Kashkaval tourist: България е скрито бижу

Kashkaval tourist: България е скрито бижу
Харесайте

Докато Министерството на туризма е заето с хвалби за усвоените европейски средства, ние се чудим кога нашата страна ще бъде рекламирана адекватно и интересно. Това прави Тодор Божинов със своя блог kashkaval tourist.

Ето какво ни разказа той:

От къде дойде идеята за подобен блог?

По това време учех и работех в Северна Германия. Бях се прибрал за пролетната ваканция и си дадох сметка колко дълбоко съм привързан към красотите на България. Пък и колко недостатъчна и непривлекателно поднесена беше информацията за страната ни към този момент. Затова реших да дам своя принос и да разказвам на английски за най-интересното от културата и природата на България и Балканите.

С какво друго се занимаваш?

По професия съм графичен и уеб дизайнер. Напоследък все повече се занимавам с уеб интерфейси. По стечение на обстоятелствата работя във фирма в сферата на туризма – водещ немски портал за ваканционни имоти под наем. Иначе имам много разнообразни хобита, сред които са чуджите езици, историята, фотографията, планинарството, изкуството, ракията и не на последно място, футболният клуб Арсенал!

Kashkaval tourist: България е скрито бижу
Грузия

Преподавал си английски език в Патагония, какво ти донесе това?

Това сигурно е най-щурото и най-отличителното решение до момента в живота ми. Беше страхотно преживяване, прекарах половин година в един от най-южните градове в света, Пунта Аренас. Живях в приемно семейство, научих испански, видях красотите на Патагония, за които мечтаех. И се надявам, че съм запалил много чилийски деца със страст за пътешествия и желание да знаят повече за културите и езиците на света!

Kashkaval tourist: България е скрито бижу
Чили

Какво е да си „кашкавал турист”?

Да си кашкавал турист значи да си особено неспособен планинар, който едва се справя нагоре по баирите (заради кашкавалените си крака) и често спира за почивка, за да извади с нетърпение кашкавала от раницата.

Аз рядко нося кашкавал в планината и горе-долу се справям с ходенето, така че името на блога е по-скоро иронично. Пък и работи на английски, особено за чужденци, които се интересуват от българските видове сирене!

Kashkaval tourist: България е скрито бижу
Аржентина

Пишеш прекрасни неща за България на английски език, каква аудитория търсиш?

Пиша основно за хората, които предпочитат да опознаят културата и природата на дадена страна, а не тези, които от летището директно отиват по плажовете и ски пистите и висят само там. Често ме четат и българи, които искат да запознаят приятелите си чужденци с красотите на родината си.

Kashkaval tourist: България е скрито бижу
Ковачевица

Кое е първото нещо за България, което разказваш на своите чуждестранни приятели?

Обикновено бързо започвам да се хваля със страхотната ни и разнообразна природа. Иначе винаги по-скоро на мен ми е интересно какво те знаят за България и започвам оттам.

Какво знаят чужденците за България, когато ги попиташ?

Чувал съм много различни неща. В Чили рядко знаеха нещо повече от Стоичков и това, че сме държава в Европа. В Германия най-честата асоциация са плажовете на Слънчев бряг и Златни пясъци. Но нерядко срещам хора, които са пътували в България и обикновено са много впечатлени и изненадани колко е хубаво. Падаме се нещо като скрито бижу!

Kashkaval tourist: България е скрито бижу
Витоша

Как би описал страната ни в пет думи?

Древна и живописна страна на културен кръстопът.

Какво трябва да се промени в българския туризъм? Смяташ ли, че той е рекламиран адекватно?

Българският туризъм следва все още много масов модел. Не успяваме да представим индивидуалните достойнства на България като бутикова дестинация достатъчно добре. Навън по-скоро имаме имидж на евтино място за почивка с алкохол на корем за бедни и непретенциозни туристи, а можем да предложим много повече.

И в рекламата може да се направи повече – в онлайн пространството например имам чувството, че блогърите успяваме да информираме и запалим много повече чужди туристи да посетят България, отколкото официалните институции с техните скъпи кампании.

Балканите са специално място, защото…?

… са смесица от древни култури, множество религии, говори от всички европейски езикови групи и, разбира се, несравнима природа.

 

Снимки: Тодор Божинов


Харесайте
Сподели и подкрепи
  •  
  •  
  •  

За автора

Ива Ваташка

"Тя е перфекционист, колкото и да го отрича. Обожава пингвини, вмъква и рими. Текста си оформя грациозно и с елегантност го облича. При нея всичко се помни и ударно се стича. Като започнем от началото и стигнем до края - всяка дума е претеглена, тежи толкова, колкото е нужно, за да се побере във вашето сърце. Поемаш си дълбоко въздух и започваш да четеш, следващата глътка е едва когато спреш. Тя е такава, напрежението обича и неща прекрасни изрича. Иначе е кълбо от емоции, опиташ ли се да го разплетеш, ще откриеш какво ли не - ентусиазъм, любознателност, нежност и отговорност. Тя е: И нтелект В дъхновение А мбиция" Това съм аз според милите и хвалебствени думи на Рафие Шерифова. Благодаря!

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *