Войната за хубавата Цигара

Войната за хубавата Цигара

Харесай и сподели

БЯЛА ШАПКА – ФАКТИ

Увеличение на цените на цигарите:

Според Директива 64 на Съвета на Европейския съюз държавите-членки трябва да изравнят процентно акцизите си за цигарите.

На България, Естония, Гърция, Латвия, Литва, Унгария, Полша и Румъния се дава период от 3 години (2015-2018 г.), през който постепенно да повишат данъчната ставка и така да достигнем минималния акциз от 90 евро за 1 000 цигари към 1 януари 2018 г. Акцизът на цигарите у нас не е бил увеличаван от 2010 г.

Плавното увеличение в страната ни е представено в следния график:

  • през 2016 г. се плаща акциз от 161 лв. за 1 000 цигари;
  • през 2017 г. той ще се увеличи на 167 лв.;
  • през 2018 г. трябва да бъде 177 лв. на сто броя цигари;

С измененията в акциза идва и повишаване на цените на цигарите. За  тази година се повишиха основно по-скъпите марки цигари. Това не се случи в първото тримесечие обаче, защото чуждите производители бяха заредили търговците за поне три месеца с цигари на старите цени.

От новата година цигарите ще търпят увеличение с 25-27 % според шефа на Бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. Според нея новата структура на акциза ще даде „равнопоставеност“  при увеличението на цените на високия, средния и ниския клас цигари. До 2018 г. най-скъпите цигари ще струват с лев повече за кутия, а средният и ниският клас ще се увеличат с 50-60 ст.

България е втората страна по потребление на цигари в ЕС след Гърция, като 40 % от населението ни пуши. На глава от населението се падат по 2 822 изпушени цигари по данни от 2014 г. В последното изследване на Световната здравна организация момичетата на възраст 13-18 г. в България пушат повече от момчетата, което може да доведе до нарушения и увреждания при бременност при младите жени.

ЧЕРВЕНА ШАПКА – ЕМОЦИИ

„Аз съм непълнолетен български гражданин. Пуша от 1 година. Купувам си гръцки цигари, струват 4.90 лв.“ На същата цена се произвеждат и в България от „Булгартабак“.

Но нашият герой, който няма право да си купува цигари, предпочита гръцките. Джобните му не се увеличават, но пък цигарите поскъпват. Категоричен е, че няма да ги откаже. Обмисля варианта да си купува от черния пазар.

Знае, че са вредни за здравето и ще спре да пуши, но от утре…  или от други ден.

„Гадните“ снимки също не го притесняват. Една табакера бързо е решила този проблем.

Начинът, по който се произвежда тютюнът, му е ясен. Той е израснал със сутрешната мокра и студена роса, от която те побиват тръпки. Ставането в 3-4 часа през нощта. Специфичната миризма и черните ръце, покрити с катран. Работно време от зори до мрак. Всичко това за 3 лв. на килограм.

Въпреки мъката и изнурителния труд, който добре познава, той не се е отказал от никотина. Сега той потъпква труда си с всяка следваща цигара, за която е работил с часове, за да може да си я позволи. Плаща на онези, които грабиха от него. А може и да им отмъщава с гръцките цигари.

Листата на качествения тютюн са златни. Като златна мина, но българската си замина. Фабриките преди години са работели на пълна пара, а днес се разграбват. Внасяме от чужбина, а нашите тютюнопроизводители горят реколтата си. Но нашият герой безгрижно пали поредната цигара. Димът го поглъща. Вече е част от поредната схема. От увеличението няма да избяга, нито от оковите на никотина.

Нашият герой може да си ти, твоят син, внук, братовчед или приятел.

sushene-tyutyun

ЧЕРНА ШАПКА – ПЕСИМИЗЪМ

Колко сме готови да платим за собствената си бавна смърт?  2,30 лв., 4,40 лв. или може би 6 лв. на ден? От догодина – с 25-27% отгоре за „евтините“. За цигарите говоря, да – тези, които увеличават процента на карциномите, повишават възпалителната активност на белите дробове, увреждат сърцето, ускоряват сбръчкването на кожата, тровят околните и ни впечатляват с потресаващи опаковки. Цената им ще се вдигне още повече. Това би било стимулиращо за хората да откажат отровата, нали? Имаме нужда – все пак сме на второ място по брой пушачи в Европа и шести в света. Шести по брой хора, за които думите „Пушенето убива“ имат същия ефект като от прелитаща покрай ухото им муха или в най-добрия случай като от кацнала муха…в квартирата на съседа. Но не. Това няма да се случи, а и не се цели.

Всяка година от продажбите на цигари в хазната влизат около 2 млрд. лв., а контрабандата им за 2015 и 2016 г. е паднала в сравнение с предишните години. Парламентът се надява, че при тези обстоятелства вдигането на акциза ще налее повече пари в държавата. Проблемът е, че шансът това да се случи, е минимален. След увеличаването на данъка през 2010 г. следва бум на контрабандата на цигари и намаляване на легално продаваната стока. Дори да допуснем, че контролът се засили, най-вероятно потребителите биха се насочили към по-евтините марки като тези на „Булгартабак“ и „КТ Интернешънъл“ например. Но за да не печелят само компаниите, които предлагат цигари на по-ниски и средни цени и да не бъдат „популисти“ родните ни политици, се реши луксозните цигари да са по-евтини от масовите. Така че да излиза по-изгодно, ако си вземеш кутия на чуждестранна фирма. Българските цигари поскъпват, докато си купуват тютюна почти на безценица, а чуждите магнати печелят.

Собствениците на компаниите трупат състояние, докато бедният тютюнопроизводител жертва здравето си от сутрин до вечер в продължение на месеци, за да получи заплащане от средно 200-300 лв. на месец, ако успее да реализира продукцията си. А бедният пушач ще бъде принуден да заделя още левче, за да си осигури желаната кутия цигари.

25% увеличение. Много ли е? Малко ли е? Каква е цената на смъртта?

Каквато и да е – със сигурност ще има кой да я плати.

ЖЪЛТА ШАПКА – ОПТИМИЗЪМ

Паля цигара и започвам да пиша тази шапка, която посвещавам на вас, братя и сестри – пушачи! Предполагам, че сте обезкуражени от предстоящото поскъпване на нашето малко удоволствие, но както гласи клишето, за всяко удоволствие се плаща. Е, за някои малко по-скъпо.

Помня времената, когато си купувах кутия цигари за по-малко от левче, догодина ще плащаме 6 лв. – за около десет години цените на цигарите скочиха шесткратно, но не вярвам пушачите да сме намалели. То и увеличаващите цените не го вярват, защото знаят, че благодарение на нас се пълни хазната и има и за магистралата до морето, и за селото на баба – сещате се за рекламата, нали?

Прогониха ни от заведенията, налепиха по кутиите стряскащи изображения, но и на минусови температури можете да видите групичка пушачи, обединени около тютюневия дим да мръзнат пред някой бар или ресторант. Затова поредното поскъпване не ме плаши, пък и Менда Стоянова каза, че следващите 3 години поетапно трябва да вдигаме акциза, за да достигнем минималния акциз в Европа. Сигурно така ще вдигаме и минималната заплата, за да стигнем европейската. Дано част от този акциз стигне и до тютюнопроизводителите. Казвам „дано“, и го оставям като пожелание, защото жълтата шапка е оптимистична, а не наивна.

Да не забравяме, че има и електронни цигари, те поне са по-евтини, така че спокойно си запалете и вие и теглете една голяма дръпка.

pushene-pred-zavedenie

ЗЕЛЕНА ШАПКА – ВЪЗМОЖНОСТИ

„Да пуша или да не пуша” – това е въпросът.

Държавата реши, че от догодина ще пушим по-скъпи цигари. Нали трябва да пушим на европейски цени. Нека ги сравним – в България цената на кутия цигари е 2,60 евро, а след увеличението цената ще бъде около 3 евро. Най-скъпи са цигарите в Норвегия – 11 евро , Ирландия и Великобритния – 9,50 евро, а най-евтини са в Беларус – 0,92 евро. Ех, ако имаше и увеличение на заплатите ни по европейски, нямаше да ми направи впечатление, че вдигали цените на цигарите. С  това увеличение ще внесем нови пари в бюджета и ще подпомогнем икономиката на страната. Пушачите казват, че нямат намерение да спрат или намалят цигарите дори и след увеличението им.

Възможностите са много и разнообразни. Напук на себе си и на държавата си да продължаваме да си пушим и да плащаме скъпи акцизи. Можем и да спрем да пушим и да бъдем по-здрави. Друга възможност пред потребителя е да премине на контрабандни цигари без грозни картинки на кутиите им, които ни отвращават, но няма да ни накарат да спрем да ги купуваме.

Цигарите не са забранени, както наркотиците, но това също е една добра възможност, която парламентът едва ли ще одобри, защото все пак от пушачите влизат пари в хазната. Тютюнопушенето и продажбата на цигари единствено е забранена за лица под 18-годишна възраст. Всички знаем, че все още се намират места, на които се продават цигари и алкохол на непълнолетни лица. Предполагам и много от вас някога са изпращани от родителите си до кварталния магазин за цигари. Можем да си направим извода, че дори да забраним цигарите, това едва ли ще се спазва. И контрабандата е забранена, но купуваме или продаваме контрабандни стоки.

Като истински българи носим духа на Бай Ганьо и винаги ще намираме вратички, за да изиграем системата. Но съвсем скоро ще усетим как тя изиграва нас, като джобът на пушачите ще продължава да изтънява все повече и повече. Изборът е ваш, все пак е демокрация.

СИНЯ ШАПКА – ОБОБЩЕНИЕ

Стане ли въпрос за тютюнопушене, веднага се почва война, епична поне колкото Троянската. В ролята на ахейците влизат всички онези знайни и незнайни „герои“, които участват в ограбването на труда на тютюнопроизводителите за сметка на съмнителни бизнес интереси и облагодетелстването на прекупвачите. В ролята на троянския Парис пък е обикновеният българин, чийто грях е, че обича. Вместо хубава Елена обаче, в българския вариант имаме… хубава Цигара. А вместо войски, копия и мечове – ограничения, страшни картинки и ново увеличение на цената.

Да добавим към икономическото и здравното измерение на проблема. Пушенето убива, съсипва белите дробове, уврежда организма, повтарят някои. В същото време обаче, преди време медицински изследвания доказаха, че то може да има и ползи за здравето. Според тях например пушенето намалява риска от паркинсон, както и този от затлъстяване. Не че това е най-полезният навик, но нали знаете – дори и отровата, в малка концентрация, може да се окаже лек.

Казусът с цигарите е сложен, а ситуацията не изглежда никак оптимистична. А докато ние продължаваме да спорим, в бг римейка на епичната битка май Троянският кон ще се окаже контрабандата.

 

В ролите на шапките: Благовеста Маринова, Веселина Петрова, Елиза Младенова, Йоанна Русева, Рафие Шерифова и Руми Рафет

Харесай и сподели

За автора

Цветоглед

Шестте мислещи шапки е метод, който изгражда аналогии между определен тип мислене и даден цвят шапка. Създателят на метода е Едуард де Боно. Ние от Цветоглед прилагаме този метод при писането на нашите текстове, за да ви представим дадената тема максимално цветно.

Свързани публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *