Професии от изчезващ вид

Професии от изчезващ вид

Харесай и сподели

„Намери си работа, която ти харесва, и никога няма да ти се налага да работиш”, гласи мисъл на Конфуций.

Звучи логично, но колкото и да са мъдри думите му, младите хора в България, повлияни от икономическата и социалната реалност у нас или просто подвластни на модата, все по-често решават да следват друго верую. А именно: Намери си работа! Да е перспективна и най-добре да е за повече пари! „Право”, „Икономика”, „Публична администрация”, „Програмиране и компютърни науки”, „Медицина” и  „Психология” са най-привлекателните специалности в университетите. Силно желана е и работата в контактни центрове, магазини, заведения, хотели, в транспортния сектор.

Но докато за едни професии има масов интерес и дори излишък от кандидати, то други, също важни направления, страдат от остър дефицит на кадри. И скоро могат да останат изобщо без кадри! „Червена книга” за професиите от изчезващ вид все още няма. Но ако имаше, ето кои професии у нас щяха да попаднат в нея.

Лекари в спешната помощ, медицински сестри, фелдшери

Обучението по медицина е привлекателно. Лекарската професия е обществено значима и престижна, а за реализацията в нея, макар да няма идеални условия, все пак има доста възможности. Това обяснява и стабилния интерес към специалността, както и факта, че приемът в нея изисква от кандидатите среден успех от изпитите над Отличен 5.50.

Но въпреки кадрите с отлична подготовка, в медицинския сектор има тотален дисбаланс. Много млади лекари избират специализации, с които да практикуват в свои частни кабинети. Това до голяма степен им осигурява и финансов, и професионален комфорт. Обратно, и професионалният, и финансовият комфорт за лекарите в спешната помощ е близък до нула, следователно и интересът на бъдещите медици към кариерното развитие в нея липсва.

А пациентите, нуждаещи се от неотложна помощ, са най-уязвимите – те не могат да си позволят лукса да избират най-доброто място за лечение, защото им трябва най-близкото. И когато то е със стара материална база и в него не достигат кадри (да добавим и проблемите със системата 112), това е пречка за адекватно лечение. Сходна е и ситуацията с медицинските сестри и фелдшерите. Понякога именно тяхната намеса в спешна ситуация се оказва решаваща за спасяването на човешки живот. А липсата им би била виновник за загубата му.

Учители

Учителят на практика подготвя младите за бъдещата им професия, включително и за неговата собствена. Регионалните инспекторати по образование публикуват обяви за свободни позиции непрекъснато. Но въпреки че има дефицит на млади кадри, той все пак не е толкова голям при част от направленията. Обучението по начална и предучилищна педагогика например се предлага освен в големите университети в страната, също и в техните филиали в по-малките градове. Интересът към него също е значителен. Само Софийският университет е предвидил в план-приема си общо 200 места за специалностите „Педагогика”, „Начална и предучилищна педагогика”, както и за педагогиките с чужд език. А приетите в тях за тази учебна година надвишават бройката с няколко десетки. Подобен интерес към специалностите си проявяват и бъдещите учители по английски език и хуманитарни науки, сочат данните на университетите.

На другия полюс обаче е интересът към обучението по математика, физика или химия. Отново в СУ, който е и най-големият ВУЗ у нас, план-приемът за субсидирано от държавата обучение по физика е едва 11 места. Общо толкова са и местата за обучение по „Физика и математика” и „Физика и информатика”.  Предвидените бройки са минимални, интересът към тези специалности и потенциално към преподаването на физика също е минимален. Данните за потенциалния брой на бъдещите учители по математика и химия са сходни, макар и малко по-оптимистични.

Физици

Физиците у нас са критично малко на брой, сочат данните от последните години. Докато предходните поколения застаряват, сред младите все по-малко хора желаят да ги наследят. И макар че направлението е едно от обявените за приоритетни за държавата, местата за обучение по специалностите в областта на физиката се запълват едва наполовина или малко повече. И ако тенденцията се запази, то след 20-30 години (или по-малко) може да се окаже, че няма компетентно подготвени учители по предмета, нито хора, които да ни ориентират адекватно в случаи като този с водата с уран в Хасково или при трагедии като тези в Хитрино или Горни Лом.

Експерти по Турция, Франция, Централна Европа

Знанието на езика носи по-компетентни познания и за културата, обществото и политиката на дадената страна. Защото са почерпени директно от извора, а не през посредничеството на допълнителни хора или допълнителни езици като универсалния английски. Ето защо филологиите са привлекателен избор за много млади хора. Но това не важи за всички. Турция, Франция, страните от Централна Европа (особено Унгария) се превърнаха в ключови актьори на международната сцена – най-вече заради миграцията от Близкия изток, страха от тероризъм и процесите, които протичат вътре в тях, но рефлектират и извън границите им.

Въпреки тази значимост, твърде малко хора желаят да учат „Тюркология“, „Френска филология“ или „Унгарска филология“. А приемът за тях е възможен, дори и само с оценка Среден 3 от матура по чужд език. И тъй като това не е изключение, а трайна тенденция, след години вероятно няма да е учудващо, ако по въпросите на Франция, Турция и Централна Европа започнат да се изказват посредствени хора. А това би значело, че реално не разполагаме с истински експерти по тях.

Работници в селското стопанство

В сектора на селското стопанство също има криза за кадри. Обяви за свободни позиции не липсват, но ниското заплащане провокира мнозина да изберат да практикуват тази работа, но в чужбина. Призивът на премиера Бойко Борисов отпреди няколко години за това висшистите да стават овчари беше и смешен, и тъжен. Но освен в скотовъдството, дефицит на работна ръка има и за българското земеделие. А това, както и цялостното обезлюдяване на българските села, не на шега би могло да доведе до ситуацията след години да се храним изцяло с вносна стока и да се лишим и от малкото родна продукция, до която в момента имаме досег.

Да, „Червена книга” за професиите от изчезващ вид все още няма. Но червената лампичка, която сигнализира опасност, вече се е нажежила до максимум.

Харесай и сподели

За автора

Благовеста Маринова

Аз съм Бети. Врачанка съм и уча „Журналистика” в Софийски университет. Обожавам историята, философията, политиката. Но не съм типичният „хуманитарен тип”. Може да се каже, че животът ми е силно свързан с математиката. Не се плаша от точните науки, даже ги харесвам. Най-голямата ми страст обаче си остава писането. Смятам, че за нещата в живота ни има логика и се стремя да я търся във всичко.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *