.

Европейският съюз е приел квота от 72 хил. души, които да разпредели в страни членки, доброволно предявили готовност за прием. Това ще се случи, след като се овладее нелегалният приток на хора. През юли миналата година държавите членки на ЕС поеха ангажимента да приемат мигрантите на територията си. Според това решение има още 18 хиляди свободни места.

От своя страна Турция поиска ускоряване на преговорите за членство в ЕС, също и падане на визите за турски граждани в Шенген. Това условие е обвързано с 72 изисквания, от които 37 вече са изпълнени.

ЕС също  ще ускори отпускането на предназначените 3 милиарда евро за бежанците в Турция, а до края на 2018 г. има възможност да осигури допълнително още 3 милиарда евро.

Лидерите на ЕС и Турция се споразумяха още за т.нар. зони за безопасност на сирийска територия, които да са хуманитарно обезпечени.  Тези зони ще позволят на сирийците да не преминават в Турция, като на територията на Сирия сигурността им ще бъде осигурена от ЕС и Анкара.

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

Турците са добри в пазарлъка, ненапразно думата е с турски произход, това разбраха и баба Меркел и Co. през последните дни. Турция ще получи 6 млрд. евро в рамките на 2 г. Първоначално се говореше за 3 млрд., които съседката ни искаше да получи през следващата година, а от ЕС искаха двугодишен срок. Е, Давутоглу се съгласи със срока, но ако се удвои сумата. Кой е на далавера, а?

И така, имаме прясно споразумение между Турция и ЕС, нека менкането на бежанци започне сега! Ще се процедира по механизма „един за един“. Колко хуманно – хората ще се разменят като шахматни фигури, с механизъм. Може да го наречем и алъш-вериш (вземане-даване в превод).

Зад цифрите има човешки съдби

Към момента в Турция има 2 млн. бежанци. Ето ви две новини от последната седмица – участници са мъничка част от тях. По път за Капъкуле полицията спира 15-местен микробус, оказва се, че в него са наблъскани 43-ма бежанци, двама от тях припадат от липса на въздух. И ако някакъв си припаднал бежанец не ви трогва, следващата история е за вас. В Егейско море потъва гумена лодка с 59 души в нея, бреговата охрана се намесва навреме и спасява 58 от тях. Освен едно 3-годишно дете. Какво ли се случва с останалите 1 999 898 души?

Късно се сетихте!

В споразумението се говори да се сложи край на незаконната миграция от Турция към ЕС. Е, баба Меркел докато го раздаваше самарянски, не помисли ли, че ще предизвика тази миграция? Сега молбите за убежище щели да се разглеждат индивидуално. Добро утро, ЕС! Ако се мислеше навреме и правилно, много глупости можеха да се спестят. Много глупости и много човешко страдание.

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Големият въпрос: Ще се случи ли договорката на ЕС с Турция за значително ограничаване на имигрантския поток към Европа. Тази мръсна сделка е като бумеранг, който е пратен от ЕС към Турция и накрая ще се озове там, откъдето е дошъл. На карта са съдбите на хиляди мигранти, които се разпределят като парчета от пита, разхвърляни в различни посоки. Турция много добре знае как да си изиграе картите. Тя е готова да се съгласи да приеме под крилото си по един мигрант, достигнал до гръцките острови, за всеки бежанец, който бъде преместен от страната в ЕС. Но, разбира се, знае какво и да поиска в замяна – 3 млрд. евро за справянето с хуманитарната криза в своите бежански лагери. Ахмет Давутоглу поиска и либерализиране на визовия режим на ЕС за всички турски граждани, както и да започне отново процесът за членство в ЕС.

Толкова ли е омекнал ЕС, че ще позволи Турция да го върти на малкия си пръст? Европа е под голям стрес и не знае как да се справи с бежанската вълна и затова търси помощ от южната ни съседка. България се намира между чука и наковалнята или по-точно между ЕС и Турция. Разбира се, опитваме се да поддържаме добри взаимоотношения и с двете страни. Въртим се като фурнаджийска лопата между Меркел и Давутоглу. Ние нали сме си пчелички работнички,  каквото ни кажат – слушаме и изпълняваме.

Но да се върнем на големия въпрос. Със сделка или без нея, Турция държи в ръцете си един голям коз – 2 млн. бежанци, които може да пусне всеки момент към Европа. Бежанците са като разменна монета. Това е политическа игра с човешкото бъдеще, на която не се вижда краят.

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Турция се договаря с ЕС по въпроса за бежанците – връщаме й незаконните мигранти, влезли през Егейско море, а тя ни праща сирийски бежанци, които да бъдат разпределени, получава 3 млрд. евро помощ, плюс евентуално още 3 до 2018 г., и си отваря вратите за членство в ЕС. Хорей за Турция, но какви са плюсовете за съюза и България като негов член?

От 2013 до 2015 г. границата ни преминаха незаконно почти 10 хил. мигранти, които доведоха до масово недоволство и чувство за заплаха, а квотата, по която България трябваше да приема бежанци, остана само с един човек. Връщането на мигрантите би означавало държавата ни да поеме само определените 1600 души, за които да се погрижи законно. Ще се съгласите, че не е лоша перспектива, особено ако ЕС ни подкрепи с допълнителни средства, както се надява премиерът Борисов. А съюзът ще може да задейства споразумението за разселване на бежанците, за да се справи с огромния бежански поток.

За тези, които се притесняват от евентуалното присъединяване на Турция към ЕС, има още една добра новина – засега всичко е на етап преговори. За да се премахне безвизовият режим, нашата съседка ще трябва да изпълни цели 72 критерия. И ако се случи? Какво пък – ще улесним предвижването между страните и най-много да засилим турското влияние…

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

Стар виц гласи, че на кръщенето на едно бебе отишли роднини от различни партии. Наобиколили го и започнали да му се радват. „От нашите е, сини са му очичките!“, рекъл един. „Не, от нашите е, червени са му бузките!“, обадил се друг. А от някъде се чуло: „Абе, от нашите е – хем нас*ано, хем засмяно!“.

Е, макар далеч да не е толкова забавна и идилична, ситуацията в Близкия изток е подобна. Днешна Сирия се оказа рожба на политиката на определени държави. И в момента е като беззащитно пеленаче, което три фракции искат да приласкаят. Пред нея възможностите са три:

Първата е групата на Запада, начело със САЩ. Щатите обаче харесват Сирия не заради сините очи на Башар Асад, а заради зеления цвят на доларите, които могат да си докарат от петрола там. Разбира се, стига да свалят Асад от власт. Нещо, което би било доста изгодно и за близките на Америка Катар и Саудитска Арабия.

Срещуположният лагер пък е оглавяван от Русия, която с почервенели от плам бузи защитава своя дългогодишен политически съюзник. Все пак Сирия, заедно с Иран, отдавна е партньор на Русия в Близкия изток. Ето защо руснаците, логично, подкрепят официалната власт в лицето на Асад, за да защитят личните си позиции там.

От третата страна е Турция, която играе собствена игра. И най-вече опитва да пресече желанията на кюрдите в страната в Сирия и Ирак да имат собствена държава. Достатъчно показателни за конфликта са няколкото атентата, които от началото на годината извърши на турска територия кюрдската групировка ПКК.

Междувременно турският президент Ердоган заедно с премиера Давутоглу, горди и засмени, успяха да издействат колосални отстъпки при преговорите за влизане на Турция в ЕС. И може да издействат още много, предвид факта, че държат Европа в ръцете си, заплашвайки, че ще я залеят – с мигранти. Сирия обаче не се смее, а плаче, защото е залята  – от война.

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

Това, което разбрахме дотук: ЕС са сериозно притиснати от бежанската вълна, за да стигнат до отстъпки, дори и привидни, към Турция. Обещания за премахване на визовия режим за турците в Шенген, 3 млрд. евро помощ за бежанските лагери в страната, както и евентуално още 3 млрд. след две години са най-сериозното постижение във външната политика на Турция напоследък. Но всичко стои някак си във въздуха, ЕС обещават, но не гарантират, Турция приема, но не спира със спекулациите. Предстои да се разбере дали моделът на размяна на бежанци за нелегални имигранти ще даде резултат. Оттук нататък явно  страдащите ще бъдат все по-обективизирани.

 

В ролите на шапките: Благовеста Маринова, Веселина Петрова, Елиза Младенова, Йоанна Русева, Рафие Шерифова и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *