Героят си ти, мамо!

Героят си ти, мамо!

Харесай и сподели

Майките са герои, които водят своите битки ежедневно. Фронтовете са хиляди, а техните муниции са неизчерпаемата им воля, надежда и обич, с които обстрелват проблемите. Мислите им са разхвърляни в много посоки, но главната от тях винаги се спира на нас, децата.

Има моменти, в които тези мисли биват прекъснати. Насилствено. Не по волята на родителя. Майките оставят децата си, защото злата болест е изчерпала енергията им. Друг път напускат този свят поради огромните проблеми, с които се сблъскват.

Един от най-съществените е безопасността при бременност. Според Световната здравна организация стотици хиляди жени (приблизително 830 на ден) умират ежегодно от усложнения по време на бременността или раждането. В развиващите се страни това е втората причина за високата смъртност след вируса на ХИВ. Повечето от тези случаи могат да бъдат избегнати, ако съществуват необходимите медицински интервенции.

Петата цел на хилядолетието за развитие бе подобряване на здравословното състояние на майките. По данни на СЗО повече от 135 милиона жени стават майки всяка година. Около 20 милиона от тях страдат от различни заболявания след раждането. Друг огромен проблем са детските бракове, в които жените стават майки на възраст от 15 до 19 години. Техният брой е около 16 милиона. Някои намират различен изход – абортите, които от своя страна също са причина за висока смъртност.

Днес е 8 март, а много жени (бъдещи майки) нямат повод да празнуват. Защо не помислим за техните проблеми? Нужна е огромна политическа воля и отдаденост, работещи здравни системи, образование на жените от бедните прослойки, както и подобрен достъп до медицински грижи.

Милиони жени по света са лишени от образование, което е универсално човешко право. В Либерия след навършване на 10 години момичетата влизат в т.нар. „буш училища“, където изучават традиционни женски церемонии. Така половината от жените там остават неграмотни. А 2/3 от 775-те милиона необразовани възрастни по света са от женски пол. Много често те заплащат с живота си, ако поискат да се образоват:

„Бих му казала: „Застреляй ме, но първо ме изслушай!“. Бих му казала, че образованието е мое право, че образованието е право на неговата дъщеря, на неговия син. И говоря заради тях. Говоря, защото искам мир.“Малала Юсафзай, удостоена с Нобелова награда за мир, простреляна от талибаните в родния й Пакистан, защото посещава училище и се бори за правото на жените да се образоват.

Дори образовани и намиращи се в развитите страни, жените често са подложени на дискриминация, която ескалира и в омраза, на базата на пола. Според СЗО 1 на всеки 3 жени изпитва физическо или сексуално насилие през живота си. Това пречи те да живеят щастлив и пълноценен живот.

Не всички жени имат шанса да станат майки. Някои от тях са подложени на генитално осакатяване, което може да причини усложнения по време на раждане. 60 на сто от жените в Еритрея се чувстват религиозно задължени да преминат през тази процедура, макар това да не е записано в Корана. То се практикува в 30 държави, 27 от които в Африка.

Жените по света страдат от принудителните бракове и различни традиции, които потъпкват правата им и ги принизяват. В България положението не е толкова страшно, макар че и тук те водят своите лични битки.

Казват, че можеш да разбереш една майка само когато се превърнеш в такава. Но героизмът на жените си личи отдалеч, той е по-силен от мечовете, традициите и неравенството. Защото майчиното сърце бие с радостите и тревогите на детето си.

 

Харесай и сподели

За автора

Ива Ваташка

Предимно мечтая, понякога пиша. Завърших журналистика, след това се запознах с международните кризи, конфликти и дипломация. Темите, които ще намерите тук, са ме развълнували достатъчно, за да ги претворя в текстовете си. Надявам се да ви бъдат интересни!

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *