Четенето, което спасява животи
Източник GPE/Carine Durand

Четенето, което спасява животи

Харесай и сподели

Замислих се какво би станало с мен, ако никога през живота си не бях чела книги.

Ако бях една от 493-те милиона необразовани жени по света. Близо 30 милиона от тях живеят в Индия. Голям брой има в Пакистан, Нигер и Етиопия. Шансът да живея в някоя от тези държави щеше да бъде голям и обратнопропорционален на шанса ми за оцеляване.

Причините за моята необразованост щяха да се коренят в бедността, неравенството между половете и нископлатената работа. Щях да бъда едно от 31 милиона момичета, които напускат училище. Така нямаше да придобия умения за работа и щях да живея в бедност. Но истината е, че ако бях образована в някоя от тези развиващи се страни, аз щях да спася поне един живот.

Според доклад на ЮНЕСКО, ако:

  • всички майки завършат основно образование, умирането по време на раждане ще се намали до 2/3, което би спасило 98 000 живота;
  • всички жени имат средно образование, детската смъртност ще се намали наполовина, спасявайки 3 милиона живота;
  • всички жени имат основно образование, 1.7 милиона деца ще бъдат спасени от недохранване;
  • майката на детето е образована, има 50 % повече шанс то да оцелее до 5-годишна възраст;
  • завършат средно образование, почти 60 % по-малко момичета биха забременели преди навършване на 17-годишна възраст;
  • всички момичета имат основно образование, детските бракове ще намалеят с 14 на сто.

Разбира се, тези момичета и жени не са оставени съвсем сами. Великобритания например отбелязва Световния ден на книгата в първия четвъртък на месец март. Това е благотворително събитие, което освен че празнува четенето, подпомага Bookaid International и събира средства за хилядите хора в Субсахарска Африка, които нямат книги и достъп до образование. В инициативата се включват училища, семейства, като някои от децата се преобразяват в любимите си герои от книгите и даряват по един паунд за каузата.

Изпращането на книги в Африка е първата стъпка към спасяването на човешки животи. Когато дадеш образование на момиче, ти не променяш само нейните житейски опции, ти даваш по-голям шанс на децата й да останат живи.

 

Либерия, Източник: GPE/ Kelley Lynch

Книгите спасяват животи, когато:

  • помагат на децата да разберат правата си;

Някои деца са научени, че малтретирането им е нещо нормално. Чрез образованието те могат да разберат, че тези практики са недопустими, както и по какъв начин могат да им противодействат. В Танзания например, за да се гарантира, че всички момичета ще имат достъп до тази информация, е създаден закон, който изисква от учителите да докладват за всеки предполагаем случай на детски брак.

  • подготвят за извънредни ситуации;

Образованието може да спаси живот след хуманитарна криза (природни бедствия, конфликтни ситуации). Децата се научават как  да се справят в ситуация на конфликт или насилие. Освен това тези, които са на сигурно място в училище, са по-малко застрашени от отвличане и експлоатация.

  • учат за здраве, секс и лична хигиена.

Когато епидемията от Ебола възниква в Западна Африка, в училищата децата се учат как да спазват лична хигиена, за да забавят разпространението й. В Южен Судан, където състоянието на санитарните условия е изключително лошо, малчуганите научават как да избягват заболявания, съпровождащи храната и водата. В Гана пък има създадени специални ХИВ/СПИН „клубове”, където се обяснява какви са рисковете, свързани с половата активност.

Освен английската инициатива за Световния ден на книгата и други организации събират средства за развиващите се страни. За съжаление финансирането на образованието там е минимално. В Камерун за 11 деца в основното училище има само един учебник. Недостигат и класни стаи – в Малави на една се падат по 130 деца. Липсата на инфраструктура и ресурси допълнително затруднява образователния процес – в Китай има деца, които изкачват по 2625 метра, за да стигнат до училището си.

Класна стая на открито, Малави; Източник: GPE/Govati Nyirenda

Книгите спасяват животи, но за да ги получиш, понякога се налага да рискуваш своя. Малала Юсафзай, която е от Пакистан, но сега живее във Великобритания, е заплашвана, а след това и простреляна, защото нарушава забраната на талибаните момичета да посещават училище. А групировката Боко Харам, чието име означава „Западното образование е грях”, пък отвлича стотици момичета от училището им в Нигерия, защото смята, че те не трябва да имат достъп до образование.

Предполагам повечето от вас плачат, когато гледат как Лиъм Нийсън в ролята на Оскар Шиндлер, получава гравирания пръстен с надпис „Този, който спаси един единствен живот, спасява целия свят”. В нашия случай говорим за едно малко по-различно спасение – чрез образование. Независимо от етноса, религията или държавата си, всеки трябва да има достъп до книжните учители. Най-вече децата, защото те са бъдещето.

А дали то ще бъде образовано, здраво и проспериращо, зависи и от нас.

 

Снимки: GPE

Харесай и сподели

За автора

Ива Ваташка

Предимно мечтая, понякога пиша. Завърших журналистика, след това се запознах с международните кризи, конфликти и дипломация. Темите, които ще намерите тук, са ме развълнували достатъчно, за да ги претворя в текстовете си. Надявам се да ви бъдат интересни!

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *