Кръводаряването: най-лесният начин да спасиш живот

Кръводаряването: най-лесният начин да спасиш живот

Харесай и сподели

Колко от вас искаха да станат герои като малки? Да спасяват света и да помагат на хората? А колко оставиха тази мечта между страниците на книгите и комиксите?

Всъщност повечето направихме така. Отказахме се от големите планове и прегърнахме ежедневните задачи, които порастването ни поднесе. Не видяхме, че е нужно съвсем малко, за да станеш герой.

Само 450 мл. Колкото се взима при едно кръводаряване.

Най-лесният начин да спасиш живот – безболезнено и всъщност много полезно за твоето здраве. Да, точно така – кръводаряването не може да ти навреди, ако следваш всички изисквания и лекарите ти позволят да го направиш.

Самата аз не бях запозната с темата, срещах противоречиви изказвания и като цяло отказ от обсъждане на въпроса. Докато не се наложи да потърся дарители за свой близък. Не веднъж, не два пъти, а повече от 10 пъти. Сблъсках се челно с едно хематологично заболяване и разбрах колко нужна и критично необходима може да е чуждата кръв в такива моменти.

Когато единственото лекарство, което може да се предпише, е две банки от нея. Когато сте в болницата през две седмици и търсите така ценните бележки, които удостоверяват, че за твоя близък е дарена кръв. Тогава разбираш колко много герои има покрай теб. Лицата, походките, работата, говорът – като на всички останали. Сърцата им обаче – двойно по-големи, преливащи от солидарност и милосърдие и то към напълно непознати. Тяхната добрина ми помогна да видя как предоставяйки частица от себе си, те даваха преди всичко надежда и вяра.

Затова и днес – на Световния ден на кръводаряването, искам да благодаря на всички, които помогнаха на моето семейство, и на тези, които даряват безвъзмездно и вдъхват кураж на толкова болни хора. Съвременните герои потвърждават, че има как да спасим света – като подадем ръка на ближния!

Не винаги този акт на милосърдие, доброта и човечност е препоръчителен поради медицинските изисквания. Но ако сте на възраст между 18 и 65 години и сте здрави (не страдате от някои от следните заболявания: СПИН, хепатит, сифилис, туберкулоза, бронхит, алергии, ревматизъм, язва на стомаха или дванадесетопръстника, псориазис, екземи по кожата, глаукома, остри заразни болести и други), то шансовете да бъдете одобрени за кръводарител са големи.

Всички въпроси, свързани със здравето ви, ще бъдат обсъдени предварително с лекар. Той ще ви прегледа, ще направи изследване на кръвта, за да се определи каква е кръвната група и стойността на хемоглобина. Ако лекарят прецени, че всичко е наред, то ще бъдете поканени да дарите кръв – цялата процедура ще отнеме около 30 минути. Ще получите два дни платен отпуск, също така ще увеличите защитните сили на организма си.

Кръвта, която ще ви бъде взета, е 450 мл. Тя се възстановява количествено в организма до 24 часа, а качествено – до няколко седмици. Мъжете имат право да даряват до пет пъти на година, а жените – до четири, като интервалът между всяко дарение е поне 60 дни. Когато се решите на тази стъпка, вие не просто правите услуга на познат или жест на добрина. Вашите 450 мл. отиват при хора, които страдат от остри кръвозагуби; на които им предстоят планови или спешни операции; които се борят с онкологични или хематологични заболявания.

Можете да спасите живот на някое от следните места: в центровете за трансфузионна хематология и многопрофилните болници за активно лечение, в чиято структура има отделение по трансфузионна хематология, както и във ВМА.

Не трябва да се изненадвате, ако някога лечебното заведение предложи да заплати кръводаряването. По закон това се прави, когато има спешни случаи и при липса на налични количества от необходимата кръвна група. А също и за производство на ваксини, серуми и имуноглобулини, както и за научноизследователски и диагностични цели в медицината.

Всяко друго заплащане на случайни хора от улицата, които търгуват със своята кръв, е не само нарушение, но и подигравка с пациентите, които се борят за живота си. Затова всеки, който е здрав и има желание да си припомни детските мечти – нека стане герой за някого – 450 мл. стигат!

Харесай и сподели

За автора

Ива Ваташка

Предимно мечтая, понякога пиша. Завърших журналистика, след това се запознах с международните кризи, конфликти и дипломация. Темите, които ще намерите тук, са ме развълнували достатъчно, за да ги претворя в текстовете си. Надявам се да ви бъдат интересни!

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *