TimeHeroes – героите на новото време

TimeHeroes – героите на новото време

Харесай и сподели

Какво е нужно, за да накараш хората да правят добро за някой друг? Просто един малък екип от шест души, който развива и подкрепя доброволческата култура в България. Всеки, имащ желание да помага, може да открие своята мисия в TimeHeroes.

Ето какво ни разказа директорът и създател на организацията Павел Кунчев:

Как се роди идеята за платформа за доброволчество?

Това е стара идея на един от основателите – едно място, на което можеш да намериш всички доброволчески каузи. Преди години излязоха данни на Евростат, че България е на последно място по доброволчество сред обществото в Европа. Събрахме се около идеята, че със сигурност има нещо, което да обърне тази статистика.

Така в средата на януари 2012 стартирахме онлайн платформа, на която днес има регистрирани близо 600 организатори на каузи, намерили над 33 000 доброволци през timeheroes.org, които са извършили над 50 000 геройства в 155 населени места в страната.

Обичаме да даваме това като страхотен пример как ако в обществото и в социалната сфера има незапълнени ниши, не трябва винаги да хвърляме сянка на вина върху обществото. Трябва да мислим за лесни и приятелски начини хората да се включват, да са полезни и това бързо ще обърне статистики със значимост за всички.

Как намирате организации, които да работят с доброволци?

В началото ние бяхме проактивни към НПО-та, правехме срещи, презентации, обаждахме се по телефона, пишехме мейли. Но платформата вече е много популярна и организациите знаят защо и как да я ползват. Доволни сме, че гражданският сектор се отваря все повече за идеята, че нелеката му задача на оцеляване в България става по-лека след включването на мотивирани и енергични доброволци, готови да помагат безвъзмездно с времето и уменията си за каузата.

Как човек може да стане доброволец чрез TimeHeroes?

Лесно е като да си намажеш филия – отиваш на timeheroes.org и си създаваш профил. После си избираш кауза от бутона “Всички мисии”. Там ти се отваря цяла вселена от десетки неща, които можеш да правиш като доброволец – от това да изработваш мартенички в подкрепа на деца с проблеми в развитието, да се включиш в организацията на голям културен фестивал или пък да посещаваш кучета в приют в твоя град.

Българите имат ли желание да правят нещо само за каузата и добротата?

Числата на сайта не са официална представителна извадка, но ни вдъхновяват. Историите на доброволци и организатори на каузи – още повече. Свързването на каузите с хората е мисия за TimeHeroes и смятаме, че ако го правим достатъчно добре, скъсяваме с километри пътя до желанието, а после – до действието. Доброволчеството трябва и ще стане част от културата ни, защото е незаменим инструмент за решаване на социални проблеми – от насилието при тийнейджърите до социалната изолация при възрастните хора.

Защо България е на последно място по доброволчески инициативи в Европейския съюз?

Причините са социални, икономически и исторически, но ние вярваме, че те могат бавно да се разтопят, ако вложиш добра комуникация на възможностите за правене на добро и го правиш на достъпен език, с приятна визия и през истински добри истории на хора и каузи.

tumblr_inline_ohrbhoIWFx1s5vu5x_1280Хлебна арт-терапия

Снимка: Илиян Ружин

“Мирише на прясно изпечен хляб. Или по-скоро на кифлички. Не сме сигурни. Едно е ясно, на ул. „Бетховен“ 12 мирише добре и това се усеща още от парка Гео Милев. В крайна сметка ароматът ни хваща за носа и ни вкарва директно в Хлебна къща София –  фурна „НадЕжко“, част от мрежата на Хлебни къщи. Разбира се, не сме там случайно. Особено в Деня на будителите.

Ще присъстваме на хлебна арт-терапия за хора със специални потребности. Всъщност, накрая се оказа, че бяхме там, за да се убедим какво значи доволно познатото „Никой не е по-голям от хляба“. Не че искаме да избягаме от клишето на всяка цена, но до този момент може би не си давахме сметка какво стои зад него. След няколкото часа, прекарани сред брашно, тесто, месене и абсолютното щастие на група хора от тези им занимания, можем да кажем, че ни стана ясно.” – Боряна Телбис

Какви хора се включват в мисиите?

До нас стигат много истории на доброволци – някои от тях разказват, че доброволчеството не просто дава смисъл и се превръща в част от живота им, но буквално понякога преобръща съдби, променя начина на живот, вдъхновява смяната на работа или намирането на повече смисъл в настоящата, създава приятелства, превръща мечтата в кауза. Това са хора, които не разделяме по възраст, пол, социална принадлежност, количество свободно време и разстояния. Доброволчеството не строи стени.

tumblr_inline_o84tcsiVnx1s5vu5x_1280Инициативата „Резиденция Баба“ на Фабрика за идеи

Снимка: Илиян Ружин

Разкажете за настоящите ви инициативи.

Комуникационните умения са изключително важни за всяка организация, независимо дали е бизнес или НПО. Гражданските организации в България не винаги се справят добре в тази сфера, затова с помощта на водещи специалисти стартирахме BOOST – 3 избрани организации ще спечелят безплатно промоционално видео от рекламна агенция и безплатни консултации по маркетинг, ПР и комуникации, а в бъдеще сайтът ще прерасне в база от полезни съвети и практики.

Също правим създаването на доброволчески клуб в училище много лесно. От 2 години помагаме на активни ученици и учители в цялата страна да организират собствени доброволчески инициативи и да развиват правенето на добро в общностите си.

15325295_1259421950782721_8567767967086758636_o

Защо е важно да бъдем доброволци?

Да си доброволец означава да помагаш на себе си, докато помагаш на другите, споделяйки времето и уменията си. Супер начин да променяме средата, която ни заобикаля, да усвояваме нови умения, да създаваме ценни връзки, да живеем в света, който искаме да обитаваме. Всеки, който разбира нуждата от това, да влезе.

Харесай и сподели

За автора

Веселина Петрова

Казвам се Веселина. Студентка съм в СУ „Свети Климент Охридски”. Изучавам „Предучилищна и начална училищна педагогика”. Харесва ми да пиша, да разсъждавам по различни теми от живота. Потъвам в думите и вярвам в тяхното послание. Искам да вдъхновявам, защото вярвам, че си струва. Обичам искреността, мразя лъжата. Скромността е моят чар, веселбата е моята стихия и усмивката е моята скрита тайна.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *